sunnuntai 14. elokuuta 2011

13.8. Estonia Open


Osallistuin lauantaina ensi kertaa Estonia Open linturalliin, joka käytiin tällä kertaa keski-Virossa, Raplan ja Järvan maakunnissa. Alueelta ei löydy jokien lisäksi muita vesistöjä, kuin ihmisen kaivamat tekolammet ja montut.
Joukkueessa lisäkseni Tom Nordblad ja Christa Granroth Helsingistä - kukaan meistä ei ollut ennen käynyt rallialueella, joten päätöntä sompailua oli luvassa.


Tomppa tuulettaa Vironpinnaa viiriäisestä, muita varsinaisia yölajeja ei listalle tippunutkaan kuin lehtopöllö. Esimakua saimme paikallistuntemattomuudestamme, sillä ennen neljää käytiin ekan kerran alueen ulkopuolella... "Uukäännös!!!" kuultiin 14 tuntisen rallin aikana kymmeniä kertoja :)


Lintupaikoista meillä ei ollut mitään käryä, joten taktiikkana oli pysähdellä sopivan näköisillä mestoilla. Kuvan pusikosta löytyi aamuauringon säteiden aktivoima rytikerttunen ja hömötiainen, taustalla säesti kuhankeittäjä - kaikista päivän ainoat havikset!


Kattohaikaroita nähtiin reilut 300, suurimmassa parvessa 75 cicceä. Mustahaikaraa ei rallissa yhytetty lainkaan.


Kirkko- ja kartanopuistot sekä kalmistot tulivat tutuiksi, n. 15 kohteella käytiin. Ainuttakaan tikkaa ei löydetty, mutta nakkeleita about 50 ja viitatinttejä noin 25. Harmaasieppoja näkyi puistoissa ihan sikana, ehkä 150 yksilöä rallin aikana ja urpiainen yhyttettiin ässäksi joltain kirkkomaalta.


Pelloilla pysähdeltiin tuon tuostakin, parhaat mestat olivat alueen lounais-osissa Avasten kulmilla. Laajalta pelto-suoalueelta skarpattiin mm. 7 pyggeä (niittysuohaukka), sisu (sinisuohaukka), 4 lexaa (isolepinkäinen), useampi poma (pikkukiljukotka), ampuhaukka (ässä) yms.


Pikkukiljukotkia nähtiin vajaat kymmenen rallin tuoksinnassa. Hienoin oli merikotkaa (päivän ainut) kovasti kiljuen hätyytellyt vanha lintu.


Onnistuttiin löytämään kaatopaikka Järvamaalta, vartin verran ehdittiin kattelemaan ennen kuin vihaisen näköinen vartija tuli hätistelemään.


Kaatikselta löytyivät ainoat harmaalokit, joilla katkesi samalla sadan lajin rajapyykki. Myös kala- ja naurulokki havaittiin vain kerran, ensimmäisiä tosin kolmisen sataa ja jälkimmäisiä pari kymmentä.


Kahlaajat olivat vessujen ohella todella tiukassa. Kapustarintoja nähtiin kahdella paikalla, samoin suokukkoja ja metsävikloja. Liroja yhytettiin muutama ja ainut kurppa oli scolo (lehtokurppa). Töyhtöhyyppä oli sen sijaan runsas yli tuhannella yksilöllä, mutta nämäkin vain muutamassa parvessa, laji puuttuikin mm. toiselta voittajaporukalta.
Vessuista näimme vain sini- ja lapasorsan (ässä!), tavin, isokoskelon ja merimetson. Phala oli melkoinen ylläri pienestä tekolammesta, rallin ainoan näki lisäksemme vain yksi porukka. Parhaasta päästä lajeja olivat kalankasvatusaltaalta löytyneet kuningaskalastaja ja luhtahuitti, molemmat kahdella porukalla, sekä lopetuslajiksi Järvämaalta löytynyt +1kv koiras sitruunavästäräkki, joukkueemme neljäs ässä ja ilmeisesti maakunnan ensimmäinen lajissaan.


Joukkuueen Nahkhiirmees ja Kohtuuden ystävä menopeli sai purkupaikalla osakseen ansaittua huomiota. Kuvassa vasemmalta Nahkhiirmees; Lauri Mäenpää, Tuukka Kupiainen ja Jände Nordblad sekä oikealla Kohtuuden Ystävä Juha Holmes Sjöholm.


Purun vetivät Viron RK:n miehet; läppärin takana Margus Ots ja puheenjohtajana Uku Paal. Purku oli hienosti järjestetty - kiitokset siitä!


Joukkueita osallistui yhteensä 14 ja kaikki osallistujat taisivat olla purussa läsnä.


Palkintoja jaettiin jos jonkinlaisia. Holmes vastaanottaa kanalintupalkintoa, edessä rallin historiatilastoissa sekä osallistumiskerroissa, että sijoituksissa kunnostautuneet Tuomas Seimola ja Timo Böhme.


Tulos oli jokseenin odotetunlainen, piikkipaikalla Team Ristisaari ja RC & Co, muiden jäädessä kauaksi taakse.


Voittohymyt. Valtavat onnittelut kärkimiehille!

Kiitokset myös omalle tiimille, vaikka Tomtom Nordblad ehkä saakin siirtyä kartanlukijan pallilta ensi vuonna... ;)

Täydelliset tulokset alla (kopioitu EstBirdingin sivuilta: http://www.estbirding.ee/estonian-open/). Ensi vuonna rallataan Saarenmaalla "hieman" erilaisen lajiston parissa.

XVII Estonian Open 13.08.2011 Rapla- ja Järva maakond
Kell 3:00-17:00

1.-2. 119 RC & Co Andrus Jair, Margus Ots, Uku Paal, Ranno Puumets, Peeter Raudsepp
1.-2. 119 Team Ristisaari Timo Böhme, Petri Ripatti, Tuomas Seimola, Ari Vuorio
3. 107 Bad Company Erki Aun, Madis Karu, Mati Salumäe, Tiit Vohta
4. 105 Sylvia Mika Bruun, Stefan Knoppman, Asko Rokala, Roland Sundström
5. 105 Nahkhiirmees Tuukka Kupiainen, Lauri Mäenpää, Jan Nordblad, Juha Sjöholm
6. 103 TPC, do Estonia Christa Granroth, Petteri Mäkelä, Tom Nordblad
7. 101 Tõde ja Õigus Leho Luigujõe, Riho Marja, Tarmo Teppe
8. 99 Läänemaa Linnuklubi Trinus Haitjema, Renno Nellis, Hannes Pehlak, Tarvo Valker, Mikko Virta
9. 97 Bilia Christer Casagrande, Seppo Grönlund, Jari Markkula, Jyrki Tolvanen
10. 94 Corncrake Jarek Jõepera, Kuido Kõiv, Rene Ottesson
11. 88 Buteo Jaanus Jürison, Eedi Lelov, Heikki Luhamaa
12. 86 Himantopus himantopus Ilze Bojare, Andris Klepers, Marcis Tirums
13. 78 Eesti Naised Marju Erit, Alice Leetma, Mariliis Märtson
14. 58 Loorkakk Hannes Eiber, Vilja Padonik

Liike kokku 162

Ässad:
TPC, do Estonia CARMEA, ANACLY, FALCOL, MOTCIT
Sylvia PANHAL, LOCFLU, SERSER
Nahkhiirmees PHYDES, LOCNAE
Tõde ja Õigus REMPEN, TRITOT
Buteo AQUCLA, AQUCHR
RC & Co SYLNIS
Team Ristisaari EMBRUS
Bad Company ACRARU
Corncrake PODAUR
Eesti Naised ANASTR

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti