sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Viikonlopun ornitologiset aktiviteetit ja lisää Liisaa

Ihanainen Liisa!
Huikee retkiviikonloppu takana ja vihdoin perussälän tyhjentävä viikko edessä. Sit saa taas kompata tyhjää ja jokainen lintu on rari!

Tahkoluodon kenttää.
Perjantaina ehti vain lyhykäiselle aamukomppaukselle Tahkoluotoon Sjöholmin kanssa. Lintutilanne oli vaihtunut yön aikana huomattavasti. Avomaan lajit eli kirviset, västäräkit ja sen sellaiset olivat jatkaneet matkaansa. Pajulinnut oli vaihtuneet tiltaltteihin ja rastaansukuisia tipahtanut aimo annos. Ehdittiin kompata kentät kohtuullisesti, rarisimmat olivat yhdeksän taigauunilintua, vaikka Tyrnikarin inomekkaa ei keretty katsoa. Viiden parvi oli suurin ja meikäläisen ennätysinolössi. Muuta mukavaa mm. nimensä mukainen muuttohaukka lounaaseen, pari suopöllöä, luotokirvinen, 120 puna- ja kolme sinirintaa, about 100 lauraa, 25 mustapää- ja kolme lehtokerttua, 40 tiltalttia, lapinsirkku, nokkanilssoni ja sokerina vuodariksi nuori kirjokerttu Kallioholman tyven himotiheiköstä. Ikävimpänä haviksena vois mainita yhden tuulimyllyn alta kuolleena löytyneen vanhan selkälokin ;(
Lanttukin oli edp, joskin näkyi vain lyhyen hetken, eikä ollut enää tuntien etsinnällä löytynyt toistamiseen. Sen sijaan jottain pikkusieppoa ja punavarpusta oli yhdytetty.
Iltamyöhällä Lampisen Markus saapui viikonlopun retkiseuraksi ja lauantaina lähdettiinkin iskuryhmän kera Säpin saarta koluamaan.

Liki uunituore kansallispuiston kyltti taiteilijan modifioimana.
Kurinalaista komppausta Hanhiston niityllä.
Säppiin rantauduttiin lavvantaina heti seittemän jälkeen. Mukana menossa Matti, Esa ja minä Mäkelä, Lampi-Markus, Pasi Alanko, Markku Santamaa, Mauno Mäntylä, huittistrio Jari Laiho, Kari Pitkänen ja Marko Dahlman sekä Rari-Arska Pitkälä. Ei ainakaan komppaajien puute häirinnyt rarin löytymistä.

Lelii laskettii 17.
Saaressa oli lintuja varsin kivasti, vaikka pe-la yö taisikin tehdä tuhojaan peeällien määrissä, siksi usein myöhäisillalla taivaalla tiksui. Lyhyt merikatsanto Lännennokalta toi kummallisen havainnon: nuori muuttohaukka nappasi merestä kalan! Epäselväksi jäi, oliko kyseessä läheisehköjen kalastajien ylijäämä vai ihan elävältä napattu saalis. Ensihavainto kuitenkin peren kalansaaliista koko porukalle. Haapana pukkasi 150 ja jouhareitakin 40, muuten merellä totutun rauhallista.
Sipiviikin kohdalla karjui päivän eka ino ja Eteläkarin katajikon reunoilta lähti pieni sirkku kovasti tiksuttaen, näyttipä putoavan likeiseen koivuun siitä enää koskaan löytymättä. Ilmeinen pusilla meni siis rpa-mappii (mitä se a siinä vielä toimittaa?). Lepistössä kuului "tsyist" joka suunnalta ja sama jatkui aina Knaperiin asti, tämän jälkeenkin vielä siinä määrin usein, jotta saarenkierron taigauunilintusigmaksi muodostui ennätykselliset 14 yksilöä - ei paha! 

Muuttava vanha muuttohaukka, muut kaksi havaittua olivat nuoria yksilöitä.
Hanhiston tienoilta kepiteltiin parit peret lisää haviksen jatkeeksi ja pikkusieppokin rätisi redariksi. Sorsamällissä lillunut heinätavi oli yksi päivän helmistä, sillä itellänikin taitaa olla alle 10 havista saarelta, eikä muistaakseni ainuttakaan syksyistä - eikä ole vieläkään, kun onnistuin kerkkedulan mähertämään lentoon lähdössä. Varhaisuudessaan yllätti Krävelin tyrnihelvetistä kaivettu tundraurpiainen, jonka senkin onnistuin missaamaan. Yksilö oli kuitenkin kuulemma tyypillinen ja laji havaittiin Porissakin viikonloppuna, joten aikaisessa ovat. Muut urpiaiset olivat liki kaikki enemmän ja varsinkin vähemmän cabaret-tyyppisiä, mutta nimirotuisia ei näkynyt kuin pari.
Mukavaa oli taas kompata osaavassa seurassa, varsinkin kun lintuja oli hyvin. Määristä vois mainita 1200 telkkää, 129 punarintaa, 17 leppälintua, 221 laulurastasta, 30 musta- ja 8 lehtokerttua sekä 47 tiltalttia. Kyl siinä katsottavaa piisas.

Holmes komppaa Kirrinsannan kenturaa.

Lindroosin Tompan löytämä pikkusirkku. (C) Jaakko Esama - thanks!
Säpistä Salokankaalle rantautuessa näkyi vielä nuori muuttohaukka istuksimassa Kuuminaisten rantakivillä, mut sit suoriuduttiinkin liukkaasti kohti Kirrinsantaa. Lindroosin Tomppa oli löytänyt suositulta kenturalta pikkusirkun, joka on Porissa ensiluokan harvinaisuus. Jopa siinä määrin rarinen, jotta kyseinen pusilla on ensimmäinen Porissa bongattavissa ollut ja kaikkiaankin vasta 7. tai 8. yksilö! Säpissä sen sijaan on havaittu jotain 50 pusillaa. Pisi oli kuitenkin näyttäytynyt varsin kitsaasti, eikä meille suotu iloa häntä havaita. Pyörittiin kuitenkin pari tuntia Meri-Porissa, mutta päivän 15. ino oli ainut maininnan arvoinen havis.

Kurki oli sunnuntain laji.
Sunnuntai valkeni aivan liian selkeänä, puskat olivat tyhjentyneet. Hyörittiin Reposaaren sahalla Markuksen ja Holmesin kanssa tunnin verran, mutta ei löydetty harmaapäätikkaa kummempaa, ihan kiva havis Porissa toki sekin. Hapätillä lie kohtuullinen vaellus, koskapa Räpsöö-Tahkis-akselilla havaittiin peräti neljä yksilöä tänäpä. Grusilykystä tuli jokunen häly länsi-rannikolta ja päätettiinkin siirtyä avoimempaan maastoon Leveäkarille. Matkalla tiputettiin Holmes kotiin pakkaamaan kolmen viikon Saarenmaan jaksoa varten, rengastupihdit olivat kuulemma yhä hakusessa :)

Muutama kapustarinta hyöri melkein jaloissa Lekillä.
Suunnistettiin TB-kaffeiden kautta Leveäkarille ja otettiin alkuun kevyt niittykomppi, kun taivaalla ei vielä näkynyt pahemmin liikettä. Laidunten anti jäi pariin kymmeneen kiuruun, reiluun kymmeneen pässiin ja kahteen lapinkirviseen. Tornista näkyi messevä anasmassa; vajaa 1,5 kiloa plättärää ja nelisen sataa taviakin. Kompattiin vielä loput laitumet ja staijattiin tovi Perttulan Helin kanssa. Kurkimuutto nytkähti käyntiin Preiviikilahden taivaallakin ja muuttava koiras valkoselkätikka oli semileppoisa havis. 487 grusia ynnättyämme juolahti mieleen koittaa parvekestaijia, muutto kun kuului menevän laajalla rintamalla.

Hikidokkari myöhäisestä tervapääskystä.
 Kurkee törkkäskin kotiparvekkeen ohi varsin viihdyttävään tahtiin; >3k/2,5h. Suurin osa meni itäpuolelta, mutta useita partteja myös kivasti päältä. Vilkkain reitti vaikutti menevän suurin piirtein Vainiolan päältä ja kaikki parvet lensivät hyvin korkealla. Jokusia petojakin poimittiin joukosta, simokorkeella nekin. Laatua edustivat parvelistaa pidentäneet tundrakurmitsat ja sirosuohaukka, joka pääsi livahtamaan puoliohariksi. Iltasella, Markuksen jo livahdettua kotia kohti meni vielä gomia 34:n sepelhanhen lössi, päivän kolmas parvepointsi. Mielenkiintosin havis oli silti Tiilimäen yllä pari tuntia korkeuksissa pörrännyt tervapääsky. Sanomattakin lie selvää, jotta henk.koht. myöhäisin tupla-apukseni tuli katsottua varsin tarkkaan. Valkomerkkejä ei valitettavasti löytynyt ja pallikin pystyttiin poissulkemaan siinä määrin kuin se maastossa on mahdollista. Mielenkiintoista nähdä näkyykö sirppisiipi vielä myöhäisempinä ajankohtina, sillä lintu tipahti ennen neljää Musan seutuville, ehkäpä pesäkoloonsa, kun reitti vaikutti varsin määrätietoiselta.

Loppuun vielä porilaisittain viikon tähtivierasta. Onnittelut vaan Lumijoelle, jossa vedettiin pisin korsi!

Vertailuksi Liisan kaverina viihtynyttä pikkulanttua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti