maanantai 6. kesäkuuta 2011

5.-6.6. Mäyrä ja yöredua


Pääsin vihdoin kevään ensimmäiselle yöretkelle. Ajatuksena oli aloittaa Lietteiltä ruostesorsan merkeissä. Riitsaran lavalle oli kuitenkin pakko poiketa, kun kerrankin pääsi oikein myötävalossa katsomaan. Kelikin oli aivan timanttinen, tyyni, lämmin ja näkyvyys niin hyvä kuin vain olla voi. Riitsarassa kohtuullisesti lintuja, mukavimpina kaksi heinätavikoirasta ja harmaasorsapari.


Lietteille 22.17 saapuessani oli valoa vielä yllin kyllin. Sahin Timo tuli vastaan ja kertoi ettei ruostesorsaa ollut enää pariin tuntiin näkynyt, enkä sitä minäkään löytänyt 00.30. mennessä.Auringonlasku väritti maiseman lähes satumaiseksi. Vähemmän satumaisia olivat iholla hyörineet sadat tai tuhannet hyttyset.
Preiviikinlahdella varsin mukavasti lintuja mm. jokseenkin myöhäinen 18:n härkälinnun muutolle noussut parvi ja aivan rantavesissä kelluneet 1100 koiras telkkää. Kuuminaisten saaristossa lillui lisäksi 4100 vessua, telkännäköisiä nekin - parvesta ehkä jopa suurin osa jäi kuitenkin saarten taa katveeseen. Olisi hienoa jos joku kävisi veneen kanssa ynnäämässä telkkämassan.
Vedenkorkeus taisi olla jo miinuksella, siksi paljon lietettä oli näkyvissä. Kahluireista syysmuutolla 11 mustavikloa, jokunen punajalka ja valkkari sekä pari liroa. Vielä kevätmuutolla mm. 53 tylliä, 6 vesipääskyä ja 4 jänkäsirriäistä.
Illan mielenkiintoisin havis oli kuitenkin parin kymmenen metrin päästä ohittanut mäyrä, jota seurailin yhteensä likemmäs puoli tuntia. Ensin mäyrä kohnasi rantaniittyä, mutta lähti yllättäin jolkottelemaan lietteen poikki lahdelle ja suin päin uimaan. Pelkkä pää pinnalla mäyrä uiskenteli kymmenisen minuuttia ja nappasi n.20 senttisen kalan, jonka hotkaisi samoin tein. Takaisin kuivalle maalle päästyään se hätyytteli hiukan lokkeja ja hanhia, kunnes lampsi takaisin niitylle. Mielenkiintoisia näkymiä irtosi useita, mm. mäyrä, 5 vesipääskyä ja kolme metsäkaurista samaan aikaan spudessa!

Lietteiltä jatkoin yökuuntelua Yyterin järvien kautta Levolle ja Kirrisantaan, siitä Tahkoluodon risteykseen ja Meritien kautta Puodaan ja Kellahdelle. Viimeisenä kohteena Toukarin pellot, mäelle ei huvittanut lähteä. Päällimmäisenä jäi mieleen satakielien runsaus, joka pysäkillä kuului jokunen - viime vuonna samoihin aikoihin saman tyyppisellä reitillä luscinioita huomattavasti vähemmän. Kaikkia kerttusia tuntui olevan hyvin vähän, dumiksia (viita-) kuulin vain kaksi, skönärit (ruoko-)olivat vähälukuisia, scirppoja (ryti-) sentään 8, mutta paliksia (luhta-) ei ainuttakaan. Yhtään sirkkeliäkään en kuullut, vaikka rusili raikasi kännykästä tuon tuosta.
Vuodari nassahti kehrääjästä joka surisi Hyvelässä kolmen rääkän säestyksellä, ihan kiva oli myös Levon lampien luhtahuitti.

Säätiedotus näyttää huimaa rariputkea kaakosta, montakohan Suomenpinnaa tällä ja ens viikolla löytyy? Sitä miettiessä joka iikka maastoon!

1 kommentti:

  1. Mä tein kans yölaulajaretken samoihin aikoihin meidän nurkilla. Kaikkia muita löytyi ainakin jokunen, paitsi huittia ja arua. Dumareita oli useita. Ja 4-5 rääkkää.
    Ja miljoonan hyttysen sijasta noin miljardi samaa lajia. Ne koittelivat kärsivällisyyttä ja hermoja muutenkin :-(

    Juha

    VastaaPoista