maanantai 7. tammikuuta 2013

4.-6.1. Utö


Kettusirkku Jani Vastamäen (kiitos!) kuvaamana 4.12.2012 Haapsalussa. Tänä viikonloppuna Utö oli lumeton.
Perjantai iltapäivällä läksittiin isä-Matin kanssa viikonlopuksi Utöhön. Matkalta poimittiin Dahlmanin Marko Huittisista täydentämään retkipoppoon. Dahman pihasta plakkaroitiin arvokas vuodenpinna, nimittäin räkättirastas - WoW! Topinojan tienoilla tien ylitti hiirihaukka, loput matkasta sujui pimeydessä ja oli linnutonta, mitä nyt Angry Fox Sparrow-drinksua piti maistaa M/S Eivorilla.
Lauantai aloitettiin hämärässä linjataululla istuneella huuhkajalla ja pian jatkettiin kettusirkun etsinnällä, mikä osottautuikin miellyttävän helpoksi tehtäväksi. Lintu viihtyi koko päivän kaupan ja koulun välillä antaen vihoviimeistenkin eelismiesten ihailla itseään riittämiin.

Auringonnoususta hiukan myöhästyttiin, mutta varsin antoisat pari tuntia staijailtiin luotsiaseman suomasta tuulensuojasta. Navakassa pohjoisluoteisessa puhurissa havaittiin mm. pilkkasiipiä, mustalintuja, nelisen sataa allia, riskilä ja reilut 200 etelään muuttanutta urpiaista sekä vajaat 40 laulujoutsenta (+sp). Jompi kumpi talvehtivista muuttohaukoista pyörähteli tuskaisen kaukana idässä vesilintujen kauhuna.

Saaren kiertelyllä löydettiin mm. silkkiuikku, luotokirvinen, kaksi peukaloista, punarinta ja uivelo sekä kuvan vuorihemppo, joka viihtyi vielä sunnuntainakin hotellin lähistöllä.
Lyhyen, mutta maittavan hotellin lounaan jälkeen otettiin vielä parin tunnin rupeama luotsiasemalla. Iltastaiji oli hyvän näkyvyyden siivittämänä aamuista parempi. Mereltä yhytettiin mm. pohjoiseen painellut kaakkuri ja semilähellä (n.2km) piipertäneet kaksi merisirriä.

Sunnuntai valkeni vienossa idänpuoleisessa tuulessa ja taivaskin oli liki pilvetön. Kyl kelpas merelle tapitella, liikenne vain hiljaisen puoleista.


Kaunis vanha muuttohaukka esittäytyi varsin mallikkaasti "espanjan lipuilla" istuen ja lensipä lopuksi liki hiusrajaa viistäen luotsiaseman ohi. Kevätmuuton aloitti merenpinnassa etelästä tullut kottarainen, joka oli Utön vuoden ensimmäinen. Muita mainittavia kymmenisen riskilää, ruokki ja pikku G.

Eivor poistuu sunnuntaina turhan aikaisin, klo 11.15 Utöstä. Ilma oli kuitenkin otollinen, joten kansistaijilla oli hyvin porukkaa. Kollektiivisesti havaittiin n.20 riskilää, pari ruokkia, n.20 merikotkaa, naurulokki ja peräti kaksi hiiripöllöä (Aspö ja Berghamn), kolmas surnia istui vielä Huittisissa kotio ajellessa.

Kaikkiaan komia reissu, kiitokset vaan retkikumppaneille ja muille kanssaharrastajille!
Saaressa havaittiin 45 lajia, joista itse onnituin näkemään 42 (niitsari, köyhä ja ridi nuijattu). Hotellimajoitus oli varsin miellyttävä, eikä talvinen viikonloppupaketti ole turhan kalliskaan (94€/hlö/2yötä+aamiaiset ja yksi lounas). Eivorin kyyti Nauvosta Uuttööhönhän on ilmainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti