keskiviikko 23. marraskuuta 2011

23.11. Turbopimitystä


Vasta marraskuun toinen kaatopaikkakäynti sujuikin urpojen merkeissä lokkien sijaan. Laruksia kyllä seilasi vajaa tonni Sontakankaan yllä, mutta eivät suvainneet laskeutua. Varmaan gena (tai rusti? :) käynyt säikyttelemässä, sillä varislintujakaan ei ollut kuin nimeksi. PL osastolla yllätti starojen (kottarainen) lukuisuus; 138 yksilöä langalla nätisti laskettavana.


35 pivaa (pikkuvarpunen) ja 25 urpoa ruokaili kasan rudessa. Kuvista löysin 7 turboa ja 6 urpoa...


Onks hei viiruja?Pinomäen aukee tuli tarkastettua oikeen kunnolla Liisojen, Isabellojen sun muitten varalta. Lattomerentien varressa valtaojan viereltä nousi dlii-hitellen ermo eli tunturikiuru, syksyn kolmas meikäläiselle Porista. Ere tippui takaisin peltoon, josta en sitä lähtenyt enää jaakaamaan.


Joutsenia löytyi yks pieni potti, mut hanhet oli hukas.


Lokkeja ei ookkaan hetkeen aukeella näkynyt, tänään 82 kanikkaa (kalalokki) muassaan kaks ridiä (naurulokki) ja pari argaria (harmaalokki). Tähän aikaan vuodesta peltokanikat on muuten aina nuoria, merellä sen sijaan >95% vanhoja lintuja, 2kv:n yksilöitäkin usein enemmän kuin nuoria. Ois kiva kuulla tähän joku hieno selitys, tietääkö kukaan mist johtuu?


Perinteiset Pinomäen cardupaikat ei pettäneet tälläkään kertaa, spinaria (vihervarpunen) lukuun ottamatta koko valikoima näytillä.


Hemppoja ainakin 64, tiklejä joku 100, vuorihemppoja seitsemän, turboja ainakin viis ja pari tava-urpoakin. Petoja ei näkynyt ensimmäistäkään, toisaalta löysin yhden hiirihaukan, josta päivän rallipimitys ;)

maanantai 21. marraskuuta 2011

21.11. Vuoden eka pimitys


Aamuöinen lumikuuro oli muisto vaan, kun polkaisin kohti Kallioholmaa samassa aikataulussa vesisateen kanssa. 10m/s S ja tihkusateen heikentämä näkyvyys ei pitkään huvittanut, joten siirryin rarikomppauksen pariin.


Kentät odotetun tyhjiä, vielä marjaisat tyrniköt odottamattoman tyhjiä. Tyrnikarissa lenteli vielä useampia selkärangattomia, joten mahdollisuudet on yhä vaikka mihin.
"Paras" havis tais olla venekentän ojasta yhyttämäni tikli - wow! Pari tuntia sain kuitenkin kentillä kulumaan, eihän noita lintuja tarvita kuin SE yksi.


Techip oli saanut jo hieman talvisemman asun, kahlaajaranta komiassa kuurassa.


Oulunsalossa katseltiin tänään gomiaa arolepinkäistä, Kirrinsannalla sen sijaan tuiki kotimaista isolepinkäistä.


Isabella oli tämänkin päivän sana, joten arotaskukenttä oli katsottava tarkkaan. Yhtään lintua en löytänyt, mutta yritys lie tärkein :)


Tämänpäiväisen kyyhkyotoksen myötä julistan Joulurallipimityksen alkaneeksi!

perjantai 18. marraskuuta 2011

17.11. Preiviiki ja Ooviiki


Hankkiuduin aamupäivällä ihanaisen ilman myötä tekemään kevyttä vessulaskentaa. Ajatus oli laskea koko Preiviikinlahti, mut flunssa teki tepposet enkä jaksanut kuin kaksi pistettä. Lintuja näkyi kuitenkin mukavasti, Ooviikin uudesta tosi gomiasta tornista ynnäsin mm;
mustakurkku-uikku 1
lapasotka 1
tukka- 248
pilkkasiipi 1
uivelo 1
laulujoutsen 254
kyhmy- 174


Preiviikin kalarannassa oli liki keväinen tunnelma harmaalokkien kailottaessa aurinkoisessa kelissä timalien säestäessä ruovikosta! Kyllä kelpas ynnätä töräytteleviä joutsenia;
laulujoutsen 276
kyhmy- 177
valkoposkihanhi 3
kanadan- 1
sinisorsa 410 jne.

Paremmat anakset häipyneet tai muuten piilossa, eikä eilistä PLY:n ennätysmyöhäistä suosirriäkään näkynyt. Tarvii joku päivä tehä kattavampi laskenta, jos kelit vaan suo.

keskiviikko 16. marraskuuta 2011

15.11. Tahkista


Komia auringonpaiste ajoi aamustaijille Kallioholmaan, paikalla olikin jo Pasi ja kohta myös Tatti ja Veikko. Kohtuu mukavasti lintujakin mm. pari härkälintua, ruokki, kuikka ja 200 melaa (pilkkasiipi+mustalintu). Ehkäpä hauskin havis oli kuvassakin esiintyvä uuttupulu joka kävi kääntymässä kärjessä, linnun pää näytti ottaneen damagea - ehkäpä hää lyöttäytyy puluparveen ja jää talvenviettoon?


Uria sp. 1p nous W/S


Kentät tsekkailtiin godari-deserti-tarkkuudella läpi, joku fuscatus ois saattanut silmän välttääkin. Mainittavimpina (ainoina) haviksina vuorihemppo ja kaksi ehjää niittykirvistä.
Tahkiksen jälkeen poikkesin vielä Preiviikin kalarannassa, josta nassahti sponde kkp streperasta (harmaasorsa). Myös yks pikkujoutsen lutrasi lukuisten isompien joukossa ja kolme vapohanhea viivytteli kanukin kanssa.

lauantai 12. marraskuuta 2011

12.11. Säppi: Kike ja Tristis


11:n nassun iskuryhmämme Matti, Tatti, Heli, Hessu, Emi, Marko, Jari, Holmes, Arska ja Veikko rantautui Säppiin klo 7.45. Löntysteltiin hämärissä Lännennokalle lyhyelle aamustaijille. Merellä ei liikkunut oikeastaan yhtään mitään, mustalintuja palloili suuntaan jos toiseen 250, paikallisista mielenkiintoisimmat kaksi haapanaa ja 19 tavia.


Vesi oli hyvin alhaalla ja rantakivet nätin vihreät, olis kelvannut kahlaajien köpötellä, mut taivaanvuohi oli ainut mikä löydettiin.


Eteläkarista löytyi tava-tiltaltti ja saaren ainoat kirviset; yks niitsari ja toinen saman kokoinen epeli joka jäi määrittämättä lajilleen.


Lepistön rantaa.


Knaperissa kahviteltiin perinteikkäästi.


Knaperin ainut lintu oli tristis eli idäntiltaltti. Pimiässä ja kosteassa kelissä ei vilkkaasta linnusta tämän parempaa dokkaria saanut.


Entiset ornit ;)


Ullarannasta yhytettiin taivaanvuohi.


Prakalasta löytyi päivän kovin; Suomen toiseksi myöhäisin kirjokerttu. Vaikka lintu nähtiin kolmeen otteeseen onnistui puolet porukasta sen nuijaamaan.
EDIT: Tomi Kaijanen kertoi, että Turun Ruissalossa oli kike vielä 20.11.2008, joten Säpin lintu on Suomen toiseksi myöhäisin.
Porista on neljä marraskuista havaintoa (kaikki plakkaroitu): 1.11.1998 Tahkoluoto, 4.11.2000 Mäntyluoto, 6.11.2003 Tahkoluoto ja 3.11.2007 Tahkoluoto. Näiden myötä olen nähnyt PLY:n alueella 10 kirjokerttua joista puolet marraskuussa.


Smyygari ei suostunut poseeraamaan kameralle, mut korvikkeeksi lokakuussa Peräkulmasta rengastettu lintu. Kuva: Matti Sillanpää - kiitos!


Ylämaan sonnit yhä maisemissa, 14:n lauma laidunsi satamalahden reunalla. Ainuttakaan muflonia ei tälläkään kertaa nähty. Myyriä sen sijaan kuului ja näkyi muutama.


Aseman pihapiiri kompattiin viimeisenä, yhtään lintua ei kylläkään löydetty. Puskien anti yllä mainittujen lisäksi;

punarinta 5
rautiainen 1
mustapääkerttu 5
sinitiainen 204
laulurastas 1
kulorastas 1

Ensi kertaa odotellessa... KSS!

perjantai 11. marraskuuta 2011

111111 Nana ja Isabella


Maaginen päivämäärä toi maagiset lajit, erästä porilaista valokuvaajaa lainatakseni "nananananananananannanananananananananananannana". Valitettavasti suljetulta Tahkoluodon satama-alueelta löytyi Porin ja Satakunnan ensimmäinen kääpiökerttu, Suomessa laji on nyt nähty 11 kertaa (kuinkas muuten). Porin listalle laji oli 343:s tulipäähippiäisen vanavedessä, PLY:n alueelle pointsi oli nro 361. arolepinkäisen jäljessä - melko saman värisiä otuksia muuten :)


Nanan löysivät Juha Niemi (kuvassa oikealla Tapani Liljan kanssa) ja Marko Dahlman, joista tosisponden otti Emi. MD ampaisi ennen yhteiskuvaa komppaamaan Kirrin kenttiä, mutta hyvä niin...
11 vuotta (kuinkas muuten) ja 10 päivää aiemmin Emi tempaisi samalta paikalta PLY:n ekan mustakurkkurautiaisen, tuolloin samainen herra kunnostautui myös mäntysirkulla pari viikkoa myöhemmin, ehkäpä tänäkin vuonna on joku spodo vielä tulossa?Gyl oli GGGOMIA! Nanasta nassahti peräti eldeka, kiva paikko pitkänlinjan bongareihin nähden :) Edellinen kääpiökerttu on ollut bongattavissa marraskuussa 1994.


Puolisen tuntia MD:n katoamisen jälkeen soi Emin puhelin; Kirrinsannalta oli löytynyt kivi/arotasku. Pistin saman tien jalkaa toisen eteen, koskapa tulkitsin kivi/arotaskun jälkimmäiseksi.
Heti pelipaikalle hankkiuduttuamme nousi puhelun jälkeen kateissa ollut tasku tolpan nokkaan näytille, eikä määritystä tahittu puolta sekuntia pidempään. Paikalle lampsiville nana-hekumoissa olevalle porukalle ei tainnut heti upota "arotasku"-huuto :) Enpä ois varmaan itekään uskonut.
Kuva: Juha Niemi - kiitos!


Tällä tuplalöytöhymyllä kelpais pelata pokeriakin ;) Markon löytämä isabellina on Porin ja PLY:n toinen ja tervetullut paikko 1988 kesäkuun jälkeen aloittaneille aloittelijoille. Gomia oli ruksata alle tuntiin toinen porinpinna listoille, sama ei taida enää koskaan toistua.

Suurimmat onnittelut ja kiitokset herroille Dahlman ja Niemi - huomenna jatketaan Säpissä!

Pahoittelut kaikille joiden puheluihin jätin vastaamatta pinnatulvan aikana, ymmärrätte varmaan...

torstai 10. marraskuuta 2011

10.11. Tristis ja Cervinus!


Tahkiksen komppaus oli tänäänkin antoisa. Sain seurata Tyrnikarin ruokinnan edustalla pyörinyttä idäntiltalttia, jonka MäkPe:n taksonominen diktatuuri on splitannut omaksi lajikseen Phylloscopus tristis. Huomasin tristiksen plotalla, kun se lennähti matalalla katajikosta ruderaattiin, ensisilmäyksellä tuli mieleen itäinen vaalea hernekerttu pusikossa smyygavasta hysystä. Esiin tultuaan ei lajia tarvinnut miettiä; pitkä buffi skj ja saman värinen selvä siipijuova sekä koph:t, selvä ohjas, pikimustat jalat, buffi alapuoli, eikä hitustakaan keltaista tai vihreää, ei edes siipi- tai pyrstösulkien reunoilla. Pistin kännykästä Jänneksen Eastern Vagrantsin tristiksen soimaan, lintu ampaisi samantien kohti ja pysähtyi noin 50cm:n päähän koivuun vastailemaan virtuaaliselle lajitoverilleen. Paikalla kävi pyörähtämässä myös "tavallisen" näköinen vihreä tiltaltti ja toinen samanmoinen kähmyli tyrnikössä. Tyrnikarin tyrnikössä smyygasi myös tumma pyllari, joka tuli katsomaan fuscatus-atrappia... Mut en saanut sitä millään ilveellä kunnolla näkyville, kait se silti taltti vaan oli tämäkin.
Tän kentän ainoat linnut olivat neljä vuorihemppoa.


Venekentältä löytyi yksi lintu; Suomen myöhäisin lapinkirvinen! Pekka Erikssonin eilen löytämä lintu on ehkäpä vasta toinen marraskuinen Suomesta, ainakin muistelisin Tampereen Lielahdessa havaitun cervinuksen joskus muinoin. Lappalainen lähti vilkkaasti äännellen keskiojasta ja näytti laskeutuvan lammikon tienoille.
Kaksi mustapääkerttua, kuus naurulokkia, niittykirvinen ja punarinta olivat muut satama-alueen mainittavat havikset.Tahkistelun jälkeen perus Technipin komppaus, neljä pulmusta löytyi vaan ei Melanokyrppiä.


Kirrin vanha kaatis tuli kompattua pitkästä aikaa, ei tinttejä kummempaa vaikka biotyyppi haiseekin rarilta kuin mädännyt calliopen raato. Kirrin kentiltä en löytänyt tänään ainuttakaan lintua.


Hetken mielijohteesta poikkesin Riitsaran torniin, maisemat paljon komiammat kuin havikset. Käväisin vielä Etelärannan lavalla laskemassa vessuja. Jouttenia yhteensä 430 Preiviikinlahden pohjukassa, lajilleen ei jaksanut millään eritellä.