lauantai 30. huhtikuuta 2011

30.4. Vapunaaton pygge


Vapunaatto avattiin Riitsaranlahdella Lankoorinnokassa. Mielessä hyvät huhtikuun lajit, jotka yllättäin mäherrettiin. Karikukosta pläjähti vuodari ja heinätavikin oli mukava nähdä, anaksia yhteensä 200.


Tarkastettiin Enäjärvi lavalta, tukkasotkat lisääntyneet 146:een, muuten hiljaisen puoleista.


TB-kaffeitten jälkeen kurvattiin Fleiviikin niityn pohjoisreunalle tuulen suojaan seisoskelemaan. Veräjällä pärisi kovasti; kaks käpytikkaa, pikkutikka ja valkoselkätikka kuuluttivat reviirejään.


Pensastasku yhytettiin vuosilistalle juovan rannasta, kohta niitä istuksikin jo neljä koirasta vieri vieressä. Aika hyvä määrä huhtikuussa mantereelta. Muutama haara- ja räystäspääskykin saalisteli niityn yllä kesää enteillen.


Lepän latvuksista naarasta vikittelevä taivaanvuohi oli hauska näky.


Fleiviikistä oli tarkoitus jatkaa bongaamaan Kaarluodossa kuultua pussitiaista, mutta pyggehäly Lekiltä teki mutkan matkaan.

Matti hoksasi kauniin vanhan niittysuohaukkanaaraan verottamasta laidunten jyrsijäkantaa. Hiukan ihmeteltiin porukalla linnun oranssisävyistä alapuolta, mikä johdatti ajatukset nuorempiin ikäluokkiin. Kaikki pukutuntomerkit puhuvat kuitenkin vanhan yksilön puolesta, eikä alapuolikaan kovin kummallisen väriseltä kuvissa näytä. Pygan lisälsi pohjoisiin muuttanut törmäpääsky oli mukava havis sekin.
Suuret kiitokset Jaakko Esamalle gomioiden pyggekuvien "lainasta" !


Pussitiaisbongo ei ottanut onnistuakseen, mutta kylmänkankeita sisiliskoja oli mukava katsella.
Vapunviettoa kotipihalla väritti leppälinturisteymä, josta oma juttunsa täällä.

30.4. Leppälinturisteymä


Pihalla vaputellessa nassahti tämmönen hyppimään framille. Rinnan musta ulottui aivan rinnan alaosaan asti, rinnan alaosan keskellä suppea valkea alue. Punaruskeaa vatsassa, kupeilla ja alaperän sivuilla. Rinnan ja vatsan väriraja diffuusi. Skj leli-tyyppinen, kuten "hvit"-varoitusäänikin (ilman mulelin trak-trakkia). Siivellä heikohko ruskea paneeli.
Nappasin kameran sisältä käteen, mutta lintu oli siirtynyt antenniin, josta onneksi ehdin pari dokukuvaa nappaamaan. Pihalle kuului aamulla kaksi laulavaa leppälintua ja yksi mustaleppälintu. Tavaleppiksiin en ole saanut visuaalistakontaktia, mutta mule on aivan normaalin näköinen ad k.

Part II
Äsken risteymäleppis hätyytti tavallisen koirasleppälinnun pois pihasta ja varoitteli kiivaasti. Nyt varoitus enimmäkseen kuten leppälinnulla, mutta muutaman kerran päästi "hvit" ääneen perään hieman muleli-tyyppisen, mutta sävyltään punarinnan tiksutusta muistuttvan "trik-trik"-äänen. Linnun selkäkin näyttää olevan melko tumma, tumman mustanharmaa. Mielenkiintoinen otus kerrassaan!

torstai 28. huhtikuuta 2011

28.4. Lietteet


Aamuvarhain sain kuunnella kotipihalla leppälinnun ja mulelin duettoa. Kohtapuoliin talsin jo Yyterin Lietteiden pitkoksia pikkupakkasessa.


Pasi ja Tatti liittyivät pian seuraan. Liki maagisen upeassa kelissä lampsimme lietteiden uloimpaan reunaan suorittamaan vessulaskentaa.


Merivedenkorkeus on reilusti miinuksella. Paljasta pintaa hyödynsi mm. 106 punakuiria, tuttu tp isosirri, liki tp tundrasuosirri ja ainakin kolme niittysirriä.


Peilityyneltä Preiviikinlahdelta laskettiin täydellisen näkyvyyden avustamana mm. puolimessevät 630 tukka- ja 37 lapasotkaa. Vuodenpinnat nassahtivat härkälinnusta, mukurusta (mustakurkku-uikku) ja merikihusta.


Kalatiiroja (kuva) ilmaantui lahdelle pitkin päivää, seassa pari lappalaistakin. Muuttorintamalla hyvin hiljaista, jokusia kuikkia kuitenkin pohjoisiin lajitovereiden konsertoidessa lahdella. PL-puolella niukkaa, pari keltaväinöä melskasi niityllä.

keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

27.4. Stagnan törkkäs


Heräilin 3.00., unipinnat ei enää huvittaneet, joten hoitelin viirupöllön vuodenpinnaksi. Hoito sujuikin yllättävän kivuttomasti, sen sijaan lehtaria ei löytynyt useista yrityksistä huolimatta. Lietteille ehdin sopivasti ennen aurinkoa.


Näkyvyys aamutuimaan timanginen ja Preiviikinlahti rasvatyyni - himokasta settiä!


Lietteiden edusta ja lahden pohjukka pitkälti sulat. Leveäkarin rannassa komia jäävuori.


Ympäristötoimiston tarmokkaat työmiehet olivat paaluttaneet tolpat lietteeseen merkiksi sallitun alueen rajasta. Niitylle ei ole menemistä.


Punakuireja pörräsi lietteellä hienot 186 yksilöä, niityllä puolestaan yksinäinen triplalimosa, eli nimirodun mustapyrstökuiri. Suurin osa limuista ja vikloista häipyi kuitenkin muutolle ennen kuutta.


Lampsin aivan perälle asti, matkan varrella havikseen ja vuosilistalle törkkäsi viisi keltaväiskiä ja kaksi liroa. Lahdella lillui monilajinen vesilinnusto, mm. lapasotkapari ja 11 uiveloa. Anakset sen sijaan olivat kaikonneet liki tyystin, vain kolme lajia (cly, pla, cre) ja 17 yksilöä!


Autolle palaillessa päätin hetken mielijohteesta patikoida vielä Lankoorinnokkaan Riitsaranlahden puolelle. Käenpiika piti ideasta ja toivotti hakkuulla onnea matkaan.


Ensisilmäys Riitsaran perukkaan oli mieluisa.


Kutakuinkin ensimmäinen lintuyksilö okulaarissa oli elegantti lampiviklo. Viklo päätyi myös hikiscouppauksen uhriksi, vuodari-trivi (metsäkirvinen) säesti taustalla. Hikiscoupin periaate on sama kuin digiscouppauksen, mutta lopputulos hikisempi.


Lahdella kivasti lintuja, ehkäpä mielenkiintoisimmat Porin eka heinätavi tänä vuonna ja kuvassa vasemmalla oleva poikkeuksellinen punasotkanaaras. Päänmuoto ja nokan väritys kuten perus-pusolla, joten kyseessä ilmeisesti värivirheellinen yksilö (vai 2kv vp - miltä semmonen näyttäis?).


Enäjärvestä paikkavuodari, muuta sieltä ei käteen jäänytkään. Ajelin Kahaluotoon Alangon löytämälle tulvaplätäkölle, jossa mukavan monipuolinen fauna. Laskiskelin mm. 180 suokukkoa ja 91 punakuiria. Pikkukuovista nassahti vuosipointsi, kuin myös mustapääkertusta Kahaluodon tornin polulta.


Iltapäivän ratoksi vielä tuulista Leveäkaria tarkastelemaan. Niityllä lähinnä pesimälinnustoa ja seitsemän liroa.


Rannassa hyvät lietteet. Vajaa 30 punakuiria, n.250 tavia ja 82 jouhisorsaa olivat lukuisimmat siivekkäät. Parkkikselle kuului hihkutaltti ja kirjosieppo poistuessani. 10 vuodenpinnan jälkeen oli jo mukava kotiutua. Laskin piruuttani päiväpinnat kotiin ajellessani: 117 lajia 12:sta tunnissa. Melko lepposaa - huomenna sit paremmin.

perjantai 22. huhtikuuta 2011

22.4. Lietteet


Siel oli tämmöstä. Vedenkorkeus kait lievästi miinuksella, lietettä sopivasti.


Peräti kymmenen etelänsuosirriä oli samaan aikaan näkyvillä. Liekö mukana Perämerenmatkalaisia?


8.4. saapunut isosirri yhä täysissä talvitamineissa. Muista kahlaajista mm. kevään ekat mustaviklo ja pikkutylli, 50 punakuiria, 7 valkovikkelää ja 61 tylliä.


Tuulihaukka muutteli pohjoiseen. Pari kalasääskeä ja piekanaa sekä yksi sisuhaukka tekivät samoin.


Kuikkia heilui suuntaan jos toiseen pari kymmentä, kaksi kaakkuria lensi etelään ja vuosilistalle. Harvemmin näin päin, yleensä kevään sata ekaa gaviaa on kaakkureita.
VL-puolen muita mainittavia 5 paria uiveloita, 350 tavia ja reilu 30 lapasorsaa.


Räyskiä enimmillään 18 paikallista, Riitsarassa kuulemma 23. Ainut pienempi sterna oli kalassa pyörähtänyt kalatiira.


PL-osastolla hiljaista, muutolla vain hiukan järrejä, paikallisena lähinnä kiuruja ja västäräkkejä. Hathurun reunassa kävi tiltaltti näkösällä.


Kaksi koiras lapinsirkkua kähmylöi rantaviivassa.


Reilun kuuden tunnin aikana paikalla piipahti 25 harrastajaa, sesonki aluillaan.


Ennen puoltapäivää alkoi jäälakeudelta nousta kylmää usvaa, alanäkyvyys katosi samalla.


Iltapäivän puolella piipahdin vielä Riitsarassa, missä kaksi Matin löytämää lapasotkaparia.

torstai 21. huhtikuuta 2011

21.4. Turboserasammakko


Aamunavaus Toejoen fudiskentällä. Sankassa sumussa hoidettiin sepelrastas kolmen räksän seasta, en just muista mikä se noista on, mut gomia oli kuitenkin ;D


Kaarluodon torniin odottelemaan josko näkyvyys paranisi. Henk.koht. saapumisenkka luhtahuitista (PLYn aikasimmat 4.4.1977 Suistosta ja 18.4.2002 Köyliöstä) joka huuteli ralluksen (luhtakana) säestyksellä. Rautiaiset hihittelivät melko taajaan taivaalta, muuten muutto pysäksissä.


Sadan metrin näkyvyys on hiukan otollisempi pl-komppaukseen kuin staijiin. Kirrisannan radan ympäristöstä ei kuitenkaan ihmeitä löytynyt, kaulushaikara ja rallus kuitennii äänessä. Aloitteleva porilainen luontokuvaajakin tavattiin.


Levon lammella strepeparin (harmaasorsa) mentävä sula. Kaikissa muissakin sulissa näytti viihtyvän streperoja, mm. Kaarluodossa seitsemän, päivän sigma 14 yksilöä.


Kallon kierto vaikutti pätevältä ajatukselta sankassa sumussa.


"Oliko meri sula?"
"Niin pitkälle kun näki." (n.50m :)


Meva-aseman tiellä pomppi tundraurpiainen. Melko myöhänen porilaisittain, onpa laji silti kepitetty Tornien Taistossakin (ei ees tarvinnut vääntää).

Technipin altaillakin riittävästi sulaa, linnuista mielenkiintoisimmat oli kaks räyskää ja sikaileva rallus.


Eteläselällä isokossu- ja lokkimääristä päätellen hyvä kala-apaja. Silkkiuikkujakin 71.


Lekin tornista paikkavuodari, päivän neljäs rallus + streperat havikseen ja uusi yritys Kaarluodossa. Tornissa sopivasti porukkaa ja Satakunnan Ratioonkin pääsin puhumaan. Vapohanhi, kuikka ja valkoviklo tunkivat vuosilistalle.


Kohmeinen sammakko ilostutti pitkoksilla. Siirrettiin syrjään saapastelijoiden tieltä.


Preiviikin kalarannasta retken toka paikkavuodari. Veneväylää näkyy ruopatun.


Sulaa yllättävän vähän, haviksista mukavin oli huuteleva kuikka. Streperoita ei varmaan tarttis ees mainita. Pieni peltokierros iltapäivällä ei antanut paria kivitaskua ja rälläpotteja kummempaa.