keskiviikko 4. toukokuuta 2011

4.5. Up-up-upupa


Varhasesta aamusta iltapäivään tuli hyörittyä Yyterin seudulla. Riitsaran uusvanha lava paikkapinnaksi. Lava siis vanha, mutta paikka on uusi. Lavan tavoittaa Lietteiden parkkikselta, opasteet varmaan pian paikoillaan. Vanhan paikan kohdalta käännytään pitkoksia vasempaan ja n.200m:n päästä löytyy.


Näkymät kertaluokkaa paremmat kuin aikaisemmalta sijainnilta, vesialue tosin yhä melko pitkällä Zeiss-kansaa ajatellen :) Niityllä 60 liroa, muuten ei ihmeempiä.


Lietteiden puolella suurinpiirtein samat linnut kuin huhtikuussa; punakuireja, tp-isosirri jne. Merivesi hyvin matalalla.


Munakarinsäikällä jopa enemmän kahlureita kuin Lietteillä, kaksi tundrasuosirriä ja
kaksi niittysirriä mainittavimpina.


Kännykkä piippas ja kertoi jotta valokuvaajat olivat säikyttäneet Ulvilan kattokikken, vastausta vääntäessäni meinas lentää puhelin santaan kun aivan selän takaa kuului selvääkin selvempi upupan "pu-pu-pu"-laulu. Yritin kääntyä varovasti 180 astetta, mutta juuri katsekontaktin kauniiseen harjalintuun saatuani se hypähti lentoon. Lento oli kuitenkin lyhyt ja lintu tipahti n.50m santojen suuntaan. (Kuva liittyy, upupa istu yhdessä noista männyistä.)


Koskapa päivän tähti ei kuvaan suostunut, pistetään sit herkistelyksi Säpinpinnayksilö; 22.10.2007 +2kv koiras reng.


Ja vielä Ulvilalainen vappu-upupa mallia 2009. Tän päivän upupasta pistin pikapikaa hälyn eetteriin ja jäin oottelemaan mahdollisia bongareita, joita ei kuitenkaan kuulunut tahi näkynyt. Vartin perästä takavasemmalta yllätti koiranulkoiluttaja ja hassu harjapää viiletti lisäetapin kohti uimarantaa. En joutanut sitä pitkään sieltä komppaamaan, enkä uutta havista enää saanutkaan.


Yyterin sessioiden jälkeen Kirrisannan tarkastus. Technipillä rauhallista, vähät linnut taka-altaalla.


Muutama pikkulokki ja haarapääsky väijymässä itikoita.


Pikkutyllit mekastivat reviirillään.


Hilskan tornin edustalla hyvät lietteet, kahlureista 7 valkovikkelää, 14 tylliä ja 6 suokukkoa.


Preiviikin kalaranta on vihdoin jäävapaata aluetta.


Taveja esihuipun verran, eli 798. Joukossa ei sini- tahi vihersiipitavia. Pari pikkujoutsenta kuitenkin.


Kalarannasta oikealle kädelle jäävä lahdenperukkakin on hyvä tarkastaa. Nytkin liki puolet anaksista siellä.


Viime töikseni katsastin vielä harvoin keväällä retkeillyn Viasvedenlahden. Kylän yhteisrannassa tuttavallinen kalatiira.


Vastarannalla nisäkäslauma, hetken jo luulin jotta muflonit ovat lähteneet Säpistä jäitä pitkin gorillaa pakoon. Metsäkauriita kuitenkin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti