maanantai 4. heinäkuuta 2011

2.-4.7. Säppiä


2kv ruokki heitti useamman rundin Merinan ympärillä Säppiin saapuessamme lauantaina. Saaresta havaittiin muutama ad-lintu lisää, muuten merelle vähänlaisesti tavaraa liikkeellä. Paikallista faunaa enämpi.


Prakalan ja Krävelin kärjessä viihtyi tavallista paremmin lokkeja, varsinkin 2kv kalalokkeja poikkeuksellisen paljon (n.200/vrk.).


Saaren kottaraiset ruokailivat yhdessä parvessa Prakalan katajissa. Noin 40:n poppoosta yksi nuorukainen oli ruusukottaraismaisen vaalea, mutta ajankohdan perusteella päättelin sen "tavalliseksi" - paikallaan sitä kun ei päässyt näkemään.


Pikkukäpylintukoiras tyypillisesti männyssä köpöttelemässä. Vajaat kymmenen poikueellista hyöri ympäri saarta.


Ristisorsapoikueita havaittiin ainakin kolme, pääluku säilyi yli viikonlopun. Haahkoja enimmillään 700/400 ja 100 poikasta - ei kovin hyvältä näytä.


Paskalaguunin harmaasorsaperhe (1/1+3pull.) oli ainut havaitsemani anaspoikue. Isokossuilla ja telkillä jokusia poikueita, kuin myös kyhmyjoutsenella ja merihanhella. Helstola ynnäsi n.200 sulkivaa merihanhea Lepistön edustalta.

Hanhiston niitty komiassa kunnossa. Haurua rannassa melko vähän, eniten aidan kohdalla.


Hanhistossa pesi töyhtöhyyppä ensi kertaa sitten 80-luvun. Kaksi poikasta jo itsenäistyneitä ja lähes täysikasvuisia. Muista kahlureista jokunen tylli ja suosisirri, perusviklot sekä yksi pikkukuovi.
Hyyppääkin erikoisempi pesimälaji oli Eteläkarista löytynyt ruokaa kantava ja vilkkaasti varoitteleva satakieli. Laji on Säpissä pikkurarin asemassa, esim. taiga- ja hippiäisuunilintu ovat selvästi lukuisampia. Kyseessä saattaa olla peräti Säpin ensimmäinen pesintä, ainakaan Holmes ei moista tapahtumaa muistanut.


Kaunis ohdakekasvusto Hanhiston niityllä, jonka kukkaloisto muutenkin mahtava. En muista koskaan nähneeni saaressa yhtä paljon kukkia kuin nyt, samaten mansikoita löytyi yllin kyllin.
Miinuspuolelle voisi kirjata korpin puuttumisen, myöskään yhtään tikkaa ei yhytetty, ellei aseman käenpiikaa lasketa.Lepistön lammella pari peukaloista ja vähän oudosti laulanut idänuunilintu, joka onneksi saatiin näytille ja kuvaankin.


Paskahuusissa kannattaa olla tarkkana. Sekä kyitä, että rantakäärmeitä paremmin kuin vuosiin. Mm. makasiinilla yht'aikaa ainakin viisi rantakärmestä. Myös sammakoita näkyi joka puolella, vesiliskopaikat jäi tarkastamatta.


Teffeleitä näkyi muutama lauma ja useampi karitsakin. Sonnit laidunsivat pääasiassa Eteläkarin puolella, jonka läpikäymätön pöheikkö jäänyt toistaiseksi historiaan.


Maariankämmeköitä löytyi Lepistöstä kymmenittäin, valkolehdokkeja ympäri saarta satoja.


Kiva oli käydä, toivon mukaan pikapuoliin uudestaan.

KSS!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti