tiistai 22. helmikuuta 2011

20.2. Hylsykauden avaus


Sunnuntaina startattiin kohti Mäntyharjua, -30 pakkasia uhmaten. Tarkoitus oli hoitaa "siperianisolepinkäinen", eli toistaiseksi isolepinkäisen alalajiksi luokiteltu L.e.sibiricus. Lintu oli löytynyt pihabongauksessa, mutta tuli julki vasta torstaina.
Ensin poikettiin kuitenkin Asikkalassa katsomassa tammitikka kuukausilistalle.


Tikka aiheutti hieman päänvaivaa, ehdimmekin jo poistui paikalta parin kilsan päähän kun Selinin Mika soitti (kiitos!) linnun taas nakuttelevan vakiopaikallaan lehtikuusissa. Tikka on kuulemma innostunut rummuttelemaankin viime päivinä, vaikka lintuoppaan kuvauksesta voisi päätellä muuta.


Mäntyharjulta tuli tikkaetsintöjen aikaan päiviö - lintu oli viivähtänyt näkyvillä edellisen illan paikalla. Pelipaikalla karu totuus kuitenkin valkeni; useita etsijöitä, ei uutta havaintoa ja biotooppi liki umpimettää.


Taustalla näkyvän talon isäntä on kuulemma ruokkinut lepinkäistä hiirillä, muutoin lantun on ollut tyytyminen pikkulintujahtiin.


Niinhän siinä kävi, jottei lanttua löytynyt ja pääsimme nauttimaan vuoden ekasta hylsystä. Vuoden toinen harmaapäätikka yritti sentään piristää läsnäolollaan linnun alkuperäisellä löytöpaikalla, valkoselkätikankin oli joku porukka nähnyt.

Seuraavana aamuna sibiricus oli "yllättäin" taas näkynyt, tuskinpa tulee enää toistamiseen yritettyä, laji on kuitenkin jo Turusta 2000 plakkaroituna.

Kuvia linnusta löytyy tarsigerista.

Hyvältähän tuo näyttää, siipilaikun täsmällinen muoto ja laajuus jää tosin arvailun varaan. Kaikki muu täsmää;

- alapuolen voimakas raidoitus
- selvä ruskea sävy ylärinnassa ja rinnan sivuilla
- vaalea nokan tyvi (myös ylänokan)
- vaalea ohjaksen seutu
- pieni naamari, joka ei ulotu silmän ylle eikä alle
- koko selkäpuoli harmaanruskea
- valkoinen yläperä
- ruskean sävyiset isojenpeitinhöyhenten kärjet
- suljetulla siivellä hyvin pieni valkoinen laikku

Lisäksi linnun käyttäytyminen poikkesi kotoisen lapinharakan toimista; sibiricus oli istuskellut melko matalalla kuusten oksilla ja puskien sisässä, eikä päivystänyt ollenkaan latvoissa tahi muuten näkyvillä. Samanlainen muistikuva itselläni on Turunlantun toimintatavoista; smyygasi keskellä pajupuskaa. Ite olen nähnyt suomilanttujen tekevän tätä vain kun ovat olleet onnistuneen saalistuksen jälkeen teurastamassa/syömässä uhriaan tai asettumassa yöpuulle.

Nojatuolipinnaa odotellessa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti