keskiviikko 21. elokuuta 2013

Estonia Open

Auringonnousu Peipsijärvellä  © Teppo Lehtola
 16.8. perjantaina startattiin kohti Viroa ja 19. Estonia Open linturallia. Otin Nahkhiirmees 4-pack:n porilaisvahvistuksen kyytiin ja ajeltiin Helsinkiin. Sieltä noukin Lehtolan Tepon, Väisäsen Ronin ja Santaharjun Jarkon kyytiin ja Muovilapajengi oli täysilukuinen.
Tänä vuonna miteltiin Tarton ja Pöltsamaan maakunnissa, missä meistä ei kukaan tietenkään ollut ennen käynyt... Spondelinjalla siis edettiin. Ralli alkoi 3.00. lauantaina, aloiteltiin Luuasta majapaikkamme pihasta. Koskapa Viron GT-karttamme ei tehnyt eroa pellon ja metsän välillä, suunnistimme liki sokkona kohti Peipsijärveä aamustaijille. Matkalla pysäiltiin sopivan näköisillä mestoilla ja naputeltiin ihan kivoja lajeja plakkariin, mainittavimpina satakieli, peltopyy, kuusi kehrääjää ja vaikeaksi osoittautunut punakylkirastas. Eka päivän kahdesta sulkulajistakin mämmäiltiin, kun Jarkon ja Tepon vaikkukorvat eivät varpuspöllön syysääntä tavoittaneet.

Kapulaa tyrkkäs koko päivän.
Peipsillä Kallasten rannassa oli armoton vastavalo, mutta eihän me sellasta pelästytty. Mereisen oloisella järvellä lappoi jonkin verran isoja kahlaajia, puolisukeltajia sekä musta- ja kalatiiroja. Kahlurisigmaksi muodostui alun kolmatta sataa kapustarintaa, kaksi parttia tundrakurmitsoja ja punakuireja, pari pikkukuovia, muutama kymmenen suokukkoa, vikloja ja määrittämättömiä epeleitä. Anaksista plakkaroitiin kaikki heinätavia myöden ja suomipojille maittoivat myös muutamat jalohaikarat. Parin tunnin staijin jälkeen tuntui lajeja olevan sen verran plakkarissa, jotta jatkaminen oli aiheellista. Kylältä napattiin vielä ainoikaisiksi jääneet pari kirjosieppoa ja leppälintu.

Teppo ja Jarkko revittää.

Onnenkantamoisella pysättiin Alatskiven kosteikolle, josta listalle päivän ainoat havikset metsäviklosta ja suosirristä. Kosteikko näkyi jatkuvan pidemmällekin ja päätettiin koittaa löytää reittiä mestoille. Siinä sivussa huomattiin hieno kirkkopuisto ja pari muutakin joukkuetta tavattiin. Tammitikka kuikutteli parissa paikkaa, pikku- ja valkoselkäkin saatiin listalle. Pikkusieppo rätisi pöpelikössä, pari rytikerttusta ruovikossa ja useampi sirittäjäkin yhytettiin puiston siimeksestä. Hapäti onnistuttiin mähertämään, kun kertaakaan ei äänilähteestä päästy yksimielisyyteen.

Mehiläishaukkoja osui reitille parisen kymmentä.
Alatskiveltä päristeltiin Peipsjärven rannan tuntumassa kohti Tarttoa. Laheperän ja Ninan seudulta napsuteltiin hyvää rallilajia listalle tuon tuosta; urpiainen, merihanhee, pyrstötinttiä, tulkku, punavarpunen jne. Pedot alko rundimaan ennen kymmentä ja jo ensimmäinen lyhyt staijituokio antoi useamman pikkukiljukotkan (päivän sigma 12), mehiläis-, nuoli-, varpus- ja hiirihaukan sekä merikotkan ja kalasääsken. Myöhemmin keli muuttuikin tukkoisemmaksi ja monelta porukalta jäi jopa pomppe ja pera puutteeseen.

Näkymää Ilmatsalun tornista.
Kohti ennalta nuotitettuja allasaluita taivaltaessamme pysättiin johonkin hyvännäköiseen metsään, mielessä kuusi- ja töyhtötintti, joita ei kuitenkaan näkynyt. Sen sijaan kuultiin hienosti ihanainen kirjosiipikäpylintu, josta kaikille nassahti maanpinna ja purussa laji osottautui vieläpä ässäksi! Gomiaad!
Aardlan seudun altaat sun muut eivät meille antaneet kuhankeittäjän lisäksi mitään järkevää ja onnistuttiinkin mämmimään 1,5 tuntia pinnatta. Tarton läpiajo oli fiasko eksymisineen, mutta Ilmatsalun altaat osottautuivat onneksi oikeaksi lintupaikaksi. Mm. kaksi mustapyrstökuiria, vajaa kymmenen jalohaikaraa, useampi mustatiira ja jokunen kevyempi laji tarttui havikseen. Pussitiainen meni ohariksi vain yhdestä äänestä ja paikalla viihtynyt kunkku ei meille näyttäytynyt.

Nakkeleita havaittiin kymmenittäin, yksi yleisimmistä pikkulinnuista.
Viimeiset kolme tuntia spondeltiin Tarton länsipuolisilla alueilla. Mustaleppälintua haettiin sopivilta mestoilta ja viisi yksilöä näkyikin heti kun saatiin pää auki, samaten ensimmäinen tuulihaukka tuotti tuskaa, mutta viimeisillä minuuteilla nähtiinkin useampia. Kello 17.00. ralliaika hupeni olemattomiin ja mittari pysähtyi 131 lajin kohdalle. Ei ollenkaan hullumpaa!

Lajilistan tarkastusta Luuan varsin miellyttävän hostellin pihamaalla.

Purussa tunnelma tiivistyi.

Niinhän siinä taas kävi, jotta natiivit veivät piikkipaikan. Parhaimmat onnittelut RC & Co. tiimille!

Muovidlapajengimme ylsi lopulta viidennelle sijalle, monta hyvää päänahkaa takataskussa! Oltiin varsin tyytyväisiä tulokseen ja ens vuonna sit paremmin!

Sunnuntain paluukin sujui leppoisasti, lintujakin ehdittiin havaita Tartton ja Tallinan välillä mm.15 pikkukiljukotkaa ja 150 kattohaikaraa. Porissa oltiin puoliltaöin vähän myöhästyneen laivan siivittäminä.


Tulostaulu:

1. 139 RC & Co (Andrus Jair, Margus Ots, Uku Paal, Peeter Raudsepp)
2. 137 FC Fallos (Tuomas Seimola, Jukka Hatva, Hannu Huhtinen, Sampo Laukkanen, Pasi Pirinen) 
3. 136 Eesti Douchebags (Margus Ellermaa, Heikki Eriksson, Juho Könönen, Markus Lampinen, Jari Laitasalo)
4. 134 Eesti Naised (Mariliis Märtson, Thea Perm, Reet Rannik)
5. 131 Muovilapajengi (Teppo Lehtola, Petteri Mäkelä, Jarkko Santaharju, Roni Väisänen)
6. 129 Sylvia (Mika Bruun, Stefan Knopman, Asko Rokala, Roland Sundström)
7. 128 Team Ristisaari (Timo Böhme, Petri Ripatti, Petteri Tolvanen, Ari Vuorio)
8. 128 Nahkhiirmees 4-pack (Lauri Mäenpää, Jan Nordblad, Matti Rekilä, Juha Sjöholm)
9. 124 Himantopus Himantopus (Andris Klepers, Ilze Bojare, Ivars Brediks, Marek Kilups, Marcis Tirums)
10. 116 Bad Company (Erki Aun, Madis Karu, Mati Salumäe, Tiit Vohta)
11. 115 Tartu Vaim (Mihkel Metslaid, Hannes Pehlak, Tarmo Teppe)
12. 113 Les Miserables (Risto Lammin-Soila, Jari Linjala, Gustaf Nordenswan, Timo Pettay)
13. 104 V³ (Raul Vilk, Kris Voog, Kaarel Võhandu)
14. 103 Veskimehed (Andres Kalamees, Andrus Kuus, Veljo Volke)
15. 86 Qkakk (Jarek Jõepera, Rene Ottesson, Meelis Suurkaev)
16. 85 Buteo (Eedi Lelov, Kulno Nauts)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti