lauantai 3. toukokuuta 2014

Tornien Taisto - PLY Pride


PLY Pride vasemmalta Jan Lundgren, Matti Mäkelä, Pasi Alanko, minä itte ja Juha Sjöholm.
PLY Pride joukkueella oli ilo ja kunnia korkata Yyterin Lietteiden uusi torni Taistossa. 3/5 joukkueesta oli paikalla hyvissä ajoin ja loputkin jo 5.01. Keli oli ihan siedettävä, puolipilvinen, navakka luoteispuhuri joka ei kuitenkaan torniin osunut ja viilee (n.+2C). Auringon noustua alkoi hillitön väreily joka paheni tasaseen kohti mittelön loppua. Näkymä Lietteille ei ollut mitenkään luottamusta herättävä: yksi tylli ja seitsemän meriharakkaa olivat parin lokin lisäksi ainoat paikalliset linnut... Onneksi kuireja (130), vikloja ja tyllejä (66)  tipahteli lisää pitkin päivää. Muuttavia ei juuri nähty, menivät varmaan kilsassa.
Ekaan tuntiin kirjattiin 74 lajia. Tuuli ja luhtakanametakka vaikeutti huomattavasti metsälajien poimimista, sillä mettän reunaan on jotain 150-200 meetriä. Ihan mukavasti kuitenkin onnistuttiin, hömppä, bo-göran, käpytikka ja tiltaltti kuulttiin, sini- ja talitintti nähtiin (kaikista mainituista päivän aikana kokonaista yksi havainto). Pasi blokkas lentävän tuplalimun (mustapyrstökuiri), joka jäikin päivän harvinaisimmaksi lajiksi. Merilajeja losoteltiin listalle kosolti, paremmasta päästä Janin skarppaamat merikihut ja hieno about 30 lapasotkan parvi.


Perusmeininki: Pasi staijaa, Jani näyttää kuinka iso se kuikka oli, some-vastaava ja kirjuri työssään.
Toka tunti oli ihan mehevä sekin 11 uudella pointsilla: pikkukuovi, kulo- ja mustarastas, suosirri, alli, varpushaukka, metsäkirvinen, harmaahaikara, järripeippo, urpiainen ja helmenä Pasin nappaama punasotka, joka näin myöhään keväällä on varsin paha kepitettävä Liätteiltä. Minkään sortin muutosta ei voinut puhua, liki kaikki lajit havaittiin vain kerran pari.
Kolmas tunti oli yhä suht antoisa ja lista pidentyi kuudella lajilla, sillä sellaisia tajunnan köyrijöitä kuin naakka, närhi, viherpeippo, keltasirkku ja haapana päästiin ihastelemaan oikein porukalla. Helmiäisenä kuitenkin jo pidempään paikalla viihtynyt lapinsirri.
Neljäs tunti polkaistiin käyntiin heinätaveilla, kohta jatkettiin Holmesin nappaamilla uiveloilla ja minä ittekin löysin lajin kun parisataa kapulaa lenteli "aika liki" idässä.
Viides tunti tuotti jälleen kolme pistettä, ukot oli tarkkoina ja kirjaamaan päästiin kovemman luokan rariteettejä: metsä- ja kanadanhanhi sekä harmaasorsa. Anaksista saatiinkin jouharia lukuun ottamatta peruslajit haltuun, mikä oli aikamoinen ihme, sillä suvun yhteinen kokonaisyksilömäärä jäi alta 20! Mut tässä taistossa ei onneks yksilömäärillä pärjätä :)
Kuudes tunti alkoi olla jo melkosta työtä. Mä sain vihdoin mittavan eväsvarantoni ehtymään ja ehkäpä siksi kepitin pointsin ja vieläpä ihan kelpo lajin kun yksinäinen tilhi paineli tornin ohi pohjoisiin. Tunnin toisesta pinnasta vastasi Juha "Zeiss-mies" Sjöholm huutelemalla kalasääsken ilmoille. Lajimäärä näytti kutkuttavaa ysiysiä - yhtä hakis ainakin vielä...

Juha opastaa turkulaisia turisteja lintuharrastuksen saloihin, kuten kunnon yhdistystornissa kuuluukin.

Varpushaukka tuli niin liki et oli pakko flosauttaa pari ruutua.


Tokavika tunti sujuikin varsin mallikkaasti kolmen pisteen merkeissä. Ensin Matti yhytti gomiaisen genan hakkuun yltä satasen katkaisulajiksi, sit satunnaisen kulkijan ansiosta tunkkinakin tunnettu jänkäpurkka lensi itsensä listalle ja Sjöholm osoitti Riitsaran yllä painelleen nuolihaukan koko tiimille.

Kitutunti meinas pettää totaalisesti, mutta armoton loppukiri toimi: ensin ihanainen keltaväiskikoiras nassahti karjuen tornin edustalle ja kuudenneksi viimeisellä minuutilla koko ryhmän vääntäessä pientä kurkea (ei se nyt niin kovin pieni ees ollut hei) lensi hippiäinen metsänreunassa ittensä lopetuslajiksi. Aika kunkku päätös tommonen regulus!
104 saldoon oltiin tyytyväisiä, vaikka voittoon uumoiltiin tarvittavan seuraavalle kymmenelle yltäviä lukemia - olihan keli kait ollut ihan kohtuullinen ja meritorneissakin ainakin gavialykkyä. Puutelistaltakin löytyi sellaisia paremmilla kuuluvuuksilla varmoja nakkeja kuin botte, pate, bonanza ja teeri (kaulushaikara, kuusitiainen, pyy). Lekillä nähtiin pari tuulihaukkaa ja 20 mustavikloa, mut meille he eivät suvainneet näyttäytyä. Lietteiden vanha torni muutaman sadan metrin päässä kepitti ainakin pikkutyllin ja isosirrin, mitkä ei meen okulaareihin uineet. Petofiiliksiinkään ei oikein päästy ja mm. hiirihaukka ja piekana jäivät puutteeseen. Mut koskaan ei nää kaikkee ja hyvä niin.
Autolle lampsiessa (Pasi tuli hei fillarilla!) kuultiin uutisia niin Siipyystä, Haliakselta kuin Porin torneista ja joka paikasta tarjottiin vain eioota paremman lajimäärän korvikkeeksi... Silleen siin sit kävi, jotta kolmas Taiston voitto tuli plakkariin - GGGOMIAA!!! Kakkoseksi kiilas Siipyy 103 lajilla ja kolmanneksi Leveäkari 101, sataan päästiin myös Mietoistenlahdella, mut ei enää muualla. Mitään megaa ei tainnut taistossa löytyä, vaikka Varkaudessa esiintynyt ruostepääsky olis maistunut toki täälläkin :)
Kiitokset vaan koko ylpeälle tiimille! Spesiaalikiitos Kimmo Härköselle lajin osoittamisesta ja kulutushyödykkeiden tarjoilusta!
Todettakoon loppuun asiasta vähemmän tietäville, jotta lokaatio, eli tornin sijainti on tässä leikkimielisessä mittelössä selvästi joukkuetta merkittävämpi juttu. Esim. sisiksessä tai Lapissa ei lajit vaan millään riitä piikkipaikalle.

1 kommentti:

  1. Nämä alkamisajat ovat kyllä varsin epäinhimillisiä. :P

    VastaaPoista