maanantai 31. tammikuuta 2011

30.1. Talvea


Kallioholman aamua, haviksilla ei viitsi kehuskella, mutta jäiset maisemat gomiat.

Räpsöön kautta Tahkoluodon voimalan purkuputkelle. Sulassa ei kalalokkia ja paria telkkää kummoisempaa.Kirrisannan uuden surniahylsypaikan kautta kaatopaikalle tarkastamaan lokkitilannetta, joka huono (130 argaria). Päätettiin tsekata myös Viasveden lokkijäät; 95 lokkia makasi kaukana jäällä ja muutama harmaa- ja merilokki lähempänä. Kevättä odotellessa...

lauantai 29. tammikuuta 2011

29.1. Cabaret


Piti mennä aamuks Kallioholmaan, mutta Tahkoluodon 12m/s ei innostanut, oli sitten tyyntynyt samantien mun katsomisen jälkeen :/
Korvikkeeksi pihabongasin Mimosan kanssa vajaan tunnin. Kuvan ruskourpiainen on ilmesesti saanut salmonellan, siksi pörheänä se etsiskeli räystäistä juotavaa. Cabaret myös päästi tarkastelemaan itseään noin metristä jos oikein hiljakseltaan osas olla. Välillä se kyhjötti ikkunalaudalla viis minuuttia paikallaan ja siirtyi vasta kun opportunisti talitiainen nokkasi pyrstöön!Lisää kuvia määrittämisestä kiinnostuneille. Vatsan ja rinnan väriraja ei ole tyypillinen, niin kuin anonyymin kommentin linkissä. Muuten lintu on mielestäni sopiva ruskourpiaiseksi, huomaa että ilmeisesti salmonellasta kärsivä lintu pörhistää itseään;
- selkä, pää, rinta, koph:t, siipijuovat, hahö:t, siyph:t ja tertiaalien reunat nätin ruskeat
- rinta ja kupeet hyvin viiruiset
- selässä vain olemattoman pieni vaalea alue
- yläperä suhteellisen tumma ja tiheään viiruinen (pörhöisyys tuo vaaleita alushöyheniä esiin)
- silmärengas selvä myös "yläluomessa"
- käsis. ulottuma = näkyvät tertiaalit

torstai 13. tammikuuta 2011

13.1. Kaatista


Poikkesin vasta vuoden tokalla kaatopaikkakatselmuksella. Paikalla vain peruslajeja, runsaimpana naakkoja 1100 yksilöä. Pedoista neljä merikotkaa ja kaksi kanahaukkaa, vaan ei hiirihaukkaa tällä kertaa.


Harmaalokkeja 600, merilokkeja vajaa 20, isolokkeja 0. Toukarin, Kalafornian ja Tuulikylän kautta takaisin, hiiripöllöä ei totutusti löytynyt, mutta vuoden eka varpushaukka kuitenkin.

tiistai 11. tammikuuta 2011

11.1. Kallioholma ja Räpsöö


Aamuksi Kallioholmaan lokkistaijiin. Ensimmäisenä kärjessä kello 9.30. Kalalokkiliikenne oli messevää, tosin muuttavia ja paikallisia mahoton erotella. Reilussa tunnissa näkyi vajaat 500 kanikkaa ja ilmeisesti eilinen pikkulokki. 10.45. alkoi sankka lumipyry. Hieman ennen sadetta paineli yksinäinen tukkasotka pohjoisiin ja spondekisalistalle.Räpsöön kalasataman lokit piti tarkastaa. Harmaalokit lisääntyneet reiluun 250:en, joukossa pari kanikkaa ja naurulokki, luultavasti sama joka jo parina päivänä nähty maisemissa. Kylältä löytyi järripeippo ja tasan 100 viherpeippoa. Kotiin palaillessa koukkasin vielä tarkastamassa erästä maallikkohavaintoa ja Toukarilla, sanomattakin lienee selvää ettei hiiripöllöjä näkynyt.

maanantai 10. tammikuuta 2011

10.1. Lapinsirkku - taas


Menin aamuhämärissä tarkastamaan Meren Tapsan ruokinnallaan lyhyesti näkemää määrittämätöntä sirkkua. Onnekkaasti lintu tulikin lyhyen odotuksen jälkeen ruokinnalle, mutta viipyi vain vajaat puoliminuuttia ja häipyi. Lapinsirkkuhan tuo, kuten läpi-ikkuanan-otoksestakin voi päätellä.
Calcariuksia on jäänyt tai tullut poikkeuksellisen paljon talvehtimaan, sillä Tapsan lintu oli jo neljäs yksilö Porista kuluvana talvena, lisäksi Säkylässä talvehtii yksi lapinsirkku. Muualtakin Suomesta on ilmoitettu Tiiraan 10 yksilöä. Lapinsirkkuja nähtiin poikkeuksellisia (ennätyksellisiä?) määriä Brittein saarilla ja muualla Länsi-Euroopassa viime syksynä. Linnut saapuivat kovien luoteistuulten saattelemina ja niiden alkuperäksi arveltiin Grönlantia ja Pohjois-Amerikkaa, voisikohan näillä olla jokin yhteys Suomessa talvehtiviin lintuihin?


Tapsan tarjoamien piirakkakaffeitten jälkeen Kallon majakan suojiin lokkistaijiin. Vastaan tuli Esaman Jaska, paikalta löytyi Dahlmanin Marko ja Tapsakin ekoili kohtapuoliin staijiin. Kallioholmassa näkyi olevan kaksi ornia, yllättävän vilkas retkimaanantai Porissa!15m/s SW


Ainoat vessut Kallon vesissä 270 isokossua. Lokeista peruslajit, kanikoita melko mukavasti liikenteessä. Kallioholman ryhmä oli yhyttänyt nauru- ja pikkulokin, ilmeisesti samat kuin jo viikonloppuna (spondekisakielto! ;)
Meri-Porin taakse jätettyäni kävin ottamassa liki perinteisen hylsyn Toukarin hiiripöllöistä - ei merkkiäkään vuoden viidennelläkään yrittämällä.
3 pöllöä x 5 yritystä = 15 hylsyä! Ampuhaukkakoiras Hevosluodossa sähkölinjalla kuitenkin korvasi surnian tällä kertaa. Viitatintti täytyi myös hoitaa synttäripinnalistalle lunnin ja muiden seuraksi :)

torstai 6. tammikuuta 2011

6.1. Tammitikka


Päiväohjelmassa tammitikkahoito Asikkalasta. Tikka oli tietty plakkaroitu jo viime vuoden puolella, mutta toki se piti nimensä mukaisesti nähdä myös tammikuussa. Moni muukin oli samaa mieltä, sillä paikalla porukkaa liki 50 naamaa, vaikka eka ekaakin oli ollut ainakin sata henkeä.Odotellessa lensi taviokuurna yli äännellen ja 14 pyrstötiaista viihdytti yleisöä, kuin myös 30:n tiklin potti. Kohtapuoliin tammitikka lensi peräkanaa käpytikan kanssa kanavan lehtikuusiin vakiopaikalleen. Kauaa se ei siinä viihtynyt, vaan suuntasi kanavan yli alkuperäistä löytöruokintaa kohti, vain palatakseen hetken perästä takaisin lehtikuusille.


Porilaiset eelismiehet kyyläävät. Tikan lentotyyli oli omintakeisen mutkitteleva, hyvin toisenlainen kuin vaikkapa käpärin suoraviivainen meno. Aaltoileva lentorata on toki molemmilla.


Lintu kailotti aktiivisesti ja ääni kuuluu hyvin videonpätkälläkin, vaikka Matti koittaakin taltiointia ahkerasti pilata ;)


Hiano vireokaappaus.


Poriin päästyämme poikettiin vielä Toukarilla. Staijilatoa oli vandalisoitu hirvittävällä tavalla! Ettei vain olisi sama jengi pelottanut hiiripöllöjä, vuoden neljäskään yritys ei tuottanut tulosta. Ei vaikka spudetettiin kaikki paikat eri suunnista. Itelläni heräsi vahva epäilys että pöltsi on pointsattu joko harakoista tai isolepinkäisistä, joita aukealla kaksi yksilöä ;)

keskiviikko 5. tammikuuta 2011

5.1. Selkätikka ja carduja


Aamulenkki Kivinin maisemiin oli onnistunut; ruokinnan lähellä hääräili koiras valkoselkätikka! Hetken naputeltuaan tikka lennähti Fleiviikin suuntaan, josta en sitä enää tavoittanut. Ruokinnalla oli mukavasti keltasirkkuja ja likellä pienessä urpopotissa tundraurpiainen. Myöhemmin päivällä Kivinistä oli yhytetty myös pikkutikka.


Fleiviikin niittykin tuli tarkastettua. Kauniit maisemat, mutta ei lintuja.


Hissan kaffeitten jälkeen poikkesin Paarnoorin ja Preiviikin ruokinnoilla. Merula ja peippo paremmasta päästä, kuusitintistä ja fasaanista taas vuodenpinnat. Ooviikin ruovikosta sain timalit atrapilla ääneen ja koulun kentän vierestä löytyi pyypari vakiopaikaltaan.


Esaman Jaska oli laskenut Pinomäen Pitkältälinjalta aamulla hulppeat 450 tikliä! Pysähdyin itsekin ihailemaan parttia, joka oli kuitenkin kutistunut puoleen. Myös PE oli vuorihemppojahdissa. Vuhea ei kuitenkaan näkynyt, mutta tavahemppoja peräti 37 samaan aikaan hangella. Kokonaismäärä varmasti suurempi.

Tundraurpiaisia löytyi seasta vähintään viisi yksilöä.


Mustavarikset plakkaroituivat Koivulasta ja kotipihalla odotti pieni ylläri; ruokinnan eka urpiainen oli cabaret, eli ruskourpiainen. Mun mielestä tää pitäis saada pointsata Satakunta Openiin ;)

Päivän pinnatilanne näkyvissä täällä ja täällä.

PLYn blogissa "pikkasen" parempia otoksia cardupotista.

tiistai 4. tammikuuta 2011

4.1. Surniajahti


Hiiripöllön etsintää Toukarissa. Jotenkin ne taas onnistuivat välttämään katseen.


Toukarin pelloilla ei ainuttakaan lintua, Hanhiluodon puolella sentään isolepinkäinen. Lotskerinmäellä päivysti varpuspöllö kuusenlatvassa, poistui kuitenkin piiloon ennen kameralle poseeraamista.

sunnuntai 2. tammikuuta 2011

2.1. Pyhäjärviseudulta


Ekaekaa sujui siksi mainiosti pinnakisoja ajatellen, jotta päätettiin ottaa heti tänään loput tyhjät pois kuleksimasta. Aamuhämärässä Säkylään Kovelintielle, josta nakkeli, mustarastas, puukiipijä ja palokärki listalle. Myös viitatintti yhä ruokinnalla, kuten vuoden luontokuvasta näkyy.


Kovelintien ruokinnalla piisaa apetta.


Säkylän peltoja tsekkailtiin uuttarin ja peltopyyttoneiden toivossa. Omahaarasta löytyi mukava ylläri; lapinsirkku kellipotissa. Lajia onkin tänä talvena nähty niin Satakunnassa kuin muuallakin Suomessa poikkeuksellisen hyvin, spondekisapinnaa kannattaa siis muualtakin tähyillä.


Hallavaaran kaatiksen vallille kapuaminen vaatii nykyään lisähappea.


Varislintu- ja lokkirunsauden seasta emme ihmeitä löytäneet. Huittisten hurjat näkivät iltapäivällä paikalla maakotkan.


Eurassa suoritettiin perinteinen puikkustaiji.


Kolmas pysäkki toimi, urheilukentän sillan alapuolella yksinäinen pikku-uikku. Team Huittinen pärjäsi täälläkin paremmin ja yhytti kolme yksilöä.


Karoja laskettiin kaksitoista Kauttuansillan ja kirkon väliltä. Yllätysbonuksena kirkon pihakuusissa mesonnut pikkutikka - ei mikään kakkupala tammikuussa.


Peltojen kautta pyyhällettiin Harjavallan paradiissioon tarkastamaan sulaa jossa peräti isokoskelo.


Leistilänjärven kautta Pinomäkeen. Pinomäestä löytyikin ensimmäiset pellonelävät eli seitsemän metsäkaurista.