torstai 30. joulukuuta 2010

Yhteenvetely

Tämän vuoden pointsit alkaa olla rastiteltu. Hyvin pinnallinen yhteenvetopläjäys vuoden tapahtumista omalta osaltani.

Elämänpinnoja nassahteli aivan älyttömään tahtiin, yhteensä kymmenen.

13.4. rusorintakerttu
24.4. amerikantaivaanvuohi
20.5. munkkikorppikotka
24.6. hietatiira
30.7. arokana
3.8. splitattu ja sponde amerikanmustalintu
29.8. suippopyrstösirri
4.9. arotasku
9.10. nokitasku
11.12. tammitikka


Munkki

Lisäksi Suomessa tavattiin iteltä puuttuvat myrskylintu (3), pikkukotka (2) ja tundrakuikka. Mikään näistä ei kuitenkaan ollut bongattavissa. Takautuva hylsy tuli splitatusta ruosterastaasta.

Spondelistan jatkoksi päätyivät Säpistä
16.5. nummikirvinen ja
22.6. amerikantavi sekä kaatikselta
12.10. aroharmaalokki (jos RK suo).


Spondenuki Knaperissa

PLY:n pointseihin listautui

13.4. lumihanhi
22.5. rusorintakerttu
5.10. aroharmaalokki
31.10. viitatiainen

Näistä hanhi ja kerttu olivat hyviä paikkoja, kaken ja vitin saivat kaikki halukkaat. Vielä puuttuvista lajeista havaittiin mandariinisorsa ja valkopäätintti. Tinttiin ei kuitenkaan ehtinyt, sorsasta taas kuulin vasta jälkikäteen.

Porinpinnoja napsahteli oikein mukavat viisi

22.4. lumihanhi
22.5. rusorintakerttu
10.6. lapinuunilintu
12.10. aroharmaalokki
31.10. viitatiainen

Hanhi oli hieno paikko, edellinen ollut bongattavissa kait keväällä 1987. Kakea ei kukaan muu havainnut, ounastelen silti että uusi tilaisuus koittaa jo pikapuoliin... Lapulia ei Porissa ole kunnolla ollut bongattavissa koskaan, tosin Kirrisannalla 20.8.1993 rengastetun linnun on osa porukasta nähnyt. Niinpä Inhotulta spondeiltu liikkuen lauleskeleva lintu oli oikein tervetullut pojo.
Yllättäen ainut vuoden aikana havaittu Porinlistaltani uupuva laji oli mandariinisorsa 8.5.

Kaikkein rakkaimpia, eli Säpinpinnoja 2010 antoi mahtavat viisi, vaikka miehitysvuorokausia kertyi hikisen kuukauden verran.

17.5. nummikirvinen
17.5. niittysuohaukka
21.6. amerikantavi
20.8. kirjokerttu
26.10. lehtopöllö

Nämä kaikki spondeja, kuten saaripointsit yleensäkin. Pygge ja atavi olivat saarelle uusia. Muut taas tärkeitä paikkoja Holmerssiin nähden :)
Hoitamatta jäivät 20.9. Hanhistosta Kosun kepittämä keräkurmu ja 2.10. rannoilla lennellyt PiLYläisten ja MacGyverin näkemä virtaväinö.


MäkPe kiittää ja kuittaa!

keskiviikko 22. joulukuuta 2010

tiistai 21. joulukuuta 2010

16.12. Kallioholma


Tuli ulkoiltua pitkästä aikaa kun paukkupakkaset hieman hellitti. Lämpötilan nousun myötä aukesi näkyvyys merellä ja poikkesimmekin Liljan Tatin kanssa parin tunnin staijilla.


Kärjessä keskustan tyyni oli vaihtunut puuskissa 18m/s puhaltavaan etelälounaiseen. Keräsmies kuitenkin kuvaili kaltsilla ja Pasi tapitti myllyllä. Kalalokkeja kieppui tuulessa mukavasti likemmäs 200, pilkkasiipiä paikallisena 5, alleja 20, sama haahka edelleen ja jossain vaiheessa tupsahti kärjen edustan jääsohjoon yksinäinen laulujoutsen. Kyhmäreitä ei enää näkynyt ainuttakaan, telkät ja kossutkin vähissä.

tiistai 7. joulukuuta 2010

4.12. Porin Talviralli


Rallipäivänä löytynyt mustakurkkurautiainen oli eittämättä kisan tähtilintu. Kyseessä on Porin 2. ja Suomen 8. lajinsa edustaja. Isot Kiitokset Wessbergeille tiedotuksesta ja bongauksen järjestämisestä! (Kuva: Tapani Lilja - Kiitos!)

Perinteinen Porin Talviralli skabailtiin taas joulukuun ekana lauantaina. Lähdin mukaan kaksisteen Teppo Lehtolan kanssa joukkueella Karvattomat Koirat. Aamu 5 ylös ja liki 4h linnutonta menoa pimeässä. Hämärän alkaessa aploodeerattiin Kaarluodon ruovikossa, timalit hiljaa ja aloituslajiksi urpiainen, heti perään vielä keltasirkku - wow!
Kipin kapin Toukariin ja hämärissä viitatintti listoille, tiklistä tässä vaiheessa vain sulkulaji.
Pinomäkeen katsomaan carduelis-pottia; 120 tikliä, 3 peippoa, 2 tundraurpiaista (Porinvuodari nro 251), vihervarpusia ja hemppo yhytettiin nopsaan, korppiparvi lensi yli. Pohjustettu isolanttu Lattomerentien varresta plakkariin ja kaatopaikkaa kohti.
Santakankaalla hyvä meno jatkui; närhi, mustarastas, puukiipijä ja päivän aikana hyvin runsas hippiäinen olivat äänessä. Lokkimassasta (n.1000) skarpattiin jo kuukausia paikalla viihtynyt nuori selkälokki ja keloista vanha merikotka. Kottaraista ei 1500n varislinnun seasta löydetty ja se lienikin joukkueemme helpoin puute. Teppo skarppasi vielä komian vanhan kanahaukan kun ahtauduimme takaisin autoon - ihQ!
Kahden kebabkyyhkyhylsyn oheistuotteena päivän ainut havis varpusesta ja fasaani listalle. Lamppiin suurinta sallittua nopeutta, hädin tuskin poistuimme autosta kun kara (Porinvuodari nro 252.) oli jo hoidossa - Räpsööseen!
Aika ajoin sakeanakin tupruttanut lumipyry loppui kuin sendarin lahjana, mutta meri näytti pelottavan tyhjältä... Kovan vääntiön avulla Kaijan eteläpuolelta löytyi kuitenkin 4+3 mustalintua ja kaksi pilkkasiipeä. Pari kalalokkia olivat päivän ainoat kuin myös kuulunut käpylintu. Ketaran edustan katvealuetta tarkistamaan mennessä heitin kunnon nassut - polvi jomottaa yhä viiden päivän jälkeen.
Räpsöön kylä ja kalasatama oli fiasko - ei kottaraista tai muutakaan pinnakamaa. Betlehemintien ruokinta sen sijaan antoi odotetun nakkelin - pohjustuksissa lintu oli ilmeisesti ollut hieman hankalampi.
Lumipyry iski taas oikein voimalla ja listalta puuttui sellaisetkin rariteetit kuin telkkä ja laulujoutsen, peruslajeja molemmat. Alkuperäissuunnitelman mukaan yhtään vessupaikkaa ei ollut enää edessä, suunnitelmaan muutos ja Herrainpäiville.
HP:ltä yhytettiin alle 100n m:n näkyvyydessä molemmat peruslajipuutteet, päivänprosu pilkkasiivestä oli hyödytön. Hyödyllinen oli sen sijaan tapojenvastainen ajan haaskuu, kun pysäsimme juttelemaan Räpeltäjien kanssa tienvarteen;

PE: "ootteko menossa Kaunismäkeen?"
mä: "miks?"
PE: "Wessbergin isän ruokinnalla on mustakurkkurautiainen"
mä: "niin varmaan :D"

Pakko oli tarkistaa tilanne lintutiedotuksesta (joka oli Thailandian peruja offlinessä) - nokka kohti Kaunismäkeä. Lintu olikin mukavasti näkyvissä, ihailimme sitä peräti kymmenen sekuntia rallihengessä. Eliskättelyt tietysti suoritettiin asian vaatimalla hartaudella. Itelle päivän kolmas vuodari (Pori 253.)!!!


Toukarin viitatintti oli kurkkurautiaisen ja selkätikan ohella kolmas rallihistorialle uusi laji! (Kuva: Jaakko Esama - Kiitos!)

Kaunismäestä Aholan ruokinnalle Paarnooriin josta kuusitiainen pois kuleksimasta ja pienoisena yllätyksenä järripeippo tavapeipon seurasta. Niin Kaarluodon kuin Preiviikinkin ruovikot olivat timalivapaata-aluetta, eikä Rajaloitten ruokinnalta Preiviikistä löytynyt toivottua pääkerttua. Painelimmekin luotojen kautta frugijahtiin, Hanhiluodosta skarpattiin koiras ampuhaukka langalta - "Nyt aletaan pojat painamaan!".
Mustavaris tuotti hankaluuksia kun Heinon Juha soitti "auto hajos Luotsinmäelle, mut kiinnostaako valkoselkätikka?". Toki kiinnosti, matkalla hoidettiin mustavaris onnenkantamoisella kirkkopuiston puista isosta Corvus-parvesta. Vaseti (50. katki) oli yhä näytillä Heinon vieressä eikä sekunteja haaskattu täälläkään. Kolmas yritys turkinpulun (51.) kanssa onnistui.
Valoisaa reilu tunti jäljellä ja kaikki "varmat" timalia lukuun ottamatta plakkarissa. Painuttiinkin Dahlmanin neuvomalle hyvällä paikalle Oovikin seudulle, ei natsannut Panurus edelleenkään, mutta pyy (52.) hoitui hienosti. Saman tien tuli myös soitto Kosulta; "Pasilta hajos öljypohja, oisko kyytiä tarjolla?". Olihan sitä, melko odottamattomasti oli kohta kaksi ralliporukkaa yhdessä autossa. Pienen hapuilun jälkeen päätettiin jakaantua ja tiputimme pojjaat Esaman Nissanille. Iltahämärän sakeassa pyryssä ei kauaa pöllöilty, 52:een lajiin olimme sen verran tyytyväisiä.


Purku pidettiin tällä kertaa Luontotalo Arkissa, maestrona jälleen Matti Sillanpää - kiitokset!


Purussa jengiä kymmenestä joukkueesta ja tunnelma leppoisa. Tekniikasta vastasi Pasi Alanko - kiitokset Pasillekin!


Kahden kaupaksi muodostunut purku loppui Karvattomien Koirien kannalta mieluisasti; 52. lajia riitti kuin riittikin ykköstilaan! Kuvan voittohymy sekunteja tuloksen selviämisen jälkeen.


Kunniataulukko, alla myös PLYverkosta kopioituna.

1. Karvattomat koirat 52 ässät mustalintu, selkälokki
2. Raskassarja 51 ässät hiirihaukka
3. Öljytty Ukkospallo 46 ässät teeri
3. Räpeltäjät 46
5. Sisixet 45 ässät uivelo, riskilä
6. Fläskiä, niskaa ja potkaa 44
7. Perheyritys 43 ässät härkälintu, nokkavarpunen
7. Hevi Team 43 ässät pajusirkku
9. Pekkaakin pahemmat 39
10.Autottomat 38
11.Team Kuikka 37 ässät alli
12.Siipisiskot 35
13.Koskiskarat 28

Joukkueiden jäsenet:

Karvattomat koirat (Petteri Mäkelä, Teppo Lehtola)
Raskassarja (Juha Niemi, Kimmo Nuotio, Matti Riihimäki)
Öljytty Ukkospallo (Jaakko Esama, Sami Koskinen, Pasi Alanko)
Räpeltäjät (Pekka Eriksson, Elena Eriksson)
Sisixet (Juha Järvi, Kari Kekki, Petri Salo, Jani Vastamäki)
Fläskiä, niskaa ja potkaa (Sami Luoma, Juha Heino, Harri Lautaoja)
Perheyritys (Heikki Mäkelä, Sinikka Mäkelä)
Hevi Team (Juha Manninen, Timo Lehtonen, Arno Lipsanen, Pentti Grönlund)
Pekkakin pahemmat (Pekka Mattila, Jari Mattila, Ilkka Piisi)
Autottomat (Esa Partanen, Börje Helander)
Team Kuikka (Jouko Ouramo, Markku Saiha, Esko Railo)
Siipisiskot (Sirpa Haapatie, Virpi Lampinen, Kari Lampinen)
Koskiskarat (Erkki Jämsen, Rauli Vainio)

Alli ja mustalintu olivat varmasti ensikertalaisia ässinä kuvastaen talvista keliä ja toisaalta huonoa näkyvyyttä. Pöllöt olivat aivan kateissa, vain yksi ja sama sarvipöllö kahdella joukkueella. Varpuspöllöä ei havaittu lainkaan! Mahdollisesti ainutkertainen puute Porin ralleissa.

Ensi kertaa odotellessa...