torstai 30. syyskuuta 2010

29.9. Vähiin käy


Pitkälän kanssa aamulla koluamassa Tahkoluotoa ja Räpsöötä, haviksista olis voinut luulla olevan jo marraskuun. Koillispasaati teki siis tehtävänsä. Kuvassa täytyy olla taigarautiainen, koskapa se sellaisen atrapille tuli tikkana :)


Levolla ei edes pikku-uikkua.


Hanhipelloillakin kanukit pääosissa, ansereita nolla.

tiistai 28. syyskuuta 2010

28.9. Ekotunturilla tuijotusta


Sinitaivaalle tähyilemässä Peittoonkorven teollisuuskaatiksella klo 7-13. Kuva kertoo päivän meiningin; naakka 2585 ja mustavaris 353 muuttavaa. Sepelpuluja vielä 1115 ja hömppiä 61, muuten hyvin rauhallista.

Kovin aikaista naakkameno, kuten monella muullakin lajilla tänä syksynä. Pikavertailu Tiiran haviksiin osoittaa, että 2006-9 vähintään tonnin naakkamuutot on havaittu 8.-15. lokakuuta. Mitähän tälläinen aikainen maastamuutto meinaa, onko tulossa ankara talvi vai häh? Jos on ideoita tai kokemuksia, saa kommentoida.

maanantai 27. syyskuuta 2010

27.9. Räpsöö ja Lietteet


Pitkälän kanssa taas aamusella koillistuulen antimista nauttimaan. Aateltiin meristaijia eilisten pikkulintusessioiden sijaan. Kallioholmassa kuitenkin himmeä väreily esti Kupelin taa havainnoinnin, joten siirryimme Räpsöön aallonmurtajan maisemiin. Tarkastimme toki ensin kallionkolot keijujen varalta, löytyi kapula (kapustarinta, yleisön pyynnöstä lajit myös suomeksi).


Villa Londonin maisemissa selvästi rauhallisempaa kuin eilen, tais Suomi jo tyhjentyä aika hyvin. Kahden tunnin köykäisellä staijilla kuitenkin kolme tonttua frinkkuja (peippo+järri) ja hiukan vajaat spinareita (vihervarpunen). Viskiä (kulorastas) pukkas komiasti reilut sata, tulkkuja melkeen pari sataa, syksyn ekat tilhetkin havaittiin (50 yks.). Parempia lajeja edusti tik-sirkku (pikku/pohjan) ja kuus lullulaa (kangaskiuru). Pari varpusta ja pikkuvarpusta muutteli myös.


Arki-Hissan kautta lietteille, jotka sopivan kokoiset miinus kympin vedenkorkeudella.


Kahlureita reilut 50 alpinaa (suosirri), muutama minuta (pikkusirri) ja suokukko, squatti (tundrakurmitsa, Hangossa myös amerikan-, siperian- ja amerikan-/siperiankurmitsa), kapula (kapustarinta), purkka (jänkäkurppa) ja pari pässiä (taivaanvuohi).


Lintutiedotus loi hiukan vipinää muuten rauhalliseen tunnelmaan; PE oli kepittäny Mäntyluodon tornista muuttavan macron (arosuohaukka). Staijailimme sitä tovin tuloksetta, koskapa sitä ei nähty myöskään Kaarluodosta lieni sen reitti tällä kertaa mereinen. Säpinpinna ois voinut nassahtaa jos ois ollut paikalla... Ehkä sit ens viikolla?

sunnuntai 26. syyskuuta 2010

26.9. Pulut läks


Koillistuuli on otollinen syysmuutolle Räpsöön aallonmurtajan tyvellä. Idänpuoleiset painavat linnut kapealle sektorille länsirantaa seuraamaan.


Aamun valaistusolosuhteet silmiä hivelevät, maisemakin hieman mukavampi kuin vaikkapa Tahkoluodossa.


Kolmen tunnin pikaisella aamustaijilla meni lintuja todella mukavasti. Pääosissa sepelkyyhkyt, joita laskettiin 12855. Enempikin varmasti muutti, mutta paljolti korkealla ja kaukana meren päällä sinitaivaassa menneet parvet olivat melko haasteellisia löytää. Spinust tuntui tyrkkäävan ja pari pyrhulaakin meni :) Vihervarpuslaskennat sujuivat, käytännössä kaikki 6900 yksilöä tulivat matalalla aivan vierestä. Sen sijaan fringillameno (sigma 14810) oli aivan päätöntä, peippoa meni pari tuntia kuin yhtenä parvena. Ehkä yllättävin massa oli 190 kuraa, räksä ja pikkuturdukset taas loistivat poissaolollaan. "Vaelluksella" oli 334 valkonaamaa, muita tinttejä vain nimeksi.
Laskentapalkkiona toimi rantaviivaa etelään painellut virtaväiski, muutenkin muutto oli monipuolista; pari kangaskiurua, mehiläishaukka, pikkutikka, isolanttu ja muutama tilhi kirjattiin havikseen.


Hässäkkä hiljeni nopeasti puoli 11 aikaan ja kaupparantakaffeilta jatkettiin Takarannan kautta Junnilaan ja kylän läpi hautuumaalle. Yhytettiin mm. pikku- ja harmaasieppo sekä leppälintu.


Tahkiksen kylällä melttosi ja näyttäytyikin taigauunilintu tintti-hippiäisparvessa, muuten rauhallista. Räpsöön sahalla sama meininki, ilman inoa tosin.


Technipin altaan sesonkiaika on tältä kaudelta ohi, ehkä siitä jonkun biman tai desertin vois vielä vetäistä...


Valkoviklo, neljä ridiä ja kahdeksan tavia oli kaikki mitä altaalta löytyi. Tsekattiin vielä Karhuluodon alpinat ja tyllit, sit painuttiinkin jo kaupunkiin.


Illemmalla poikkesin lokkilandiassa kun etelän kaatisten kakehälyt ei ota loppuakseen. Tava-argareita jokamiesluokan ajojen johdosta vain kuutisen sataa.


Nuoret linnut selvästi vähemmistönä.


Ainut fuscus oli taas nuori lintu.

lauantai 25. syyskuuta 2010

25.9. Peltoja


Lauantaille luvatun sateen ja muiden menojen vuoksi retkeilyt jäivät iltapäivän peltokierrokseen. Keräkurmuja ilmotellaan yhä ympäri Suomen mut Poria ne tuntuu karttavan. Hanhia sen sijaan pelloilla mukavasti. Maaviikissä neljää lajia, lisäksi parikymmentä kapulaa.


Tästä oli kait illemmalla yhytetty joku tundrahanhikin, mää en kyl löytäny. Maaviikistä hiljaisten Etu-Ameriikan ja Tuorsniemen kautta Luotoihin.


Kvistiluodosta löytyi kiva vapoparvi, valitettavan homogeeninen. Toukarilla tuntuis olevan paras paikka Emin kasan viereinen mullos (Vaasantien kupeessa), siitä löytyi tänään mm. suokukko, hyyppiä, kapuloita, cervinus ja lokkeja. Ei mitään lajeja kumminkaan. Viimeisenä kohteena Kalafornian nurmet, joilta vesi- ja golfpallosade ajoivat kotiin.

torstai 23. syyskuuta 2010

23.9. Närhet mänöö!


Päivän laji oli selvästi närhi. Poliisilaitoksen ympyrässä näkyi ensimmäiset linnut, sen jälkeen niitä tuli ynnättyä 905 yksilöä pohjoisen ja koillisen välille menossa. Liljan Tatin kanssa nähtiin Fleiviikin niittyä kompatessa reilut 600 lintua fläpsyttelemässä suiston yli. Suurimmassa poppoossa oli 105 yksilöä. Hiukan harmitti, ettei tullut staijattua aamusta alkaen. Olis varmasti saanut ynnättyä komian (Suomen?) PLY:n alueen ennätysmuuton. Eilen about 14.00. asti närhet painelivat eteläisiin, ainakin Porissa, sen jälkeen pohjoisiin. Ehkäpä menevät vielä kertaalleen etelään? Viikonloppuna sit närhistaijiin jokainen ;)


Holmerssin eilen spondeilema ruusustara viihtyi kymmenisen minuuttia parin sadan normikotsun seurassa Launaistenrantatienristeyksessä. Lintu näyttäytyi vain lennossa ja pian ympäri Kyläsaaren peltoja levittäytynyt parvi jätti muut etsijät nuolemaan Hissan herkkumunkkien kermavaahtoja.


Reilun kympin eteläblosikselta ei juuri Fleiviikin lisäksi olisi säästynyt muualla, joten päätettiin laskea levähtävät isokirviset. Kokonaiset yksi lintua löytyi. Pari jänkäpurkkaakin potkittin ylös, siitä nassahti porinvuodari, järjetyksessä 243:s.

keskiviikko 22. syyskuuta 2010

22.9. Krusilykky ja mäherrys

Aamu seittemäks Peittoonkorven ekotunturille tuulipuistoyvastaijiin. Reiluun tuntiin ei tapahtunut mitään ja odottelinkin päivästä tappotylsää. Vajaan 1,5h tapituksen jälkeen meni naaras vaseti läheltä piristäen hiukan päivää ja närhiäkin alkoi törkätä. Puol ysiltä alkoi grusilykky, yhteentoista mennessä oli nähty Korsnäsistä ilmotetut 600 lintua.


Kurkia tulikin tasaiseen tahtiin pitkin päivää, närhimeno sen sijaan tyssäsi 11.00 tienoilla.


Kurkisigmaksi tuli 14.00 mennessä 5014 lintua. Sen jälkeenkin ois mennyt suurin piirtein pari tonnia Holmesin haviksia soveltaen.


Petoja sun muita meni yllättävän vähän, närhiä sentäs 246 yksilöä.


Kaikki tarpeeksi liki menneet krusipotit tuli kuvattua lukumääräarvioiden kontrolloimiseksi, ihan hyvin näytti sujuneen.


Se mäherrys:
Hiukan vasetin jälkeen hoksasin länsipuolella lentävän pienen sepelpulupotin perässä pienemmän linnun jota arvelin streptoksi koon ja matkaseuran perusteella. Löysin partin heti spudeen, mutta pienempää menijää ei joukossa näkynyt, uus siivu kiikareilla ja havaitsin linnun erkaantuneen parvesta. Hiukkasen rupesi ihmetyttämään, ei vaikuttanut kyyhkyltä eikä oikeen miltään muultakaan, joku käki ja ampuhaukka kävivät mielessä. Kiikarilla ei erottanut värejä, mutta lintu oli pitkäpyrstöinen, melko teräväsiipinen ja lensi suoraviivaisesti ja melko lujaa. Seuraavalla yrityksellä sain linnun spudeen, mutta se näkyi enää takaviistosta ja meni ehkä viiden sekunnin kuluttua lähimetsän taa. Ainut mitä ehdin rekisteröidä oli kirkkaan VIHREÄ väritys!
Eipä se kait paljon mikään muu voinut olla kuin kauluskaija. Havikseen kuitenkin Aves sp. :)

20.9. Keräkurmuyritystä


Tiistaina ei jaksanut aamuretkelle, iltapäivällä tuli kierreltyä perheen kanssa potentiaalisia morinelluspaikkoja. Maaviiki, Pinomäki, Kyläsaari, Launainen, Kivini ja Leveäkari tarkastettiin. Keräkurmu jäi yhä haaveisiin, kahlureista näkyi vain pari kapulaa Lekillä. Pelloilla muutenkin melko rauhallista, isolanttuja sentään useampi.

sunnuntai 19. syyskuuta 2010

19.9. Tahkis ja Leki


Aamuks Pitkälän kans Luotoon meristaijiin. Jo vajaassa kahdessa tunnissa huomasimme ettei merellä edelleenkään liiku mitään. Yllättävin havis olikin itse Emi, kova veto! (kuten sponde lintuharrastaja Kallioholmassa yleensäkin)


Puskien ja kenttien koluamiseen saatiin tuhrattua reilut kolme tuntia. Lintujakin ihan mukavasti, vaikkakin pajulinnut, väiskit ja kirviset vähentyneet reilusti.


Saas nähä mitä tästäkin seuraa, jonkinlaista infrastruktuuria lienee luvassa erimoisista putkista ja perustoista päätellen. Uutta kulkuväylää hyväksikäyttäen tarkastettiin myös siivu Tyrnikaria. Mukavina haviksina taigauunilintu, peke ja kentiltä kuus sinirintaa.


TB-kaffeitten kautta Lekille niittyjä tarpomaan ja hiukan ilmavalvontaa suorittamaan. Petopuolen mielenkiintoisimmat pari myöhäisehköä pandaria (aamulla Tahkikses kans yks).


Aidan tolpilla viihtyi kivitaskujen seassa nuori käki joka nassautteli kunnioitettavan kokoisia karvamakkaroita naamariinsa.


Meinasin kläpätä kontiaisen kanssa yläfemmat kunnes hoksasin sen ottavan ehtoota.


Niityillä taas hiukan pirteämmin lintuja kun viime käynnillä, mm. 26 pässiä ja pari lapinsirkkua.


Nuoret kahlaajat ovat mukavan luottavaisia, varsinkin kurmitsat.


Valitettavasti kapula ei ollut kohdelaji, kiva oli niitäkin silti silmäillä kun oikeen liki pääsi. Kohdekurmua koitettiin vielä Lekin jälkeen Maaviikistä ja Pinomäeltä, ei tärpännyt mutta myyränmässyttäjiä mukavasti, kuin myös kivitaskuja.

lauantai 18. syyskuuta 2010

18.9. Iso plakkaroitu

Sukuloinnin jälkeen tuli hoidettua vihdoin Suomen varmimmalle isorkirvispaikalle saapuneet novat. a3 olivat helposti nähtävillä "lammaslaitumella", joka taitaa olla ainut lampaaton laidun alueella tällä hetkellä. Porinvuodari lukema nousi 241:een, sivuamaan henk.koht. enkkaani. Yhdeksää hakis vielä.

perjantai 17. syyskuuta 2010

17.9. Tahkoluoto


Lunnia, suulaa ja jääkuikkaa pukkaa Suomeen, Kallioholmaan siis.


"Tämäkö on se suunta mihin täällä katsellaan?"


Jaska kävi tarkastamassa kallion kolot henkitoreissaan olevien lunnien ja keijujen varalta.
Löytyi "vain" hyväkuntoinen merisirri.


Lienee PLYn alueen aikaisin syyshavainto lajista. Meristaiji oli muutenkin antoisa, vaikka niittykirvisiä lukuun ottamatta ei massoilla päästykkään herkuttelemaan. Liian kaukana Kupelin takana pyörinyt lepyn kokoinen kihulaji jallitti staijareita koko aamun, kaksi merikihuakin hyöri samalla sektorilla. Hemareita ja kala-/lapintiiroja muutti vielä kolme kumpaistakin, lisäksi mm. muutto- ja sinisuohaukka.


Kallioholman jälkeen kompattiin kentät kohtuu tiheällä kammalla, löydettiin turturikyyhky (gomia oli :)), sinirinta, lapinsirkku, kirjosieppo, 15 kivitaskua, 2 pensastaskua, lehtokerttu, harmaasieppo jne. Monipuolista meininkiä siis.

Iltapäiväkaffeet Hissalla ja Paarnooriin huhukirvisen perään, ei löytynyt.

torstai 16. syyskuuta 2010

13.-15.9. Säppi

Maanantaina matkasin Säppiin Pitkälän seuraksi. Kyyti sujui navakassa etelätuulessa sadekuurojen saattelemana.

Saunan edustan entisestään syventyneet hiekkakuopat tervehtivät miehittäjää.


Pihakatajatkin saaneet kyytiä.


Kamat asemalle ja samoin tein Arskan kanssa komppaamaan suojan puolta. Prakalaan ja Ullarantaan on muodostunut varsin mukava rantaniitty ja hauruakin on kahlaajien tarpeisiin. Pässejä ja niitsareita pomppi ilmoille tuon tuosta.


Krävelin nurkilta löytyi peräti kuusi rantasipiä, ajankohtaan nähden erittäin hyvin.


Krävelin tyvellä kailotti myös taigauunilintu, Arska oli plokannut jo aamulla toisen inon Peräkulmasta. Viimeisillä valoilla nähtiin vielä saareen saapuva nuori muuttohaukka.


Tiistai yritti valjeta tihkusateessa ja riittävässä eteläpasaatissa. Läksin seuraksi Hanhiston vakioverkoille, parin rundin, kahden tiltaltin ja pajulinnun jälkeen päätettiin pistää pyydykset makkaralle.


Tuuli oli karkottanut linnut saaren pohjoisreunalle. Hoitoniitylläkin hyvin hiljaista, rannalla sentään jokunen kymmenen kahluria.


Kaffeitten ja parin pikkusiepon jälkeen Prakalan pommikopin suojiin meristaijiin. Ennen kuin sain jalustan kunnolla pystyyn huusi Arska jo kohti tulevasta isogeestä. Komia jääkuikka tuli mukavalta eteäisyydeltä ja tipahti vieläpä paikalliseksi Luotsintuvan edustalle! Vuoden kolmas yksilö itelleni Säpistä (18 asemavrk:tta).


Meristaiji katkesi "yllättäen" vesisateeseen. Illemmalla suvaitsi aurinkokin näyttäytyä ja lämpötila kohosi liki pariin kymppiin. Lämpöaallosta riemastuneina tempaisimme punavarpusen ja viisi sinirintaa pohjospuolen puskista.


Ilta-auringossa suoritettiin vielä staijirupeama aseman aurinkotuoleissa. Havisten tason voi päätellä kuvasta.


Pihastaijin ainut muuttavan oloinen lintu oli nuori halikopteri.


Keskiviikko pähkinänkuoressa.


Torstaiksi suunniteltu lähtö aikaistui päivällä, sillä merisää lupasi sateen lisäksi 18m/s lounaasta. Keskiviikon valopilkuiksi jäivät aamun puolen tunnin poutajaksolla nähdyt kaksi muuttohaukkaa, kolmas pere nähtiin vielä Kuuminaisissa maihin noustessa.