maanantai 10. tammikuuta 2011

10.1. Lapinsirkku - taas


Menin aamuhämärissä tarkastamaan Meren Tapsan ruokinnallaan lyhyesti näkemää määrittämätöntä sirkkua. Onnekkaasti lintu tulikin lyhyen odotuksen jälkeen ruokinnalle, mutta viipyi vain vajaat puoliminuuttia ja häipyi. Lapinsirkkuhan tuo, kuten läpi-ikkuanan-otoksestakin voi päätellä.
Calcariuksia on jäänyt tai tullut poikkeuksellisen paljon talvehtimaan, sillä Tapsan lintu oli jo neljäs yksilö Porista kuluvana talvena, lisäksi Säkylässä talvehtii yksi lapinsirkku. Muualtakin Suomesta on ilmoitettu Tiiraan 10 yksilöä. Lapinsirkkuja nähtiin poikkeuksellisia (ennätyksellisiä?) määriä Brittein saarilla ja muualla Länsi-Euroopassa viime syksynä. Linnut saapuivat kovien luoteistuulten saattelemina ja niiden alkuperäksi arveltiin Grönlantia ja Pohjois-Amerikkaa, voisikohan näillä olla jokin yhteys Suomessa talvehtiviin lintuihin?


Tapsan tarjoamien piirakkakaffeitten jälkeen Kallon majakan suojiin lokkistaijiin. Vastaan tuli Esaman Jaska, paikalta löytyi Dahlmanin Marko ja Tapsakin ekoili kohtapuoliin staijiin. Kallioholmassa näkyi olevan kaksi ornia, yllättävän vilkas retkimaanantai Porissa!15m/s SW


Ainoat vessut Kallon vesissä 270 isokossua. Lokeista peruslajit, kanikoita melko mukavasti liikenteessä. Kallioholman ryhmä oli yhyttänyt nauru- ja pikkulokin, ilmeisesti samat kuin jo viikonloppuna (spondekisakielto! ;)
Meri-Porin taakse jätettyäni kävin ottamassa liki perinteisen hylsyn Toukarin hiiripöllöistä - ei merkkiäkään vuoden viidennelläkään yrittämällä.
3 pöllöä x 5 yritystä = 15 hylsyä! Ampuhaukkakoiras Hevosluodossa sähkölinjalla kuitenkin korvasi surnian tällä kertaa. Viitatintti täytyi myös hoitaa synttäripinnalistalle lunnin ja muiden seuraksi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti