maanantai 22. huhtikuuta 2013

Hirveesti Haikaroi

 Reposaaren silta suljettiin tänään, joten jouduin ajelemaan Kallioholmaan aamustaijille Ahlaisten kautta ja hyvä niin. Isokorventien kohdalla näin etäällä tien yli lentävän vaalean linnun, jotenkin tuli mieleen lapinpöllö :) Kohdalla melkein pelästyin, kun kaunis kattohaikara tönötti avoimesti tien varressa. Gomiaa! Mun eka sponde kattis Porista! Lintu oli ilmeisesti jatkanut pian matkaansa, kun jokunen bongari Pasin johdolla kävi sen hylsyämässä...

 Kallioholmassa sain tai jouduin havainnoimaan yksikseni, enempi silmiä kun yleensä näkee paremmin kuin vähempi. Keli oli kohtuullinen, vain 10m/s etelästä hiukan häiritsi. Jostain syystä kärkimylly ei kunnolla suoralta eteläblosikselta suojaa.

Muutto oli miellyttävän vilkasta, kolmen tunnin rupeamalla lintua pukkasi noin 1,5k/h tahtiin. Pääosissa odotetusti mustalinnut (2700) ja haahkat (1200). Laatua edusti yksinäinen etelänkiisla, kevään ensimmäiset itselleni olivat mukuru (mustakurkku-uikku), kuikka ja merikihu. Yks raukutiira eli räyskä lensi niin liki, et piti kuvata.

Käppälin kentätkin ympäriinsä, mutta kirkaskeli ei hysyä ollut tiputtanut. Hiilikasassa kökkinyt metsäviklo oli hauskimpia haviksia. Kolme niittykirvistä kuulutti reviirejään hiilikasojen väliin kasvaneella niityllä. Saas nähä tuleeko keltaväiski tänäkin vuonna uusperinteiseen biotyyppiin pesimäpuuhiin.
Tahkiksesta lähin kohti Meri-Poria, siltasulun myötä tällä välille on tullut pituutta 50 kilsaa entisen kymmenen sijaan. Matkalla aattelin poiketa kotona kaffeella ja koittaa kattohaikaraa parvekepinnaksi, sellainen kun oli havaittu vajaan kilsan päässä kotipesästäni nurmikolla käyskentelemässä. Cicce löytyikin lyhyehkön etsinnän jälkeen kaakkoiselta taivaalta - mainiota!

Sumpiteltuani otin suunnan Lietteille, ensi kertaa tänä keväänä. Lietteillä saa siis toistaiseksi liikkua vapaasti pitkoksia ja tolppalinjaa pitkin, kunhan muistaa pysyä pois niityltä.

Niitty oli tietenkin sula, Preiviikinlahti sen sijaan rantoja lukuun ottamatta jäässä. Lietteiden rakenteilla oleva torni kuvassa keskellä.

Uusi torni nousee huomattavasti vanhaa lavaa edullisemmalle paikalle. Tänäänkin siltä olisi näkynyt mm. suokukko, 72 punakuiria, 49 tylliä jne.

Lietteiltä lompsin Lankoorannokkaan Riitsaranlahtea tarkastelemaan. Riitsarka oli auennut mukavasti ja lintujakin piisasi. Ynnäilin 199 tukkasotkaa, vähän vähemmän taveja ym. Särkällä lepäsi leppoisat 61 räyskää  vieri vieressä. Vessulaskennan lomassa kuului taivaalta "tu-vit" ja mustaviklo nassahti räyskien seuraan ja vuosilistalle. Kohtuu aikainen epeli.
Teemuluodon tornissa oli paljon porukkaa, mutta suht vähän katseltavaa. Valkoviklo ja harmaasorsa ehkäpä mainittavimmat. Parkkipaikalla tiksui kovin: nokkavarpusparvi piilotteli leppien latvuksissa. Puolivahingossa suuntasin Launaisten hevoshakaan (kuvassa).

 Harrastusurani suurin metsävikloparvi pöllästi laitumelta, 25 kokonaista. Kyl tlui-vit-vit raikas, mutta jenkkiserkkua ei porukasta löytynyt. Pelloilla oli kohtuullisesti rastaita ja vähintäin yhdeksän kivitaskun kertymä. Kait sitä peltosirkkuakin jo sopii odotella?

Aamusella oli luotojen alueella kivasti lokkeja, joiden lomasta ajattelin yrittää mumelon yhytystä. Hevosluodon länsipään tielle oli ilmaantunut jokin "juttu" ja koukkasinkin sitä katsomaan.

 Samointein hoksasin aivan erkillä nukkuvan kattokikkekaksikon! Huimaa, kolmas havis vuorokauden sisään ja Porin puolessa havaitsemieni summa taisi tuplaantua. Täälpäin molemmat kikkehaikarat onkin liki yhtä yleisiä tai harvinaisia.
Railon Eskokin eksyi paikalle hälyä näpytellessäni ja lopun päivää harrastajavirta taisikin olla tasainen.
Kaarluodosta tuli vinkki mielenkiintoisesta pikkujoutsenesta - sinne siis! Paikan päällä pijo näytti kuitenkin melko normaalilta bewikkiiltä, harmi. Paikallisvuodari silti siitäkin. Paarnoorin nurkat oli kivasti auenneet, eilen kun näkymästä vielä puolet oli jään peitossa. Harmaasorsapari uiskenteli tavien seassa, ruovikossa elämöivät timalit ja luhtakana. Huomenna jatketaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti