sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

4.6. LyvakiAamuisten metsäsessioiden, idänuunilinnun ja pikkusiepon jälkeen Perttulan Heli soitti ja kertoi Lietteillä olevasta ruostesorsasta. Läksin paikalle, kun olin muutenkin likellä.


Harmillisesti ferrutado ehti ottaa hatkat, käväisin vain pitkosten päässä seisomassa, ainoa mainittava havis oli isosirri.


Paikat oli hyvin miehitetty ja ajoinkin Technipin altaille tarkastamaan tadornatilannetta.Haapanaparvessa oli mukana jännän värinen 2kv koiras, haapana kuitenkin.Taka-altaan kulman kohdalla kuulin liki myrskyisästä tuulesta huolimatta omalaatuisen äänen ja huomasin samalla pienen vaalean ruskean pl:n lennossa - oisko lyva? Ja olihan se, nätti punabaskerinen lyhytvarvaskiuru tipahti taka-altaan tielle ruokailemaan. En viitsinyt lähestyä levottoman oloista lintua, scouppaus oli liki 15m/s tuulessa mahdoton idea, mutta kuvasta voi kuitenkin kuvitella näkevänsä kauniin okranruskean ja viiruttoman rinnan sekä mustan viivan kaulansivulla.


Ensimmäiset bongarit saapuivat paikalle tukka hulmuten ;)


Lintu lenteli ympäriinsä kovasti, ainakin viidesti pari sataa metriä aivan oma-aloitteisesti. Vain hiukan yli 10 nopeinta pääsi nautiskelemaan lyhyistä varpaista, myöhemmin iltapäivällä lintua ei enää löydetty. Oiskohan siirtynyt tehdasalueelle?
Lyvaki oli PLY:n alueen 13. yksilö, kaikki on havaittu Meri-Porissa. Itselleni tapaaminen oli 11. laatuaan Suomessa ja 4. spontaaninen.


Parin tunnin Teemuluodossa seisoskelu sai riittää, putkella katsominen eteläpuhurissa liki mahdotonta. Kiva havis oli kuitenkin kahdessa parvessa saalistelleet 12 nuolihaukkaa. Perniksiäkin nähtiin pari ja hyyppiä oli syysmuutolla jo useampi kymmenen.
Temiksen jälkeen kävin tarkastamassa helteisen Santakankaan harmaalokit - ei mitään mainittavaa.


Peltolokitkaan eivät näyttäneet parhaita puoliaan, mutta Pinomäkeläisen naakan renkaan sain luetuksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti