perjantai 8. huhtikuuta 2011

8.4. Sirrejä


Aamusella Lietteistä vuodaria ottaessa ei ihan näyttänyt siltä, että mitään ihmeitä voisi löytyä. Lahti umpijäässä, niityllä hiukan sulaa ja pari pientä länttiä hiekkaa näkyvissä. Keli kuitenkin ihana.


Lietteiden "kärjessä" tapahtui kummia; hoksasin kiikarilla keskisuuren kahlaajan lennosta, metsävikloksi epäilin, mutta spude paljasti heti siipijuovat ja vaaleahkon harmaan selän. Mitäs sviddua? Alapuoli oli valkea ja nokka puolipitkä, pään pituinen. Sit vilkkuikin jo selän värinen pyrstö ja valkonen yläperä. Isosirri lensi samantien piiloon kohti hiekkoja. Epäusko kalvoi, kuvittelinko, onhan vasta 8.4. Hetken perästä kuului taivaalta "kve-kve" ja isosirri tipahti hetkeksi niitylle. Huimaa! SE-aikainen, varmaan sama yksilö joka saapui 13.4.2010 ja 27.4.2009.
Lyhytnokkainen koiras etelänsuosirrikin pyyhälsi talvisella niityllä hilut kintuissaan. Naminami :)


Kallossa odotti toinen ylläri kun meri oli auki, Tahkiksen edusta näytti kuitenkin olevan jäässä. Lintuja lillui melko hintsusti, haahkoja vain reilu sata, isokossuja pari sataa, Räpsöön suunnalla uivelo ja neljä silkkiuikkua.


Aallonmurtaja ja muutkin rannat kompattiin melko tarkkaan, haviksen täytettä toivat luotokirvinen ja Motsp. ä.


Joutsenia oli liikkellä melko mukavasti, pitkin päivää tuli mereltä parvia. Yhden pikkujoutsenenkin yhytin joukoista.


Kuvan grusit taisivat olla ainoat joita näin liikekannalla, hanhiakaan ei suuria määriä.


Pinomäen 1,5k fabaa oli kuulemma hyvin katsottu, mutta Luvian pellot ei. Luvian aukeen länsireunan tulvalla 155 joutsenta ja 290 plättärää, seassa jouhari- ja haapanapari. Kapuloita mukava 24:n poppoo.


Metsähanhia oli enemmälti Raumantien itäpuolella Korvenkylän pelloilla, kaikkiaan 550 fabalista. Korvenkylän potista vuodariksi rossicus, joita 8 ja lyhtynokkia yhytin 19. Paremmat hanhet viihyivät kuvassa taka-alalla olevassa partissa. PLY:n faba-sigma tänäpä näyttäis olevan 5500 paikallista yksilöä, eli päämuutto on nyt. Toki haviksia tippunee Tiiraan vielä lisääkin.


Koetin lähestyä takaparttia, mutta tästä en uskaltanut yli. Tiet muutenkin melkosen heikossa hapessa, tulvia ja routamonttuja siellä täällä - olkaa tarkkoina!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti