keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

27.4. Stagnan törkkäs


Heräilin 3.00., unipinnat ei enää huvittaneet, joten hoitelin viirupöllön vuodenpinnaksi. Hoito sujuikin yllättävän kivuttomasti, sen sijaan lehtaria ei löytynyt useista yrityksistä huolimatta. Lietteille ehdin sopivasti ennen aurinkoa.


Näkyvyys aamutuimaan timanginen ja Preiviikinlahti rasvatyyni - himokasta settiä!


Lietteiden edusta ja lahden pohjukka pitkälti sulat. Leveäkarin rannassa komia jäävuori.


Ympäristötoimiston tarmokkaat työmiehet olivat paaluttaneet tolpat lietteeseen merkiksi sallitun alueen rajasta. Niitylle ei ole menemistä.


Punakuireja pörräsi lietteellä hienot 186 yksilöä, niityllä puolestaan yksinäinen triplalimosa, eli nimirodun mustapyrstökuiri. Suurin osa limuista ja vikloista häipyi kuitenkin muutolle ennen kuutta.


Lampsin aivan perälle asti, matkan varrella havikseen ja vuosilistalle törkkäsi viisi keltaväiskiä ja kaksi liroa. Lahdella lillui monilajinen vesilinnusto, mm. lapasotkapari ja 11 uiveloa. Anakset sen sijaan olivat kaikonneet liki tyystin, vain kolme lajia (cly, pla, cre) ja 17 yksilöä!


Autolle palaillessa päätin hetken mielijohteesta patikoida vielä Lankoorinnokkaan Riitsaranlahden puolelle. Käenpiika piti ideasta ja toivotti hakkuulla onnea matkaan.


Ensisilmäys Riitsaran perukkaan oli mieluisa.


Kutakuinkin ensimmäinen lintuyksilö okulaarissa oli elegantti lampiviklo. Viklo päätyi myös hikiscouppauksen uhriksi, vuodari-trivi (metsäkirvinen) säesti taustalla. Hikiscoupin periaate on sama kuin digiscouppauksen, mutta lopputulos hikisempi.


Lahdella kivasti lintuja, ehkäpä mielenkiintoisimmat Porin eka heinätavi tänä vuonna ja kuvassa vasemmalla oleva poikkeuksellinen punasotkanaaras. Päänmuoto ja nokan väritys kuten perus-pusolla, joten kyseessä ilmeisesti värivirheellinen yksilö (vai 2kv vp - miltä semmonen näyttäis?).


Enäjärvestä paikkavuodari, muuta sieltä ei käteen jäänytkään. Ajelin Kahaluotoon Alangon löytämälle tulvaplätäkölle, jossa mukavan monipuolinen fauna. Laskiskelin mm. 180 suokukkoa ja 91 punakuiria. Pikkukuovista nassahti vuosipointsi, kuin myös mustapääkertusta Kahaluodon tornin polulta.


Iltapäivän ratoksi vielä tuulista Leveäkaria tarkastelemaan. Niityllä lähinnä pesimälinnustoa ja seitsemän liroa.


Rannassa hyvät lietteet. Vajaa 30 punakuiria, n.250 tavia ja 82 jouhisorsaa olivat lukuisimmat siivekkäät. Parkkikselle kuului hihkutaltti ja kirjosieppo poistuessani. 10 vuodenpinnan jälkeen oli jo mukava kotiutua. Laskin piruuttani päiväpinnat kotiin ajellessani: 117 lajia 12:sta tunnissa. Melko lepposaa - huomenna sit paremmin.

1 kommentti:

  1. Kiva kun joku tuntee lintuja ja ilmoittelee niin meikäläiset puusilmätkin saa haviksia.
    Jutustasi oli jopa varaa jättää pois mm.22 paikallista kuikkaa lietteiltä jne.. 117 lajia päivässä huhtikuussa, ei paha.
    Piti vielä ehtoosti käydä lietteillä ilmoittamaasi paikallista kaakkuria katsomassa. Uiva kaakkuri on "gomia" kun harvoin näkee.

    VastaaPoista