sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Perei ja Puljutki

 Mää heräsin jo kymmeneltä ja yhdeltätoista olinkin valmiina kevättä vastaanottamaan. En ihan ehtinyt hilpasta ulko-ovesta kun faija soitti ja kehotti siirtymään parvekkeelle pereä yhyttämään. Oli kuulemma jo toinen muuttohaukka puolen tunnin periodilla, mutta ensimmäisestä oli unohtunut soittaa :) Mut ei hätää, kaunis peregriini löytyi nopeasti idästä rundaamassa. Kiitokset vaan sinne Vainiolaan ja kavereille muistutukseksi ja kainoksi toiveeksi, jotta saa soittaa - meen parvekkeelta näkyy puolen Porin ilmatila. Ulostauduttuani oli tarkoituksenani suunnata petostaijiin ja Toukari tuntui hyvältä idealta. Katsastin kuitenkin vielä matkalla luotojen alueen tyhjiä peltoja. Kalaforniassa oli sen sortin paniikki päällänsä, jotta päivän toinen muuttohaukka oli helppo hoksata taivaalta. Pienikokoinen urospuoli yksilö meinas tulla ihan suihin, mut kääntyi kuitenkin ajoissa jääden vain pahaiseksi dokumentiksi kennolle.
Toukarissa näkyi olevan sen päiväinen ruuhka, jotta otin varalle suunnittelemani virtavästäräkin etsinnän tuotantoon. Lampinkosken ja yhen toisen paikan tarkastus ei tuottanut toivottua tulosta.
Köröttelin Kirrinsantaan ja vuoden ensimmäiselle visiitille Technipin altaille. Altaan pohjoisvallille on ilmaantunut Porin Energian tuulimittari piipittämään ja ennustamaan tuulivoimaloiden nousua tällekin ihmisen luomalle lintupaikalle. Itse altaat vielä jäässä, mutta lietealue ja kiuruaro sulana, ainokaisina lintuina muutamat merihanhet ja pajusirkut. Eteläselällä ja taivaalla sen sijaan vilkasta. Selän mielenkiintoisimmat vuodariselkälokit (Suomen ja stögis), taivaalla ehkäpä kohtuullisen kokoinen pulmusparvi.

Katsastin Kallonkin, jossa lintuja suurinpiirtein saman verran ulkoilijoiden kanssa. Ei mitään merkittäviä haviksia, mutta näkyvyys oli aivan mahtava. Autossa kököttämisen jälkeen valitsin Leveäkarin laitumet seuraavaksi kohteeksi. Parissa päivässä oli tapahtunut paljon: pajusirkut konsertoivat ruovikossa, niittykirviset laitumella ja ensimmäinen pässikin mäkätti taivaalla.

Koko päivän Meri-Porissa pörrännyt hulilupteri sai Lekin hanhet levottomiksi.

Riitsarkaan tipahteli joutsenia ja hanhia tuon tuosta, joten päätin poiketa tornissakin. Oikaisin jäisen laitumen poikki ja otin aimo puljut, takaisin tullessa humpsahdinkin vyötäisiä myöden ojaan ja mukavalta tuntui.
Riitsarassa jo kohtuullinen sula, mutta ei toivomaani ristisorsaa. Jokunen harmaahaikara, viisi tundrahanhea ja pari plättärää isompiensa seurassa. Taivaan toljotus toi muuttajia näkyviin tuon tuosta, mutta suurimmat virrat tuntuivat menevän armottoman korkealla.
Kivasti tuntuu kevät edistyneen tänäpä, mutta esimerkiksi yhtään metsähanhea ei ole tainnut Satakuntaan tänään saapua. Ilmeisesti jossain kohtaa on sadealue tai sumutulppa tukkeena. Yllättäen ainuttakaan tylliä tahi ruskosuohaukkaakaan ei Tiirasta tältä päivältä Porista löydy, tiistain sit varmaan...

1 kommentti: