lauantai 6. huhtikuuta 2013

Pölysika

Koitin aamulla 7.15-9.15 parvekestaijia, kun ekaa kevättä 9. kerroksessa asustellaan. Muuttoa ei varsinaisesti ollut; yksi mustarastas ja kiuru, kaks sepelkyyhkyä etelään ja kuvan merihanhi joka nousi Vainiolan pelloilta ja lens partsin vierestä pohjoisiin. Turkinkyyhky oli soidintuulella Käppärässä ja sille tuli kaverikin Paratiisinmäeltä päin. Porin keskustan liepeillä on mahdollisesti vain yksi pari, sillä nämä "Käppärän" linnut näyttävät liikkuvan varsin laajalti kun paraatipaikalta pääsee katselemaan. 

Sain just kamppeet niskaan kun Samsungi ilmoitti pölysiasta Tahkoluodossa. Kalloon oli tarkoitus mennä, mut kyllä se Tahkiskin siinä sivussa menee. Soitin vielä Holmesin kaveriksi ja poikettiin lämpöväreilyn ympäröimään Kallioholmaan. Pasi ja Tatti olivat olleet auringonnoususta, näkyvyys kuulemma samaa suttua koko aamun ja muutto yhä pysäksissä - ei mikään yllätys tietenkään koillistuulessa. Pölysika, joka allihaahkanakin tunnetaan lillutteli parin telkän seurassa kärjen edustalla, valitettavasti vain suljetulta satama-alueelta näkyen. 

Tahkiksesta jatkettiin Räpsöön kalasatamaan. 29 naurulokkia tönötti jäällä ja Esaman Jaska maalla. Lokit ja kossut näkyivät vähentyneen viime kerrasta, eikä keilabooltsiakaan yhytetty. Uutta jäätä oli aallonmurtajien sisäpuolella rutkasti, vaikka meren puoli onkin lähes kauttaaltaan auki.

Hilska oli umpijäässä eikä vaatinut pysähdystä, Kallosta koetettiin josko päivän listalle löytyisi kolmaskin haahkalaji. Eipä ollut Kyhmysen akkaa, tai ei ainakaan löydetty, kaikki 653 haahkaa nimittäin useemmassa kilsassa. Ulapalla näytti olevan vielä lisää jotain valkoista mössöä, ehkäpä juurikin haahkoja. Paljon muita lintuja ei nähtykään, keli kuitenkin timanginen. 

Tipautin Holmerssin Kaanaanmaalle ja jatkoin peltokierrokselle. Reitillä Södermanintie-Kyläsaari-Isoniitty-Maaviiki-Etu-Amerikka-Preiviiki-Hankreeti-Tuorsniemi-Pinomäki ei näkynyt oikeastaan yhtään mitään, ei kiuruu, ei hyyppää eikä muutakaan. 

 Pellot kuitenkin varsin sulat ja mielessä kävi Hiljainen Kevät, kun monellakaan aukeella ei ollut ensimmäistäkään elonmerkkiä.

Vainiolan huikentelevainen hanhipotti kasvanut 43-päiseksi (taiga 36, meri 6, kanadalainen vuodenpinnahanhi 1), seuranaan myös 44 joutsenta ja pari naakkaa sekä varista - eikä mitään muuta.

2 kommenttia:

  1. Helöy!
    Now that you have given up English what does "keilabooltsi" mean?
    Pasi laittoi kans pölysika -viestin ja kun oon untamo tieteellisissä en tiennyt mikä se on :D

    VastaaPoista
  2. Keilapallo on nokikana. Pölysika juontaa Polysticta:sta, joka taas on allihaahkan tieteellisen lajinimen sukuosa. Vanhalta nimeltään laji on pulska-alli. Sinälläänhän lintu ei ole haahka tahi alli, vaan omassa suvussaan Polysticta. En osaa sanoa kumpaa lähempänä systemaattisesti on hän, mutta ehdottomia suosikkejani vesilintujen joukossa joka tapauksessa!

    VastaaPoista