maanantai 24. helmikuuta 2014

Argarin Loppu ja Aroharmaalokin näköinen otus - The End of Herring Gull and Caspian Gull-type

Tänään Santakankaalla onnisti. Tai miten sen nyt ottaa, harmaalokki on kuitenkin Suomen luonnon ihanimpia ilmestyksiä ja nyt niitä on mitä ilmeisimmin yksi vähemmän. Toisaalta oli komeaa katseltavaa ja kuvattavaa, melkeen kuin taistelevat metsot. Lokkinoviisina toljottelin kameran perään, pähkäillen mitä on taas tullut kuvattua, kun havahduin silmäkulmassa näkyvään liikkeeseen. Lokit oli ampaisseet hetkeä aiemmin taivaalle, arvatenkin kanahaukan saattelemina. Siinä sitä vedeltiin painiottelua ihan auton vieressä, kamera asemiin ja annoin palaa.

While checking gull pics from my Nikon today at Santakangas landfill I noticed some movement close by. To my astosnishment I found myself looking at wrestling Goshawk and Herring Gull. The winner was already clear... 

Kanahaukka kävi epäluuloiseksi kameran sulkimen flätinään ja jätti appeen sikseen. 
I started taking photos and shutter sounds made the winner vary.

Tämä punainen sävy ei ollut järin terve. Lokki pääsi kuitenkin vielä lentoon, jalat velttoina heiluen, vain pudotakseen kuolleena selälleen jätekasaan parin kymmenen metrin lennon jälkeen.

The Goshawk decided it to be more safe to left its prize and took of. The Herring Gull was able to take a short flight with its legs hanging from side to side. Eventually it dropped on the ground on its back and died.

 Tämmöstä tuli kytättyä kameran peräsimestä, kun kanahaukan ja harmaalokin uljaan mittelön alkumetrit menivät ohi suun. Aroharmaalokin näköinen lintu, mutta voimakas raidoitus niin siiven ylä- kuin alapeitinhöyhenissä on epätyypillinen piirre. Ei se kyllä viittaa millään tasolla harmaalokkiinkaan, siiven alapinnasta ainakin tulee lähinnä mieleen nuori selkälokki. Lintu lienee kuitenkin iältään 3kv, koska P10 on pieni mirrori, sisimmät käsisulat ovat 2.tp tyyppiset ja uloimpien kärjet pyöreähköt.

This particular gull was responsible for me not to see the whole wrestling match. I believe it's a 3cy Caspian Gull but I still hadn't but it down as a definitive one. The underwing pattern is unusually strong and similar stuff is going on in the upper wing. Otherwise it looks like a fine cacchinnans. I uploaded these pics in FBs European Gull group and comments are leaning towards pure Caspian. But, as always, it's a different matter what is Caspian Gull and what is identifiable Caspian Gull down here, where it is still a rarity, although a minor one. There was/is a 2cy Caspian in Espoo last weekend, but February is still the most unlikely month to see one in Finland.
1 kommentti: