sunnuntai 21. elokuuta 2011

19.-21.8. Huone 7 Säpissä


Perjantai-illalla painelin Säppiin Luontokartoittajien miitinkiin. Tarkoitus oli retkeillä isommallakin porukalla, viitisentoista taisi olla alkujaan ilmoittautunut. Niin siinä kuitennii kävi, jotta vuosikurssiltamme vain viisi innokkainta päätyi asemalle. Metsäsen Timo, Ilon Tapsa, Aallon Jussi ja Lehtolan Teppo rantautuivat saareen lisäkseni kello 19.30.
Aseman pihapiirisää liki ruuhkaa, Salot ja Helle paikalla, kuin myös radioamatöörit makasiinilla ja jokunen venekunta muita viikonlopunviettäjiä. Makasiinilta kuuluikin läpi viikonlopun Kraftwerkiltä kuullostava morsetus.


Bratwurst & Whisky 69


Pääasiassa kateltiin lintuja ja tissuteltiin, Jussi koitti harjoitella tulevaan kasvitenttiin. Kokeneemmat yrittivät auttaa kovasti, esimerkiksi väittämällä nuokkutalvikkia nuoreksi mustikaksi :D


Tapsakin pääsi yllättäin petin pohjalta maastoon.


Majakkapihan uudempi aukko yhä yllättävän siliänä.


Sipiviikin rantaa länsipuolella saarta, vedenkorkeus pikkasen plussalla. EK:n puoli oli hiukan tukkosempi kuin parina edellisvuonna, sonnit tainneet viihtyä muissa maisemissa.


Lepistön iki-ihanan lammen vetovoima ennallaan. Peukaloisen laulu raikasi, idänuunilintuja ei enää löytynyt.


Knaperniemi - taustalta puuttuu niitylle tunkenut koivikko, joka nyt ruskeana kasana kuvassa vasemmalla. Tosin isommat pöllit on pinossa puujavan vieressä, kiitos uutterien talkoolaisten.


Hanhiston rannassa oli sopivat kahlaajamössöt. Tylli-sirri-osastoa n.150 yks., isompia vähemmän.


Krävelissä kelpaa rötvätä.


Takalahtea, enimmät korennot havaittiin taas näillä seuduin.


Lauantain vakioreitille osui heti kärkeen kiva havis; vanha muuttohaukka nappasi kalatiiran Pikku-Präälästä ja sai henkiin jääneet peräänsä. Lie aikaisimpia syysperejä omissa haviksissani, ainakin Säpistä.


Pian peregrinuksen jälkeen vetästiin paljon kovempi peto; ruskosuohaukka oli vasta toinen yksilö itelleni saaresta, vaikka asemavuorokausissakin nassahti vuosi rikki viikonlopun aikana. Esim. tunturihaukkoja oon nähnyt yhtä monta.


Kahlaajia oli pitkin rantoja ja mukavan monipuolisesti. Mustavikloja launtaina reilut 40 ja valkkareita saman verran.


Pikkusirrejä löytyi Hanhiston hauruilta muutamia. Isosirrejä reilut kymmenen, kuovisirrejä vähän enempi ja suosirrejä alun toista sataa.


Ainoat lapinsirrit piipersivät Krävelin kärjessä.


Melko luottavainen kapusrinta nuorukainen viihtyi Krävelin kivikossa.


Komia koiras punakuiri poraili Hanhiston rakkoleviä nuoren lajitoverinsa ja parin tundrakurmitsan kanssa. IK-osastosta havaittiin myös yksinäinen pikkukuovi.


Selkälokkeja paikalla melko niukalti ja nuoria lintuja vain yksi. Vasemman puoleinen lintu taitaa olla "intermedius-tyyppinen"; mustat käsisulat kontrastoituvat hyvin muuhun harmaaseen selkäpuoleen ja mirrori myös p9:ssä. Oikeenpuoleinen nimirodun lintu selvästi mustempiselkäinen.


Varpuslintuja saaresssa melko vähän keltavästäräkkejä lukuun ottamatta, lauantaina ynnättiin about 150 ja sunnuntainakin sata lintu.


Rantakärmeksiä havaittiin muutamia, makasiinilla oli kuulemma ollut kuusikin yht'aikaa. Kyitäkin oli pelätty majakan likellä :) Sammakoita oli ihan simona, mutta vesiliskolammella ei poikettu.


Korentofauna koostui lähinnä punasyyskorennoista, jokunen tumma- ja elokorentokin nähtiin, kuin myös siniukkoja, siro- ja isokeijuja. Okatytönkorennot (kuvassa) olivat ainoita hentosudareita. Timo ja Teppo kepittivät vielä yhden merisinikorennonkin.


Näitä vesseleitä ei turhan paljon näkynyt. Muutama viihtyi Prakalassa, loput ilmeisesti saaren sisäosissa. Muflonista en saanut kuin äänihaviksen.


Merihirviön luuranko (lie harmaahylje)


Säätiedotukset olivat taas "vähän sinne päin". Luvattu tyyni tarkoitti sunnuntaina ajoin liki 15m/s W. Merina hiukan keikkui, mutta kuivana selvittiin. ABC tuli saareen vaihtoon kahlaajia pyytämään.


KSS!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti