sunnuntai 24. helmikuuta 2013

24.2. Kevättä

Poikkesin Kallioholmassa tunnin tapituksella. Lounaast henkäs sen verran, jotta ajattelin ensimmäisten     haahkojen liikahtavan.
It was a while since i had been sea-watching so i did a short one this morning. An hour in 7m/s SW was enough for me. No spring migration but the sea was promising, much less ice than usually at the end of February.


Eipä törkänny muuttajia, mutta jäätilanne varsin lupaava. Jäätä vain pari kilsan skraidu ja siinäkin railoja. Kärjen pohjoispuolella hyvä sula, samoin Kupelin ja Hylkiriutan sisäpuolella. Kaikki linnut näissä railoissa: isokoskelo 49, telkkä, mustalintu 2 ja pilkkasiipi 2. Eiköhän ens viikolla ala sit haahkaa ja palaa pukata, kun tuulekin pysynevät oikeessa suunnassa.
Two Common and Velvet Scoters were nice to see. All the rest: Goosander 49, Goldeneye, White-tailed Eagle and few gulls.
Räpsöössä ei keväänmerkkejä, ellei 282 isokossua ja 29 telkkää olleet sellaisia. Lokkeja vajaat puolitoista sataa, pilkkijöitä pari kymmentä.
I checked Reposaari fish harbour but gulls were fewer than usually, only some 115 Herrings and 30 Common Gulls. 282 Goosanders and 29 Goldeneyes had probably some new arrivals amongst them.
Vanhat kalalokit vielä talvitamineissa. Harmaalokit jo pääosin juhlapukuisia.
All the adult Common Gulls were still in winter plumage.

Nuoria kalalokkeja muutama yksilö, kotimaisen tyyppisiä.
2cy Common Gull

Pinomäen Vuolteen kaurisparvi vakiopaikallaan, pari yksilöä köhki vielä ojissa. Myös carduelisparvi lukuisana mestoilla, kolme vuorihemppoa ja turboa yhytin hemppo-urpiais-tikli-mössöstä. Kevätyllärinä hieman etäämmällä samalla pellolla kiuru! Sivuaa mun aikasinta havaintoa Porin tienoolta.
I searched few fields for owls etc. but didn't find a thing before Pinomäki. A stock of ten Roe Deers (?) were in their usual place as well as a Carduelis-flock with 200 Redpolls, 3 Arctic Rolls, 150 Gold Finches, 50 Linnets and 3 Twites. Also the first Skylark for the season was in the same field - the 1st migrant-one in Finland so far!

Kaatopaikallakin oli poikettava, mutta jokamiesluokan pärinät piti lokit poissa. Muutama merikotka, hiirihaukka ja kuusi kottaraista mainittavimpina havioina.
My last stop was at Santakangas dumb. There was a rally going on so no gulls. I had to watch Crows and Jackdaws instead - none was House nor Daurian :) Six Starlings, few W-t Eagles and a Common Buzzard was the best i manage to found.

sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Harmaasirkku
Lappeenrannan Joutsenosta löytyi reilu viikko sitten harmaasirkku. Hiihtoloman aluksi päätettiin Matin ja Esan kanssa lähteä katsomaan harvinaista talvivierasta, josta on Suomesta vain neljä aiempaa havista talvikuukausilta. Sattumalta kaksi aiemmista on myös Lappeenrannasta!
Sampsa Caireniuksen ja Janne Aallon löytämä lintu viihtyi noin 200 keltasirkun poppoossa, aiemmin alueen puimattomilla kaurapelloilla oleskeli jopa yli 5000 kellin ennätysmassa! Viiden kilon lössistä miliarian löytyminen olisi ollut melko toivotonta, mutta pari sataa oli juuri sopiva summa selailla. Sirkku esittäytyikin aamuauringossa ihanaisesti vakiopaikallaan.

sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Gomia Argari ja Sälää


Olipa virkistävä retkipäivä. Kallioholmassa hieno näkyvyys ja sulaakin odotettua enemmän. Kupelin takana alkoi avomeri ja Kallioholman eteläpuolellakin suurehko avovesialue. Isokossuja laskin 121, telkkiä 22 ja lokkeja parikymmentä. Merikotkapari soidinsi Kupelissa ja pulu lensi kentällä, siinä kaikki havikset.

Reposaaren kaupparannan ja kalasataman tienoilla reilut sata harmaalokkia (kuvassa 2kv) ja parikymmentä kalalokkia. Valo komia ja vietinkin aimo tovin lokkeja ihastellen.

Helmikuu on hienoimpia retkikuukausia. Ei ole mitään rupulintuja häiritsemässä lokkien ja urpiaisten katselua. Aika ajoin löytyy joukosta vaaleampi yksilö, eilen lokkilössistä, tänään urpopoppoosta. Reposaaren kylillä ainakin kaksi tundraurpiaista pienessä potissa, joista kuvauksellisempi yllä ja alla.

Ei mikään suttuahteri.

Sit oli viel Lampaluodossa tämmönen lapinpöllö, minkä Meren Tapsa yhytti eilen. Hieno veto, kiitos ja onnittelut!
Jostain syystä lappalainen tuntui kiinnostavan porukkaa enemmän kuin lokit ja urpiaiset... Porinpinnaakin napsuteltiin tuon tuosta! Maallikkohuhu kertoo, että lintu olisi viihtynyt samalla paikalla koko talven. Ei kovinkaan epätodennäköistä mun miälest.lauantai 2. helmikuuta 2013

Isolokki, kaks kertaa


Tiputin perheen päivällä Harjavaltaan ja läksin Euran suuntaan iltapäiväredulle. Kiukaisten pelloilla ei mitään ja Eurajoessa ei mitään uutta. Kärmemäessä tuksutti peukaloinen, mutta puikkuja ei osunut okulaariin. Päätin poiketa Hallavaarassa tarkastamassa oisko Ukin Kake muuttanut Köyliöläisiin maisemiin. Eipä ollut, mutta lokkeja oli hieno katsoa auringonpaisteessa tummia pilviä vasten. Isolokit erottuivat plotalla muutamasta sadasta metristä ja sain molemmat dokumentoitua samaan kuvaankin. Kauhia kokoero oli epeleillä, ilmeisesti siis koiras ja naaras.
Yks hiirihaukka lenteli ja toinen huuteli, räkättirastas istui reunapuissa ja kottaraisparvi lenteli. Paluumatkalla koukkasin Hiirijärven-Jutin peltojen kautta, enkä nähnyt yhtään lintua. Tyypillistä.

Viime viikonlopulla jätin kameran kotiin ja lähdin aikaisin lauantai aamulla ajelemaan Hangon Tvärminneen Bongariliiton järjestäytymiskokoukseen. Vielä lähes pimeässä onnistuin yhyttämään Eurasta pikku-uikun vuosilistalle 99. lajiksi. Kolmas yritys uikusta palkittiin. Matka jatkui Saloon josta heti kunnanrajan jälkeen hoksasin varpuspöllön nätisti tien varresta. Noudin pj Kalle Larsson kyytiin ja jatkoimme Perniön aseman pelloille katsomaan piekanaa vuodenpinnaksi numero 100. Kameroiden levätessä kotona esittäytyi 2kv lintu tietenkin upeasti makeassa valossa ja samoin teki varttia myöhemmin uljas nuori maakotka lähellä Tammisaaren rajaa.
Kaksipäiväinen kokous oli antoisa. Sunnuntaina ehdittiin jopa pihabongata ja tehtiin ihan kiva pihapongohaviskin, kun 2kv isolokki muutteli lounaaseen Tvärminnen eläintieteellisen aseman ohi. Sama hypari kuitattiin vielä Haliakselta myöhemmin. Paluumatkakaan ei sujunut pinnatta, kun Lintutiedotus soitti luhtakanan Euran joesta! Harvoin pääsee rallusta katselemaan niin avoimesti, kuin tätä urheilukentän sillan pielessä viihtynyttä lintua. Alangon Pasikin sattui paikalle ja ehdotti vielä peukaloisbongoa Pyhäjärvi-instituutin ojasta. Sehän sopi minulle ja parin minuutin ajon + kävelyn jälkeen, heti pyrstötiasparven perään lensikin peräti kaksi peukkua kimpassa rätisten ohitsemme!
Hauskasti mahtui haviksia tammikuiseen viikoonloppuun, vaikka varsinaisesti en linturetkellä ollutkaan :)