lauantai 28. heinäkuuta 2012

23.-27.7. Fulmari Expediitio

23.7. Pori - Ylivieska - Kiilopää - 4TT - Nuorgam


Varhain maanantaina startattiin Porista odotetulle myrskylinturetkelle. Mukana Himopointsausretkellä Alangon Pasi, Mäkelän Matti ja turkulaisvahvistus Lampisen Markus.
Ensimmäinen etappi oli Ylivieskan jätäri, josta katsottiin mustakaulauikku heinäkuunlistalle tai muuten vaan.


Ylivieskasta lasetettiin menemään kutakuinkin suoriksi Inariin ja siel kavuttiin Kiilopäälle. Sade roikkui ilmassa ja tuuli nousi navakaksi, kiirunat löytyivät kuitenkin helposti. Rappusten päästä löytyi kymmenen poka, ainakin enimmäkseen kukkoja kuten kuvassa.


Markus napsautti kiirunan pois pankista ja elislistalle - Gomiaa!
Tunturityllejä, joka keräkurmitsanakin tunnetaan, ei yhdytetty laen komppauksella. Saariselältä losoteltiin Kaamaseen ja Neljän Tuulen Tuvalle kaffeelle. 4TT:n vakioasukit, taviokuurnat, ruokailivat parin kymmenen sentin päässä ikkunan takana. Yllättävämpi havis oli Jorma Hannu vaimoineen :)
Utsjoella tarkastettiin Mantojärvi Jäämeren asukkien varalta, nähtiin reissun ainut suopöllö ja majoituttiin Nuorgamin leirintään.

24.7. Pulmanki - Eckeröya - Nuorgam


Varhain tiistaina suunnattiin Pulmankijärven maastoihin tunturihaukka ja myrskylintu mielessä. Järvellä kaakkureita ja tuskeloita, petopuolella useita ampu- ja tuulihaukkoja sekä piekanoja.


Stuorrakeädggevarria komppailtiin ristiin rastiin. Niittykirvisten, kivitaskujen, tyllien ja kapustarintojen lomasta löytyi muutama lapinsirkku (1"//2'+ä), kuvassa nuorukainen.
Lammilta nassahti pukuelis pullus taigametsähanhesta, joita kaksi poikueellista.Iltapäivällä ajeltiin Norjan puolelle, missä tsekattiin Varangin rantoja pohjukasta Eckeröyaan. Laskuvesi oli paljastanut runsaat lietteet, mutta kahlaajia silti vähänlaisesti (tylli n.200, pulmussirri 3, vesipääsky 2 jne.).
Merellä näkyi ekat suulat, satakunta merikihua ja kiloittain rissoja (pikkukajava). Yllättävin havis jälleen nisäkäspuolelta; Eckeröyalla istuskeli Pajusen Matti retkikumppaneineen. Pari rustia (tunturihaukka) olivat nähneet ja sellaista, olis passannut meillekin...
Kuvat Nessebyn kirkolta.

25.7. Nuorgam - Hamningberg - Nuorgam


Keskiviikkona otettiin aamustaiji Hamninbergissä, Varanginvuonon länsireunalla kulkevan tien päätepaikassa.


Tien varressa näkyi mm. pulmusia, n.20 piekanaa, n.50 merikihua ja reissun ainut tunturikihu.
Rantoja pysättiin tiirailemaan tuon tuosta; haahkoja ja koskeloita paljon, lokkeja kivasti jne. Paremmasta päästä oli vajaa kymmenen kyhmyhaahkaa; naaraita, 2kv koiraita ja vaihtopukuisia vanhempia kolleja.


Hamningbergin ympäristön maisemat ovat henkeäsalpaavat. Tien varren kivihyllyt ovat epätodellisennäköisiä. Kiviseinämien välit ovat suosittuja kesämökin paikkoja :)


Aamustaijilla nähtiin peruslajeja; molempia kiisloja, lunneja, ruokkeja, merikihuja, vesipääsky, pari pulmussirriä, karimetsoja ja suulia.


Utelias kärppä kävi tarkastamassa staijarit. Kettu lähti aamulla staijikaltseilta ja niitä näkyi muutenkin pitkin Lappia joka paikassa.Gomia jääkuikkaparvi lillui Hamningbergin satamalahdella; 5 2kv ja 2 3kv lintua. Merenpuolelta löytyi vielä pari 2kv:ta lisää.


Käytiin kattelemassa Vardöstä Hornöyan lintusaaren suuntaan. Lapinkirviset ruokkivat selän takana ja merellä odotetunlainen kajava-ruokkilintu-härdelli. Yksinäiset myrskylintu ja isokihu napattiin retkipinnalistalle.


Vardön lokkifestareilta myöhästyttiin, käytiin kuitenkin kylillä kaffeella.
Loppupäivä kulutettiin tunturihaukkastaijiin ja rantojen katseluun, mutta mainittavia ei havikseen kirjautunut.

26.7. Nuorgam - Karigasniemi - Nuorgam


Torstai vietettiin Suomen puolella; Nuorgamista Karigasniemelle ja takas. Karigasniemen Piesjänkä oli pettymys, ei mitään mainittavaa. Tenojokivarressa taasen näkyi varsin mukavasti lintuja; virtavästäräkki, lapintiainen, riekko, n.20 piekanaa ja tuulihaukkaa, useita ampuhaukkoja ja peräti kolme maakotkaa. Makosta nassahti hienosti heinäkuunpinna, mutta rusti jäi yhä odotuslistalle lukuisista staijisessioista huolimatta.


Tenojokivarressa on gomiat maisemat staijailla!

27.7. Nuorgam - Pikku-Petsamo - Pyhä-Nattanen - Muhos - Pori


Perjantaina aloitettiin paluuturnee etelään jo aamukolmelta. Eka etappi oli Kuhnon Peten vinkkaamat kuukkelit Kevon liki, hoituivat helposti.
Ivalon Pikku-Petsamossa yritettiin pikkusirkkua - useampi pisi löytyi kivuttomasti.
Sodankylän Pyhä-Nattasen tienoilta koitettiin pohjansirkkua, joka sekin oli yllättäin kakkupala. Samasta pisteestä yhytettiin myös kuvan taviokuurna ja pari lapintinttiä.


Koskapa paluumatka oli sujunut odotettua pinnallisemmissa merkeissä, päätettiin koetella tuuriamme keskipäivällä Muhoksella. Ihmeen ja kumman kautta viirusirkkalintu siristelikin muutaman säkeen päivän valoisimpina hetkinä.
Pisteeksi i:n päällä nassautettiin vielä haarahaukka vauhdista Merikarvialla - gomjaa! Vaikka fulmari yhytettiinkin vain Norjasta ja yhden yksilön voimin, voi expediition katsoa onnistuneen. 5vrk, 3500km ja 137 lajia. Ens kerralla varmaan vähän parempaan lintuaikaan sit...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti