sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Porin Talviralli


Pinomäen surnia vakipaikallaan Pitkänlinjan itäpäässä.

Eilen lauantaina kilvoiteltiin jo 29. Porin Talviralli, tiettävästi Suomen vanhin avoin pinnakisa. Joukkueita oli mukavasti yksi enemmän kuin vuotta aiemmin, eli täydet kymmenen. Keli oli ennustetta parempi, aamulla hiukan tuprutti lunta, päivällä tuli pari kuuroa, mutta muuten piti poutaa. Itätuuli ja -10C tarkoittivat kylmää kyytiä, onneksi tuuli tyyntyi hieman päivän mittaan.

Oma tiimimme oli kahden hengen trio Suklaapoikakalenteri: Teppo Lehtola ja Petteri Mäkelä. Reittisuunnittelu näytteli taas tärkeää osaa. Suklaapoikien reitille oli asetettu ehtoja:
- mahdollisimman paljon ulkoilua
- kilometrit minimiin
- perinteisestä poikkeava

Kaikki nämä toteutuivatkin ja 8.45. oltiin linnuttoman pimeän (no naakka ja mustarastas tuli listalle) jälkeen Yyterin Lietteiden parkkiksella. Eka bonanza eli pyy plokattiin jo autosta, matkalla Mäntyniemeen vielä neljä lisää. Timalit tervehtivät ansaitsemiaan aplodeja kuuluvasti, metsän puolella elämöi parikymmentä hippiä ja töyhtötintti. Lavalta tapiteltiin Preiviikinlahtea ja tuohon hetkeen osuikin onnekkaasti päivän parahin näkyvyys. Ässäksi paljastuneen tukkakoskelon lisäksi naputeltiin alli, pilkkasiipi ja tukkasotka kevyemmän kaluston ohella plakkariin. Pitkoksilla naputeltiin pohjantikan puolesta, Suklaapojat kiittivät kauniisti.
Reposaareen ei lähdetty tuhruiseen keliin tuhertamaan, vaan hoidimme kalalokin, kuurnan ja mustalinnun listalle Kallosta. Hetken mielijohde johdatti Uniluotoon ja tuotti järrin sekä tava-peipon ohella myös päivän ainoan visuaalisen kontaktin varpuseen. Technipiltä plakkaroitiin pohjattupulmuspointsi ja Rimpikarissa kuultiin päivän ainut urpiainen.
Härkösen Kimmon ruuhkaiselta ruokinnalta otettiin arvokas vihervarpuspiste ja jatkettiin Hyvelään turkinkyyhkyjen kulmakunnille.
Matkalla kepitettiin autosta pähkinähakki Ulasoorin puolipohjustetulta paikalta (kolme viikkoa sitten samalla mestalla). Hyvelästä ei löytynyt haluttua kyyhkylajia, mutta sepelkyyhky-ässä korvasi hylsyn hienosti.
Fasaani tsekattiin Vihertietokeskuksen varmalta paikalta. Raumansillalta tähyily antoi ainokaisen pulun, erikoisempi oli päiväprosu joessa kelluneesta pilkkasiivestä! Tilhipohjalliset keskustassa olivat tänä vuonna tarpeelliset.
Pinomäeltä vakio-hiiripöllö Pitkältälinjalta plakkariin ja lyhyelle staijille Lattomerentielle. Perinteiseen tyyliin viidessä minuutissa kana-, varpus- ja tuulihaukka (pohjattu oli tinnukin) havikseen ja kokka kohti kaatista.
Sontakankaalla päivysti ainokaiseksemme jäänyt merikotka ja kanahaukkanuorukainen ajoi kottaraiset näytille. Hetki ihmeteltiin myös varis x nokivaris risteymää, joka vaikutti eri linnulta kuin viime vuonna paikalla talvehtinut.
Tuorsniemen tiklipartti oli yhä aloillaan ja bonarina hiffattiin palokärki metsän päältä lennosta. Kellon näyttäessä kutakuinkin 13.00. oli kaikki pohjustetut lajit hoidettu ja loppupäivä saatin palloilla spontaanisesti. Hakkiluoto ja Makholman ranta olivat hukkareissuja, Preiviikin Rantakujalta viimoiset varmat, hömötintti ja närhi listan jatkoksi.
Pohdimme josko hoidettais kara Lampista, mut päätimme pelloilla olevan enemmän lajeja.
Ja olihan niitä. Etu-Amerikka-Maaviiki-Luodot-Toukari kierrettiin ilman mainittavia haviksia, mutta toinen visiitti Hevosluotoon oli oivallinen. Lanajuovan vieressä kuusiaidassa päivysti naaras ampuhaukka ja siirtolanpuutarhan kupeessa puolestaan isolepinkäinen. Isoplanttu ei liene koskaan ollut yhtä vaikea rallissa, kait hikiset kolme yksilöä tavattiin kaikkiaan.
Tehtiin Luoman, Lautaojan & Heinon kanssa treffit, jotta saimme herrojen havikset haltuumme, purkuun kun eivät ehtineet. Palloiltiin vielä keskustan itäpuolella tovi ja Teppo skarppasi lopetuslajiksemme mustavariksen klo 16.00 Herralahdesta (se on hei paljon helpompi pimeessä!).

Suklaapoikakalenterin ensimmäinen luukku


Itsellemmenkin suureksi yllätykseksi listalle kertyi 58 lajia, mikä keli ja 7 tunnin pohjustukset huomioon ottaen oli valtaisa lajimäärä. Purku vahvisti asian: voitto heltisi peräti kuuden lajin marginaalilla seuraavaan ryhmään! Ässiäkin löytyi sepelpulun ja serran lisäksi vielä tinnu, amppari ja plenari - HUH!

Kiitokset vaan taas kaikille järjetelijöille ja muille. Erityiskiitos Pasi Alangolle, joka hoiteli purkupaikan ja teknisen puolen, sekä Matti Sillanpäälle joka toimi purun tirehtöörinä.

Täydet tulokset tääl http://personal.inet.fi/luonto/talviralli/tulokset%202012.htmEi kommentteja:

Lähetä kommentti