perjantai 6. kesäkuuta 2014

N4-tyypin Kiljukotka ja Teemuluodon Clanga - Middle and Greater Spotted Eagle

Oikeassa siivessä näkyy hyvin pitkä 7. käsisulka (vasemmasta siivestä 7 puuttuu), mikä on clangan tuntomerkki. Samoin kyynärsulkien juovitus (ei ulotu kärkeen ja on suhteellisen heikkoa) on lähempänä clangan tyyppistä. Samaten ruumiin kuviointi on sopivampaa clangalle, mutta vaalea ruumis ja siiven alapeitinhöyhenet parempi pomarinalle. Tuplapuolikuu käsisulkien ja käsisiiven alapeitinhöyhenten tyvellä on perinteisesti yhdistetty pomarinaan, mutta ei ole kovin hyvä tuntomerkki. (C) Jaakko Esama
Long 7th primary is well visible in right wind and is pro-clanga feature. From the left wing 7 is missing. Barring on secondaries is more clanga-like; quite indistinct and stops well before the tips. Underwing coverts are too pale for clanga and the traditional pomarine-feature, double comma is showing. (C) Jaakko Esama
 Kerkesin just kavuta Teemuluodon torniin ja ottaa parit rundit kun Jaska soitti ja sanoi clarinan hyörivän Sontakankaalla. Lyhyt tenttaus sulkasatovaiheesta; eri lintu kuin eilen Temiksessä. Takas autoon hälyä näpytellen ja suurinta sallittua nopeutta kohti sontaista kangasta. Välisoitto autosta kasalle, lintu menossa pohjoisiin, J soitti vielä uudelleen ja kertoi kotkan muuttaneen suuntaa. U-käännös ja päivitystä menemään, suunta Maaviikiin, josta lintu löytyikin nopeasti toisen J:n eli Sjöholmin nuotittaessa sitä Tuorsniemestä. Kaukaa meni, habbarimääritys kuitenkin osui: c/p. PU ja Mäkelän Esakin pääsivät lintuun, muista en tiiä.
Tarina ei ihan päättynyt siihen, sille Jaska oli ottanut linnusta kelpo kuvat, joista pääteltiin linnun olevan 3kv ja mitä ilmeisemmin keskikiljukotka, eli hybridi. Kiitokset vaan Jaskalle nuoteista ja kuvista, mageita ovat!
Jände välitti kultaakin kalliimpaa lisätietoa linnusta; rengastaja Renno Nellis oli pultannut N4:n 2012 elokuussa sekaparin jälkeläisenä. Lintu on DNA-testattu hybridi, isä pikkukilju ja äiti kiljukotka. Linkin päästä löytyy N4 vauvana:
http://online.le.ee/2012/09/19/laane-elu-paberleht-20-septembril/konnakotkaste-hubriid-luule-sundinud-laanemaal-renno-nellis-copy/

Risto Suksikin oli onnekkaasti Santakankaalla kotkan ilmaantuessa ja lähetti ystävällisesti omat kuvansa. Iso kiitos Ristolle!

Jaakko Esama and Risto Suksi photographed this splendid 3cy Greater x Lesser Spotted Eagle today at Pori, Santakangas landfill. Big thanks for the pictures!
Jan Nordblad kindly provided information that N4 was ringed in Estonia August 2012 so a 3cy bird indeed. The ringer was Renno Nellis, who also took DNA-sample that proved N4 as hybrid. The mother is Greater and father Lesser Spotted Eagle. Here's a link of N4 while still a baby eagle:
http://online.le.ee/2012/09/19/laane-elu-paberleht-20-septembril/konnakotkaste-hubriid-luule-sundinud-laanemaal-renno-nellis-copy/


Vaalea niskalaikku ei sovi puhtaalle clangalle. Keskimmäisten ja pienten yläpeitinhöyhenten ja isojen sekä siipisulkien välinen kontrasti mielestäni varsin voimakas clangalle, mutta liian heikko pomarinalle. Aquila-laikku sisimpien käsisulkien tyvellä clangamainen, eli koostuu vain sulkien valkeista ruotien tyviosista. (C) Risto Suksi
Pale nape patch is bad for clanga. Lesser and median coverts are somewhat intermediate in color IMO. (C) Risto Suksi

"Aquila-patch" on inner prims are rather clanga-like consisting only the bases of  shafts on inner prims. (C) Risto Suksi

(C) Risto Suksi

(C) Risto Suksi
(C) Jaakko Esama

(C) Jaakko Esama
(C) Jaakko Esama
N4 luettavissa. (C) Jaakko Esama
Kiljukotka 2-3kv, Pori, Teemuluoto 6.6.2014 (C) Matti Pajunen
Greater Spotted Eagle, 2-3cy at Pori, Teemuluoto 6th June 2014 (C) Matti Pajunen
Loppuun vielä päivää hybridiä aiemmin Sjöholmin, Pajusen, Aalon ja Alangon kanssa näkemämme kiljukotka Teemuluodon tornista. Lintu on helppo todeta eri yksilöksi kuin hybridi mm. vasemmasta siivestä puuttuvan kolmannen käsisulan vuoksi. Myös isojenpeitinhöyhenten valkeat kärjet huomattavasti selvemmät ja kyynärsulkien koloissa eroja. Tämä yksilö on ns. maasto-clanga, määritys perustuu tummaan yleisväriin (heikko kontrasti siyph/sis), pitkään 7., niskalaikuttomuuteen, pitkiin harittajiin ja aquila-laikun muotoon. Linnun alapuolesta ei saanut selkoa, vaikka se oli näkyvissä yhteensä puolisen tuntia erinomaisella kaukoputkietäisyydellä. Kiitos Matillekin kuvasta, harmi ettei lintu tullut likemmäs.

Above is one photo of GSE we saw at Pori, Kokemäenjoki river delta a day before the hybrid appeared. It is easily seen this is different individual: the thrid primary is missing from the left wing. Also it has way more prominent greater covert bar and different secondaries are missing. It is so called "field IDd GSE" because it is impossible to exclude F1 hybrid not to talk about back crosses... However, we IDed it from the combination of long primariers, especially long 7th primary, dark upperwing coverts with weak contrast to remiges and on GSE-type "aquila-patch" on inner prims.

(C) Petri Shemeikka
 Clarinatarina senkus jatkuu... Petri Shemeikka oli kuvannut tänään 8.6.2014 Teemuluodossa näkemmämme clangan Virolahden Kurkelassa, lintu poistui Venäjälle klo 16.00. ja on varsinkin sulkasatovaiheen ja vasemman siiven lyhyen 3. perusteella selkeesti sama yksilö. Mahtavaa settiä! Kiitokset näistäkin kuvista ja tiedoista!
And the story continues... Petri Shemeikka kindly provided information and photos of the very same Greater Spotted Eadle we saw on 5th June in Teemuluoto, this time it flew past Virolahti, Kurkela in the south-easternmost corner of Finland and entered Russia 4pm today 8th June 2014. Great stuff! Thanks to Petri for pics and info.
(C) Petri Shemeikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti