tiistai 27. elokuuta 2013

Xema!

Ikiupea juhlapukuinen ja vanha tiiralokki! Vastavalosta huolimatta koko komeus keltaista nokankärkeä myöden piirtyi Swarren kautta verkkokalvoille.
Just silleen sopivasti, kun olin lähössä retkelle tänäpä soi Lintutiedotus Xeman! Siis tiiralokki ja vieläpä siedettävän lähellä, eli Lempäälän ja Vesilahden rajalla. Linnun löytäjänä paikallisjyrä Lauri Mustalahti - kiitokset ja onnittelut!
Kullaalle asti ehittiin Esaman Jaskan kanssa, kun pandari puuttui peliin ja ajoi järven selällä lilluneen sabinin lentoon. Päätettiin kuitenkin suunnistaa mestoille, koskapa laji oli jäänyt paikallisiltakin saamatta ja etsijöitä sekä järven selkää piisasi. Lokkihörhöinä suunnistettiin Nokian Koukkujärven kaatopaikalle argareja ihmettelemään. Suunnitelma toimi ja parin tunnin päästä Jörgen Palmgren yhytti Xeman Vesilahden puolelta. Samsungin ja Googlemapsin kanssa löydettiin paikalle ja päästiin ihastelemaan Huippuvuorten helmeä pitkään ja hienosti.

Petri Saari, Jorma Kaitajärvi ja bongari olivat ainoat myötävalon päälle ymmärtäneet harrastajat, heidät palkittiinkin loisto näkymillä Xeman lilluessa canusten kanssa ihan erkille.

Tiiralokki lennähteli tuon tuosta pientä lähden perukkaa kohden.

Lopulta sabini kyllästyi suomalaiseen järvimaisemaan ja nousi taivaalle kretsaamaan, kymmenisen minuuttia meni suuntaa hakien ja lokki hävisi lähimetsän taa eteläkaakkoon kello 16.07. Mahdollisesti xema häipyi muutolle, sillä tätä kirjoittaessani sitä ei ole löydetty uudelleen.
Kyl se vaa oli nii gomia! Suomen 14. lajissaan, mutta vasta toinen vanha lintu ja ensimmäinen puvussaan bongattavana ollut. Laji pesii siellä täällä Jäämeren rannoilla ja talvehtii Afrikan länsi-lounaispuoleisilla ulapoilla, joten Suomen yli suuntaunut muuttoreitti ei välttämättä ollut ollenkaan huono valinta. Ei ainakaan meikäläisen mielestä :)

3 kommenttia:

 1. Piukille veti, pelivaraa minuutti:
  Klo 15.40 tiedotus: lintu ui lahdella.
  Tultiin suorana Porista, talsittiin klo 15.50 kohti rantaa jossa bongareilla putket osoittikin pois lahdelta.
  Katsottiin läheiselle pellolle jossa onnex xema huilaa lokkiparvessa.
  Minuutti siitä joku vielä minuakin dudempi eli tosi SPEDE ryntää rannan suunnasta pellon reunaan ja lokit veks! Ei tainnu heebo saada edes kuviansa!
  Taas nähtiin kuinka megarari-sääntöjä kunnioitetaan.
  Varmaan linnun nuijanneet lähettävät kaverille kukkasia.
  Terv.
  Esa

  VastaaPoista
 2. Nimiä vaan ylös, niin Interflorakin tietää mihin lähettää niitä kukkia...

  Vaikkei tuollainen ad Xema ole niin näyttävä kuin joku mica ja cace, niin onnittelut kuitenkin upeasta haviksesta!
  -Frugi

  VastaaPoista
 3. Jos joku tuntee em. kuvaajan ja erityisesti, jos hän on Bongariliiton jäsen, laittakaapa nimi minulle. T. Martin Helin/Lintutiedotuksen johtoryhmä, p. 0400-855660.

  VastaaPoista