torstai 1. syyskuuta 2011

Arolepinkäinen!


Juubel juhlaa! Illan päätähti, nimirodun vanha arolepinkäinen.


Toinen illan päätähdistä; Sami Luoma. Piisami tosispondeili isabellinuksen aivan kotitalonsa nurkalta, Nakkilan Leistilänjärveltä.
About 17.15. Sami soitteli ja puhelu meni kutakuinkin näin;
S: "punapyrstölepinkäinen nakkilassa!"
P: "soitan kohta autosta"
Ja niin teinkin, Herra Löytäjällä oli kuitenkin jotain perhejuttuja ja paikalle saapuessani jouduin haeskelemaan lintua muutaman minuutin, heti Liisan (L.i.isa) löydyttyä pistin hälyn, jo ensimmäisen puhelun jälkeen olin toki ilmoittanut TVK:lle asiasta (Nakkilassa arolanttu ja en tie enempää - menossa paikalle).


Ilmiömäisellä rarivainulla varustettu Juha "Emi" Niemi sattui paikalle spondesti, macroja tuli kuulemma katsomaan...


Myös vähäisemmällä rarivainulla varustettuja luontokuvaajia saapui ensimmäisessä aallossa ;D


Lanttu ei paljon ihastelijoista piitannut, vaan lähestyi jopa oma-aloitteisesti porukkaa useaan kertaan. Tämän session tuloksia tarsigerissa.


Yllättäin jopa Porin eliskärjeltä, Jaakko Esamalta, puuttui laji ennen tätä päivää.


Tämän kuvan copyright Juha Salminen - kiitos!
Lintu viihtyi hyvin pienella alueella Leistilänjärven keskitien varren vattupuskissa ja nappaili koppiaisia ateriakseen tuon tuosta. Lintutiedotuksen mukaan isabellinus oli näkyvissä ainakin vielä klo 21.03.


Linnun siipisulat olivat vielä keskenkasvuiset, eli tulkintani mukaan se on viimeistelemässä täydellistä sulkasatoaan. "Normaalisti" käsisiiven ulottuma = tertiaalien pituus, mutta tällä yksilöllä vain 1/2. Lintu oli kauttaaltaan hienossa tuoreessa puvussa ja mm. pyrstön ylä- ja alapeitinhöyhenissä oli vielä hennot "hahtuvakärjet", aivan tuoreista höyhenistä kertoen.


Lintu on selvästi vanha, eikä rodustakaan (lajista) ole epäselvyyttä; phoenicuroideksen nokan tulisi olla kokonaan tumma, päälaen lämpimämmän sävyinen, skj:n valkea jne. Arenariuksen peitinhöyhenten keskustat pitäis olla vaaleat.


MUOKATTU:
Sukupuolen määritys on ainakin minulle haastavampi tehtävä. Naamari ei selvästikään ole aivan musta, eikä tasavärinen, mutta kuitenkin hyvin tumman ruskeanharmaa, osittain liki musta. Ohjas näyttää mustahkolta ja on pituudeltaan n.1/3 silmän ja nokan välisestä etäisyydestä. Alapuoli on kuviottoman näköinen, mutta rinnansivuilta löytyy kuitenkin pari heikkoa poikkiraitaa. Käsisiiven laikku näkyi juuri ja juuri suljetulla siivellä, vääritykseltään näytti likaisen valkealta.
Näillä eväin poistin omasta havainnostani Tiirasta sukupuolen määrityksen, toivon mukaan joku viisaampi osaa valistaa.


Kyseessä on Suomen kuudes arolepinkäinen ja PLY:lle uusi laji nro 360 Köyliön viirusirkkelin vanavedessä.


Peltotiellä kävi melkoinen trafiikki, mutta bongaus sujui erinomaisen hienosti; parkkeeraamminen oli esimerkillistä, eikä pellon puolella tallattu ollenkaan. Kiitokset siitä paikalla käyneille!
Tulevina päivinä paikalle vieraileville ohjeeksi, jotta peltoteille ei saa ajaa autolla ja asvalttitien varteen tulee jättää autot samalle puolelle tietä, niin että puimurikin mahtuu ohi.

Kiitokset ja Onnittelut löytäjälle vielä kertaalleen! GGGomia oli!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti