tiistai 28. kesäkuuta 2011

27.6. PLY:n eka milkkarin pesä!


PLY:n pj Sami "Kosu" Koskinen on uurastanut jo monena keväänä Pohjois-Satakunnassa haarahaukan pesää etsien. Tänä vuonna tärppäsi, oikeaan suuntaan johdatti perään antamaton staijaus, mutta osansa oli myös haarahaukan ääntä matkivalla laulurastaalla.
Pesä löytyi lopulta kuvan kuusimetsästä, kertaluokkaa peruspuupeltoa paremmalta läntiltä.
Varhain maanantaina lähdimme Matin kanssa Kosun ja poikansa Pertun avuksi poikasia pulttaamaan.


Itse pesäpuu löytyi paitsi jätöksien, myös milkkarin "koristeina" käyttämien muovien johdosta. Pesältä löytyi mm. HK:n sinisen paketti :)


13,5 metrin korkeudessa kuusessa olleesta pesästä löytyi paitsi kolme potraa haha-nuorukaista, myös runsaasti saaliseläinten jäännöksiä; useita kalan pyrstöjä, kalalokin, harakan ja lehtokurpan sulkia.
Poikaset olivat keskenään melko erikokoisia painon vaihdellessa 700 grammasta liki kiloon. Myös naaras nähtiin sen lähtiessä pesältä.


Poikaset kihlattiin kiireen vilkkaa pesän laidalla, eikä niitä vinsattu alas katsottaviksi häiriön minimoimiseksi. Kokonaisuudessaan pesäpuun tuntumassa vietettiin alle 30 minuuttia.


Hyvin sujuneen operaation jälkeen on helppo hymyillä!

Kyseessä on tosiaan ensimmäinen varmistettu pesintä Satakunnasta ja ilmeisesti koko läntisestä Suomesta. Asiantuntijalausunnon mukaan ensimmäinen Päijänteen länsipuolelta. Paikan liki havaittiin reilu viikko sitten kolme aikuista lintua yht'aikaa lennossa, joten on täysin mahdollista, että toinenkin pari pesii lähitienoolla. Kirjallisuuden mukaan milvukset pesivät mielellään kolonia-tyylisesti melko lähekkäin.

Isomilkkarin pesintää odotellessa...

1 kommentti:

  1. Kruunupyyssä on pesinyt milkkinsson 2002-2004. Kahtena ekana vuonna löytyi pesä ja 2004 lentopoikue (Antti Pesola kirj.)

    kosu

    VastaaPoista