tiistai 5. huhtikuuta 2011

5.4. Hui!


Säätiedotuksesta näki, jotta tänää rytisee. Onneksi oli hääpäivä ja vaimon synttärit, joten retkeilyyn oli kosolti aikaa.


Aurinko nousee Abessiinian takaa ja muutto jo täydessä käynnissä. Eka päivän kahdesta nokkavarpusesta meni kolmen minuutin staijin jälkeen. Vuodari-botte eli kaulushaikara kierteli ruovikon yllä hämärissä ja taivas oli kyyhkyistä ja hyypistä sameana.


Aamuvalot värjäsivät pajut ja lepät kauniin punaisiksi, tämän jälkeen ei juuri kameraan tai spudeenkaan ehtinyt koskea. Kyyhkyä, pl:llää, hyyppää, ridiä, joutsenia ja hanhia paineli siinä määrin miehekkäästi, jotta pakkomielteisenä kirjurina en paljoa ehtinyt höyhenpukujen vivahteita ihailemaan.


Useamman staijarin voimin olis aamun sigmat kertaluokkaa gomiammat, sillon harvoin kun spudeen katsoi, näkyi lintua painelevan kiikarin tavoittamattomissa hirmuiseen tahtiin. Puoli ysin kieppeillä Pasi tuli yövuoron jälkeen avuksi, hiukan myöhemmin myös Asko ja eko-Tapsa.


Viiden tunnin jälkeen täytyi lopettaa, 10 aikaan etelään kääntynyt sepelpuluvirta jatkui, muu muutto jo melko hiljaista. Hanhia ehti tyrkätä pari tuntia, mutta 1500 yksilön jälkeen hiljeni. Pedot eivät lähteneet liikkeelle, kurkia ois varmaan mennyt, mutta "kun on nähnyt yhden kurjen, on nähnyt ne kaikki", jälleen Huittislaista harrastajaa lainatakseni.

Aamun mielenkiintoisimpia sigmoja:

joutsen 393
metsähanhi + sp 830+483
meri- 298
kurki 166
hyyppä 1422
naurulokki 584
sepelpulu 4680
kiuru 799
mustarastas 158
kulo- 49
pyrstötiainen 10
tali- 42
peippo 678
keltasirkku 57

Vuosipointsia tyrkkäsi urakalla, pikkukivoina nokkanilssonin lisäksi tundra- ja lyhytnokkahanhet.

Temiksen jälkeen ehdin vielä Kalloon, satama-altaan sulasta parit vuodarit joista parhaana jonkun raksan katolta koiras mustaleppälintu.

jk. Ynnäsin huvikseni Temiksen lajit; 70 /5h10min - monipuolista meininkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti