tiistai 30. huhtikuuta 2013

Cecropis rufula

Gomia oli! Dahlmanin löytämä Cecropis rufula nimittäin. Suomessa se tunnetaan ruostepääskynä ja nykyään  Cecropis dauricana entisen Hirundo daurican sijaan. MäkPen taksonominen diktatuuri on kuitenkin splitannut rufulan dauricasta, siitä lajinimi. Kaksivärinen yläperä, vaalea "naama" ja hyvin heikosti viiruinen vatsapuoli erottavat  rufulan itäisistä ruostepääskyistä. Kaakkois-Aasiassa on vielä lisää saman sorttisia ja kaikki ruostepääskyt yhdessä muodostavatkin hirvittävän määrityshaasteen, mistä ei (?) tarvitse Satakunnan maaperällä huolehtia.
Joka tapauksessa Suomessakin ruostepääskyt kannattaa katsoa loppuun asti, RK:kin on jo hyväksynyt itäisiä lintuja, kuten tämän kolmesti hylsyämäni Lempäälän "idänruostepääskyn".

Huittisten Mutilahdessa lennellyt ruostepääsky on järven toinen (eka oli Taistossa 6.5.2000). Ainut muu satakuntalainen havis on Rauman Kylmäpihlajan saarelta (3.5.2008).
Ruostepääsky lenteli Puurijärven luusuassa nelilajisessa ja -sukuisessa (Hirundo, Delichon, Riparia ja Cecropis) pääskyparvessa. Lintu on eka kunnolla huhtikuussa bongattavissa ollut yksilö lajissaan ja se herättikin laajaa mielenkiintoa bongariyhteisössä. Pääsky teki päivällä useamman tunnin katoamistempun, mutta lopulta siitä pääsi nauttimaan ilmeisesti pitkälti toistasataa bongohenkilöä.

Kiitokset ja onnittelut vielä tätäkin kautta Markolle GGGomiasta löydöstä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti