keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Pitkäkoipisirri! - Stilt Sandpiper!

Uuujeah! Kerrankin meni kaikki putkeen. Pekka Eriksson soitti kahdeksalta illalla ja kaksi sanaa olisi riittänyt  "pitkäkoipisirri Terchnipillä", mutta jatkoi vielä lyhyesti bongausjärjestelyistä kysellen. Lupasin soittaa sataman vartiointiin jne. Neljässä minuutissa oltiin Mimosan kanssa autossa ja Mäntyluodontiellä. Häly tuli, soitin Sjöholmille että naapurissa on kova, puhelin soi tauotta ja tekstiviestejäkin piippaili. Oiva bongaustunnelma siis. Annoin Mimosalle (4v) ohjeet odottaa autossa ja Technipillä 20 metrin juoksupyrähdyksen jälkeen ihanainen Micropalama oli Liljan Tatin putkessa odottamassa! Annoin hengityksen tasaantua ja katsoin lintua minuutin verran, sit hakemaan omaa spudea ja auttamaan Mimosa autosta ulos. Samassa Tatti jo huusikin "lentää" ja sinne se sitten hävisikin hetken kuluttua melko kauas Technipin hallien taa musta- ja valkoviklojen kanssa valkoinen yläperä vilkkuen. Huh-huh! Melkoinen tuuri, vain minuutti myöhemmin ja tunnelma ois ollut aikalailla toisenlainen. Holmes, Alangon Pasi ja Tatti olivat lisäkseni ainoat ykkösaaltoon ehtineet, Mimosakin toki näki linnun plotalla :)
Ensimmäinen myöhästyjä oli Esaman Jaska mukavalla minuutin marginaalilla. Onneksi "hima" löytyi illalla vielä uudelleen 1,5h:n kateissa olon jälkeen ja satakunta himokasta pääsi sen pointsaamaan.
Yllä Esaman lainaama dokumentti kuva - Kiitos!
Pitkäkoipisirri oli Suomen toinen lajissaan, ensimmäisestä 20.6.1983 Kotkassa havaitusta yksilöstä oli ehtinyt vierähtää jo reippaat 30 vuotta. Pääsipä tänä vuonnakin ottamaan eliskättelyt, kun pikkukotka meni ohariksi Israelin redun aikana! Gyl oli GGGomiaa!
Laji on Porin 346. ja PLY:n 363. kun RK sen aikanaan hyväksyy. Suuronnittelut ja kiitokset vielä Pekka Erikssonille linnun löytämisestä ja ripeästä tiedottamisesta!

An adult Stilt Sandpiper was found  from Pori Kirrinsanta by Pekka Eriksson yesterday evening at 8 pm. The handsome bird flew South after being twitchable just 36 minutes. Only five lucky persons managed to get on it in time, including myself :) Luckily it came back after 1,5 hours and was available a bit over an hour letting c.100 birders to twitch it.
This was the second Stilt Sandpiper for Finland after one in Kotka 20th June 1983 so it was a very welcome visitor for those who managed to see it in time. It was the 346th species for the city of Pori ans 363th for the PLY region (local birding society). Thanks and congratulations for the finder and also for Jaakko Esama to let me use his record shot (above).

Ykkös- ja kakkosaaltoa.
The first ans second wave of twitchers.

Koipisirripaikka, Technipin allas.
There it was in the Technip offshore pool.

Juhlajuomaksi kelpasi Ron Zacapa.
Cheers!

Mäkelän Esan blogista löytyy lisää samaa sorttia:
http://kokosukeltaja.blogspot.fi/2013/07/rari-pekka-pommin-posautti.html

More about the Stilt Sand in Esa Mäkelä's blog:
http://kokosukeltaja.blogspot.fi/2013/07/rari-pekka-pommin-posautti.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti