perjantai 26. elokuuta 2011

Tundrakurppelo - GGGomia oli!


Jeba jei, Lietteille klo 14.00. Just kun olin saanut kaikki linnut laskettua ja yltiökriittisyyspuuskassa jättänyt suokukkoparvessa ohilentäneen tryngiteksen Ö-mappiin, pläjähti verkkokalvoille tundrakurppelo. Pieni epäuskokohtaus valtasi, esittihän tundrascolo mustaviklon bravuuria uiskentelemalla rantavedessä (kuvassa, 20sek löytymisen jälkeen). Mut eipä siinä montaa sekuntia tahittu, dokumenttikuvat plakkariin ja muistin että joku "hiihtää perässä"; huusin sadan metrin päässä havioivalle Peter Buchertille jotain sekavaa ja kohta oli kurppelon vierailua todistamassa toinenkin silmäpari.


Löytöhymy :)Lintu on 1kv ja melko aikainen nuorukaiseksi. Ikä on helppo määrittää tuoreesta puvusta, kaikki höyhenet samanikäisiä.Limno lenteli aktiivisesti, käväisi pari kertaa pitkosten päässäkin, mutta palasi takaisin Lietteiden perälle. Lennossa limu äänteli lajityypillistä yksitavuista "piiik"-ääntään, joka toi mieleen meriharakan lentoäänen jälkimmäisen tavun. Äänen ohella kuviottomat tertiaalit poissulkevat rämekurppelon, jota ei Suomessa olekaan vielä tavattu.


Liljan Tatin ottama luokkaa parempi dokumentti. Tundrakurppelo on lajissaan Suomen vasta 9. ja Lietteiden sekä Porin kolmas yksilö. Määrittämättömiä kurppeloita on nähty suurin piirtein saman verran niin Suomessa, kuin Porissakin.


Ekan aallon bongarit, joista nopein maalla, merellä ja pyörän selässä Pasi "vauhtihirmu" Alanko.


IVP:n löytäjä Esa Mäkelä joutui poistumaan kurppelon alta töihin, mutta aikaa pointsaukselle onneksi löytyi... ;)
Yhteensä Lietteillä vieraili about 150 bongohenkilöä pääkaupunkiseutua myöden.


Kaikki halukkaat näkivät kurppelon, joka jäi paikalle klo 20.40 ja Lietteiden linnusto oli jälleen muutenkin antoisa, poimintoja haviksesta;

valkoposkihanhi 2270 (Porin enkka)
tavi 1470
haapana 380
harmaasorsa 2
risti- 6"16'
räyskä 28"20'
pikkutiira 1"4'
suosirri 8"127'
lapin- 1
pikku- 29'
kuovi- 2"17'
iso- 24'
jänkä- 1'
tylli 76
karikukko 1'
mustaviklo 1"44'
suokukko 610'
lapinkirvinen 3

Kiitokset hienosti käyttäytyneille bongareille ja sendarille. Edellisestä spondesta eliksestä olikin vierähtänyt seitsemän vuotta.

Kurppelosta juttua myös Satakunnan Kansan sivuilla.

1 kommentti:

  1. Onnittelut hienosta löydöstä sekä eliksestä! Ja kiitokset blogkirjoituksesta taas.

    -Frugi

    VastaaPoista