sunnuntai 4. syyskuuta 2011

2.9. Vesipääskyn surma ja macro

Perjantaina hankkiuduin taas Lietteille ennen auringonnousua. Vedenkorkeus varsin mukavalla tolalla, lähellä nollaa.Herrat Trogen ja Esama saapuivat seuraksi aamupäivällä.


Saimme ihastella kahta umpikesyä, ja melko myöhäistä, vesipääskyä tuntitolkulla. Välillä vepät uiskentelivat vajaan kahden metrin päähän, pysähtyivät, keskeyttivät ruokailunsa tyystin ja katselivat kiinnostuneen näköisinä kameramiehiä.


Ilkeät nuolihaukat lopettivat lystin puolen päivän aikoihin. Subbarikaksikon kynsiin päättyi toisen sympaattisen kahlaajan taival. Nuolihaukasta taisi tulla kertaheitolla mun inhokkilaji. Näin se petoviha sikiää!


Nuolihaukan ateriaksi päätynyt yksilö vielä elinvoimaisena.Kaksikon onnekkaampi tai ehkäpä neuvokkaampi osapuoli palasi viihdyttämään kameramiehiä toverinsa siirryttyä vehreämmille lieterannoille.


Nuori isosirrikin piipersi kamerankantaman päässä. Tenuirostris yhä odotuslistalla...


Muuta kahlurifaunaa edustivat mm.;

suosirri 8"84'
pikku- 20'
kuovi- 4'
iso- 7'
pulmus- 2'
suokukko 192'
mustaviklo 27'
tylli 9"55'


Yksi neljästä lapinkirvisestä käväisi lyhyesti näytillä. Havikseen kirjattiin myös pari luhtakanaa, vielä yksi kalatiira, harmaasorsa ja 2,5k vapohanhia. Anaksia enää 800, joukossa yks liki valkonen plättärä eli sinisorsa.


Takasin käppäillessä kattelin korentoja sillä silmällä ja kahden sirokeijun jälkeen osui silmään kuvan yksilö jonka määritin keritytönkorennoksi. Laji on Suomessa harvinainen ja sitä esiintyy vain parilla paikalla, tämän esiintymänen hoksasi Käpykaartin Kari Kaunisto kurppelobongon oheistuotteena.

Iltapäivän kaatopaikkakatsanta ei jäänyt historiankirjoihin, mutta Pinomäen läpiajo antoi pikkurähmäksi muuttuneen arosuohaukan vuodenpinnaksi. Nuori macro lenteli ensin Ulvilan Vainiolan puolella ja myöhemmin myös Pinomäessä. Mäkisen Markkukin osui puolispondesti paikalle macroa havioimaan.
Saman luokan havis Porista oli Sonnimäessä tien yli juossut peltopyypoikue. Lienee perdixillä pesintä sujunut, kun jo toinen havis aukeelta pienen ajan sisään.

1 kommentti:

  1. kaikki linnut on kauniita, niin tuokin, ja korento myös, onneks se ei pistä,niitä onkin lennellyt paljon nyt.

    VastaaPoista