tiistai 7. joulukuuta 2010

4.12. Porin Talviralli


Rallipäivänä löytynyt mustakurkkurautiainen oli eittämättä kisan tähtilintu. Kyseessä on Porin 2. ja Suomen 8. lajinsa edustaja. Isot Kiitokset Wessbergeille tiedotuksesta ja bongauksen järjestämisestä! (Kuva: Tapani Lilja - Kiitos!)

Perinteinen Porin Talviralli skabailtiin taas joulukuun ekana lauantaina. Lähdin mukaan kaksisteen Teppo Lehtolan kanssa joukkueella Karvattomat Koirat. Aamu 5 ylös ja liki 4h linnutonta menoa pimeässä. Hämärän alkaessa aploodeerattiin Kaarluodon ruovikossa, timalit hiljaa ja aloituslajiksi urpiainen, heti perään vielä keltasirkku - wow!
Kipin kapin Toukariin ja hämärissä viitatintti listoille, tiklistä tässä vaiheessa vain sulkulaji.
Pinomäkeen katsomaan carduelis-pottia; 120 tikliä, 3 peippoa, 2 tundraurpiaista (Porinvuodari nro 251), vihervarpusia ja hemppo yhytettiin nopsaan, korppiparvi lensi yli. Pohjustettu isolanttu Lattomerentien varresta plakkariin ja kaatopaikkaa kohti.
Santakankaalla hyvä meno jatkui; närhi, mustarastas, puukiipijä ja päivän aikana hyvin runsas hippiäinen olivat äänessä. Lokkimassasta (n.1000) skarpattiin jo kuukausia paikalla viihtynyt nuori selkälokki ja keloista vanha merikotka. Kottaraista ei 1500n varislinnun seasta löydetty ja se lienikin joukkueemme helpoin puute. Teppo skarppasi vielä komian vanhan kanahaukan kun ahtauduimme takaisin autoon - ihQ!
Kahden kebabkyyhkyhylsyn oheistuotteena päivän ainut havis varpusesta ja fasaani listalle. Lamppiin suurinta sallittua nopeutta, hädin tuskin poistuimme autosta kun kara (Porinvuodari nro 252.) oli jo hoidossa - Räpsööseen!
Aika ajoin sakeanakin tupruttanut lumipyry loppui kuin sendarin lahjana, mutta meri näytti pelottavan tyhjältä... Kovan vääntiön avulla Kaijan eteläpuolelta löytyi kuitenkin 4+3 mustalintua ja kaksi pilkkasiipeä. Pari kalalokkia olivat päivän ainoat kuin myös kuulunut käpylintu. Ketaran edustan katvealuetta tarkistamaan mennessä heitin kunnon nassut - polvi jomottaa yhä viiden päivän jälkeen.
Räpsöön kylä ja kalasatama oli fiasko - ei kottaraista tai muutakaan pinnakamaa. Betlehemintien ruokinta sen sijaan antoi odotetun nakkelin - pohjustuksissa lintu oli ilmeisesti ollut hieman hankalampi.
Lumipyry iski taas oikein voimalla ja listalta puuttui sellaisetkin rariteetit kuin telkkä ja laulujoutsen, peruslajeja molemmat. Alkuperäissuunnitelman mukaan yhtään vessupaikkaa ei ollut enää edessä, suunnitelmaan muutos ja Herrainpäiville.
HP:ltä yhytettiin alle 100n m:n näkyvyydessä molemmat peruslajipuutteet, päivänprosu pilkkasiivestä oli hyödytön. Hyödyllinen oli sen sijaan tapojenvastainen ajan haaskuu, kun pysäsimme juttelemaan Räpeltäjien kanssa tienvarteen;

PE: "ootteko menossa Kaunismäkeen?"
mä: "miks?"
PE: "Wessbergin isän ruokinnalla on mustakurkkurautiainen"
mä: "niin varmaan :D"

Pakko oli tarkistaa tilanne lintutiedotuksesta (joka oli Thailandian peruja offlinessä) - nokka kohti Kaunismäkeä. Lintu olikin mukavasti näkyvissä, ihailimme sitä peräti kymmenen sekuntia rallihengessä. Eliskättelyt tietysti suoritettiin asian vaatimalla hartaudella. Itelle päivän kolmas vuodari (Pori 253.)!!!


Toukarin viitatintti oli kurkkurautiaisen ja selkätikan ohella kolmas rallihistorialle uusi laji! (Kuva: Jaakko Esama - Kiitos!)

Kaunismäestä Aholan ruokinnalle Paarnooriin josta kuusitiainen pois kuleksimasta ja pienoisena yllätyksenä järripeippo tavapeipon seurasta. Niin Kaarluodon kuin Preiviikinkin ruovikot olivat timalivapaata-aluetta, eikä Rajaloitten ruokinnalta Preiviikistä löytynyt toivottua pääkerttua. Painelimmekin luotojen kautta frugijahtiin, Hanhiluodosta skarpattiin koiras ampuhaukka langalta - "Nyt aletaan pojat painamaan!".
Mustavaris tuotti hankaluuksia kun Heinon Juha soitti "auto hajos Luotsinmäelle, mut kiinnostaako valkoselkätikka?". Toki kiinnosti, matkalla hoidettiin mustavaris onnenkantamoisella kirkkopuiston puista isosta Corvus-parvesta. Vaseti (50. katki) oli yhä näytillä Heinon vieressä eikä sekunteja haaskattu täälläkään. Kolmas yritys turkinpulun (51.) kanssa onnistui.
Valoisaa reilu tunti jäljellä ja kaikki "varmat" timalia lukuun ottamatta plakkarissa. Painuttiinkin Dahlmanin neuvomalle hyvällä paikalle Oovikin seudulle, ei natsannut Panurus edelleenkään, mutta pyy (52.) hoitui hienosti. Saman tien tuli myös soitto Kosulta; "Pasilta hajos öljypohja, oisko kyytiä tarjolla?". Olihan sitä, melko odottamattomasti oli kohta kaksi ralliporukkaa yhdessä autossa. Pienen hapuilun jälkeen päätettiin jakaantua ja tiputimme pojjaat Esaman Nissanille. Iltahämärän sakeassa pyryssä ei kauaa pöllöilty, 52:een lajiin olimme sen verran tyytyväisiä.


Purku pidettiin tällä kertaa Luontotalo Arkissa, maestrona jälleen Matti Sillanpää - kiitokset!


Purussa jengiä kymmenestä joukkueesta ja tunnelma leppoisa. Tekniikasta vastasi Pasi Alanko - kiitokset Pasillekin!


Kahden kaupaksi muodostunut purku loppui Karvattomien Koirien kannalta mieluisasti; 52. lajia riitti kuin riittikin ykköstilaan! Kuvan voittohymy sekunteja tuloksen selviämisen jälkeen.


Kunniataulukko, alla myös PLYverkosta kopioituna.

1. Karvattomat koirat 52 ässät mustalintu, selkälokki
2. Raskassarja 51 ässät hiirihaukka
3. Öljytty Ukkospallo 46 ässät teeri
3. Räpeltäjät 46
5. Sisixet 45 ässät uivelo, riskilä
6. Fläskiä, niskaa ja potkaa 44
7. Perheyritys 43 ässät härkälintu, nokkavarpunen
7. Hevi Team 43 ässät pajusirkku
9. Pekkaakin pahemmat 39
10.Autottomat 38
11.Team Kuikka 37 ässät alli
12.Siipisiskot 35
13.Koskiskarat 28

Joukkueiden jäsenet:

Karvattomat koirat (Petteri Mäkelä, Teppo Lehtola)
Raskassarja (Juha Niemi, Kimmo Nuotio, Matti Riihimäki)
Öljytty Ukkospallo (Jaakko Esama, Sami Koskinen, Pasi Alanko)
Räpeltäjät (Pekka Eriksson, Elena Eriksson)
Sisixet (Juha Järvi, Kari Kekki, Petri Salo, Jani Vastamäki)
Fläskiä, niskaa ja potkaa (Sami Luoma, Juha Heino, Harri Lautaoja)
Perheyritys (Heikki Mäkelä, Sinikka Mäkelä)
Hevi Team (Juha Manninen, Timo Lehtonen, Arno Lipsanen, Pentti Grönlund)
Pekkakin pahemmat (Pekka Mattila, Jari Mattila, Ilkka Piisi)
Autottomat (Esa Partanen, Börje Helander)
Team Kuikka (Jouko Ouramo, Markku Saiha, Esko Railo)
Siipisiskot (Sirpa Haapatie, Virpi Lampinen, Kari Lampinen)
Koskiskarat (Erkki Jämsen, Rauli Vainio)

Alli ja mustalintu olivat varmasti ensikertalaisia ässinä kuvastaen talvista keliä ja toisaalta huonoa näkyvyyttä. Pöllöt olivat aivan kateissa, vain yksi ja sama sarvipöllö kahdella joukkueella. Varpuspöllöä ei havaittu lainkaan! Mahdollisesti ainutkertainen puute Porin ralleissa.

Ensi kertaa odotellessa...

15 kommenttia:

 1. Hei!
  Kiva rallistoori. Harmi kun itse ei päässyt tänä vuonna mukaan.
  Pieni korjaus tuohon mustapääkertun sijaintiin; se ei suinkaan (valitettavasti) ollut meillä Rajaloilla täällä Gelperintiellä, vaikka lintuja kovasti ruokitaan, vaan Ojalan ja Simolan Rantatien ruokinnalla mustapääkerttu oli näyttäytynyt ainakin kerran ennen rallipäivää. Näkyikö muuten rallipäivänä vielä?
  Terveisin Marjo Rajala

  VastaaPoista
 2. Aivan oikein, meni ruokinnat sekaisin - kiitos korjauksesta. Kerttua ei kuitenkaan rallissa nähty missään.

  VastaaPoista
 3. Kunnioitettavia lukemia! Minulle kun täällä Enontekiöllä kertyy toukokuussakin maksimissaan 65 lajia. Ja kautta aikain olen tavannut täällä joulukuussa 29 lajia. Meinaa mennä kateuden puolelle...

  leptj

  VastaaPoista
 4. Oikein hauska rallistoori, ja kuvatkin varsin hilpeitä!

  VastaaPoista
 5. Jopas pomppasi. Minä olen käsittänyt, ettei pähkinänakkelia ole ollut paikalla ainakaan yli kahteen viikkoon, mutta nyt saitte lajin sieltä. Kukaan muu ei tosin saanut. Ette kai äänestä määrittänyt sitä? Myöskin selkälokkihavainto on kovin outo, kun ei ole näemmä kukaan muu havainnut yhtään nuorta lintua kovista pohjustuksista huolimatta. Taitaa olla aika löyhät määrityskriteerit miehillä.

  VastaaPoista
 6. Moi Petteri

  Kiva lukee rallijuttuusi. Lukijoita näille aina piisaa, kun joku vain viitsis kirjoittaa.
  Kurkkurautiainen hoitui itellenikin ja muutamalla muullekin raumalaiselle :-)

  T: Juha

  VastaaPoista
 7. Heh, kateutta aistittavissa? Enkä ihmettele yhtään anonyymiyttäsi.

  Koska selkälokkihavainnolla saattaa olla yleistä mielenkiintoa, kerrottakoon että yksilö on sama joka on viihtynyt jokseenkin säännöllisesti kaatopaikalla jo syyskuulta alkaen. Kuva kyseisestä yksilöstä esim. täällä: http://1.bp.blogspot.com/_4V_nbY82R1k/TMHhC6lGw-I/AAAAAAAADgM/1kDGz1m6-Cw/s1600/Selk%C3%A4lokki.JPG

  Nakkelimäärityksen epäily onkin hauskinta mitä olen aikoihin kuulluut :)

  VastaaPoista
 8. Oikeestiko veditte sitan äänestä rallissa? Onneksi sen ääni sentään on aika helppo - teillekin :)

  VastaaPoista
 9. ja jos oisitte vaan nähneet Sitan lennossa se ois ollut siinä tapauksessa pikkutikka ;)

  VastaaPoista
 10. hyvä saada niiden klassisten ralliturbojen keralle jotain uuttakin välillä. Rallisitta on siihen koppariin ihan jeppiskamaa! Eipä silti, matkii se talitiainen sujuvasti pasiakin, niin eikös sekin ollut jollain...
  Ei silti, isot kiitokset petelle ja tepolle, kun jeesivät onnettomia öljymiehiä. Näin se menee.
  Hyvä dokumentaatio, gomiaa oli hei!

  VastaaPoista
 11. Totista hommaa näyttää teillä siellä Porissa tuo Rallituohu olevan! Toisten havaintoja ja määritysperusteita epäillään ns. puskasta. Tottakai joskus tulee hätäisesti heitettyä jollekin linnulle nimi, jonka joutuu jälkeenpäin korjaamaan. Mutta Ralleissa on käsittääkseni käytäntönä ollut, että ilmoitetuihin havaintoihin luotetaan. On sana sanaa vastaan. Jos joku ei satu samalta paikalta jotain lajia löytämään, kun joku toinen porukka, ei se välttämättä merkitse sitä, etteivät toiset ole sitä todella havainneet.
  Esim. ruokinnallani on käynyt muutamia päiviä sepelkyyhky. Se ruokailee päivittäin yleensä muutamia minuutteja kerrallaan ja saattaa senjälkeen istuskella männyn oksalla pitkään tai lähteä saman tien muualle. Jos joku piipahtaa paikalla, voi sen nähdä tai sitten ei, kuten kävi Itsenäisyyspäivänä Suupohjan Talvirallissa. Ei näkynyt.
  En ota kantaa nakkeli- tai lokkimäärityksiin, mutta nimimerkin Jussi heittoa pikkutikasta en oikein tajua.

  Tällaisia Rallikokemuksia on kuitenkin mukavaa lukea, jatka Petteri samaan malliin!

  Terveisin

  Keijo Kauhajoelta

  VastaaPoista
 12. totisuus ja epäily ovat lukijan silmissä - normihuumoria porissa.

  VastaaPoista
 13. Porissahan tää tosiaan kulkee niin, et kerrot tornissa nähnees just kiljukotkan ja vastaukseksi saat "hieno havis, gomiaa!" eli poriksi "mikä liä ollu". Jos taas vastaus on "hahhahhaaa, ettei vaan ois ollu hiirihaukka!" tiedät päässeesi piireihin ;)

  VastaaPoista
 14. Ai porilaista huumoria on kaiken kansan edessä nimettömänä epäillä toisten määrityksiä? Suoraan päin pärstää voidaan kyllä huumorilla ja muutenkin sanoa lähes mitä vain, mutta kyllä totiselta touhu vaikuttaa silloin, kun ei pysty hyväksymään joidenkin keränneen pinnojaan rehellisin keinoin, vaan vihjailee hemmojen (jotka kyllä tunnen henkilökohtaisesti) vetäneen lajeja hatusta.
  Olen ehkä sitten tosikko pohojalaanen, mutta olen luottanut yleensä lintuasioissa ns. miehen sanaan, ellei itsellä ole ollut täysin vedenpitävää näyttöä siitä, että toinen puhuu lööperiä/on pahasti erehtynyt. Eihän nämä lintuhommat nyt niin vakavaa puuhaa ole, että toisten menestystä täytyisi kadehtia.

  Tuumii

  Keijo T. Kauhajoelta

  VastaaPoista
 15. Näinhän se menee, pilaillessa ei liene syytä nimettömyyteen.

  VastaaPoista