torstai 10. marraskuuta 2011

10.11. Tristis ja Cervinus!


Tahkiksen komppaus oli tänäänkin antoisa. Sain seurata Tyrnikarin ruokinnan edustalla pyörinyttä idäntiltalttia, jonka MäkPe:n taksonominen diktatuuri on splitannut omaksi lajikseen Phylloscopus tristis. Huomasin tristiksen plotalla, kun se lennähti matalalla katajikosta ruderaattiin, ensisilmäyksellä tuli mieleen itäinen vaalea hernekerttu pusikossa smyygavasta hysystä. Esiin tultuaan ei lajia tarvinnut miettiä; pitkä buffi skj ja saman värinen selvä siipijuova sekä koph:t, selvä ohjas, pikimustat jalat, buffi alapuoli, eikä hitustakaan keltaista tai vihreää, ei edes siipi- tai pyrstösulkien reunoilla. Pistin kännykästä Jänneksen Eastern Vagrantsin tristiksen soimaan, lintu ampaisi samantien kohti ja pysähtyi noin 50cm:n päähän koivuun vastailemaan virtuaaliselle lajitoverilleen. Paikalla kävi pyörähtämässä myös "tavallisen" näköinen vihreä tiltaltti ja toinen samanmoinen kähmyli tyrnikössä. Tyrnikarin tyrnikössä smyygasi myös tumma pyllari, joka tuli katsomaan fuscatus-atrappia... Mut en saanut sitä millään ilveellä kunnolla näkyville, kait se silti taltti vaan oli tämäkin.
Tän kentän ainoat linnut olivat neljä vuorihemppoa.


Venekentältä löytyi yksi lintu; Suomen myöhäisin lapinkirvinen! Pekka Erikssonin eilen löytämä lintu on ehkäpä vasta toinen marraskuinen Suomesta, ainakin muistelisin Tampereen Lielahdessa havaitun cervinuksen joskus muinoin. Lappalainen lähti vilkkaasti äännellen keskiojasta ja näytti laskeutuvan lammikon tienoille.
Kaksi mustapääkerttua, kuus naurulokkia, niittykirvinen ja punarinta olivat muut satama-alueen mainittavat havikset.Tahkistelun jälkeen perus Technipin komppaus, neljä pulmusta löytyi vaan ei Melanokyrppiä.


Kirrin vanha kaatis tuli kompattua pitkästä aikaa, ei tinttejä kummempaa vaikka biotyyppi haiseekin rarilta kuin mädännyt calliopen raato. Kirrin kentiltä en löytänyt tänään ainuttakaan lintua.


Hetken mielijohteesta poikkesin Riitsaran torniin, maisemat paljon komiammat kuin havikset. Käväisin vielä Etelärannan lavalla laskemassa vessuja. Jouttenia yhteensä 430 Preiviikinlahden pohjukassa, lajilleen ei jaksanut millään eritellä.

1 kommentti:

  1. Tampereen Lielahden lapinkirvinen oli paikalla 11.11. asti, vuonna 1995.

    Aivan upea lintupaikka tuo Tahkoluoto! Hakkaa saaretkin mennen tullen, koska sijainti on loistava, paikka ei ole niin tuuliherkkä ja valoa yöllä riittää.

    On todella turhauttavaa kompata pääkaupunkiseudun päällisin puolin samannäköisiä, mutta tähän aikaan vuodesta täysin tyhjiä täyttömäkiä ja ruderaatteja ja sen jälkeen lukea upeita havaintojanne erinomaisesta blogistasi ja Tiirasta!

    VastaaPoista