torstai 28. lokakuuta 2010

23.-27.10. Säpin lintuasemakurssi


Launtaina alkoi puolilegendaarinen PLY:n ja BirdLifen lintuasemakurssi nuorille. Lähtö viivästyi hieman kovan länsipasaatin vuoksi. Korvaavana toimintana kompattiin Kirrisantaa eilinen lyvaki mielessä - mielikuviin lyvaki tällä kertaa jäikin. Vakio valkoviklot ja muutama pulmunen mainittavimpina haviksina.


Levon kautta Enikselle jossa tarkkailtiin mm. uiveloa ja paria harmaahaikaraa kauniisti kuvitetussa piilossa.


Kankurin kyytissä päästiin iltahämärissä Säppiin, meri oli tällä kertaa Särkänniemi-tyyppinen. Lauantaina Kankuri kyyditsi myös PLYn lintukerhon päiväreissulle saareen.


Aamuvakiot hoideltiin lähinnä Krävelissä. Parhaana vetona Lundgrenin skarppaama nuori pikkukajava - Gomia oli! Hyvän näkyvyyden ja meneillään olleen saaripinnakisan avittamana Kosu tempaisi (=väänsi) mantereen päältä pari harakkaakin. Kuvassa leirin tuleva julkimo, Ariel joka palkittiin leirin jälkeen Vuoden nuorena lintuharrastajana - onnittelut!


Saari kierrettiin päivittäin useampaan otteeseen. Puskien loppuessa innokkaimat komppasivat puita.


Rantaniityt näyttivät tällä kertaa paremman puolensa vain rengastaja Sillanpäälle joka nassautti ekana iltana hämärissä isokirvisen Hanhistosta. Kuva Paskalaguunilta Lepistöön päin.


Prakala ja monina aamuina orneille tuulen suojaa tarjonnut pommikoppi.


Armottoman retkeilyn tuloksena päästiin eliskättelyitä suorittamaan tuon tuostakin; Unkkeri ja Aija kättelevät taviokuurnaa listoille.


Rarisumu ja Suomen paras taigakirvisniitty.


Tepon, Niklaksen, Aijan ja Tomaksen löytämä vaalea hernekerttu otettiin käteen asti tarkasteltavaksi.


Vieras kaukaa idästä vai supisuomalainen viivyttelijä?


Öiseen aikaan lauloi asemalla helmipöllönauha, muutama helmeri saatiinkin verkosta rengastettavaksi liki joka yö. Säpinkävijöille reissun kovin laji oli pöllönauhaa ihmettelemään tullut lehtopöllö, noin 4. havainto Säpistä ja kaikille saarenpinna.


Vakioverkoilla oli mukavasti liikettä, vajaat sata lintua per aamu sai kihlat jalkaansa. Pääosin tinttejä, puukiipijöitä ja hippiäisiä, mutta kaksi hippiäisuunilintuakin mahtui joukkoon.


Hippiäisuunilinnun eli pron eli hipsun tuntee parhaiten voimakkaasta päälaki- ja silmäkulmanjuovasta sekä keltaisesta yläperästä.


Prolla oli mainio esiintyminen menossa ja rengastettujen lisäksi yhytettiin maastosta peräti kuusi yksilöä. Kuvan lintu kähmyili Kuolinnokan tyrneissä.


Hipsu Hanhiston auringonpaisteisessa metsänreunassa.


Mitään mittavia massoja ei tavattu, mutta urpiaisia oli varsin mukavasti liikenteessä. Tundraurpoja ei joukosta löydetty ainuttakaan.


Kolme teertä oli asettunut saarelle pitkästä aikaan, arvokas Säpinpointsi nuoremman polven saarelaisille. Muita mukavia haviksia leirin ajalta olivat mm. kaksi nokkavarpusta, kymmenisen merisirriä, pohjantikka, leppälintu, metsäkirvinen, lapinsirkku ja useat jänkäkurpat.


Enimmäkseen Hanhiston hauruilla viihtyi 1-2 myöhäistä punajalkavikloa päivittäin. Toisinaan seuranaan myös tundrakurmitsoja, suo- ja merisirri sekä punakuiri.


Sonnit olivat yhä laitumillaan. Aseman pihapiirissä oli tuoreet aidantolpat, mutta langat puuttuivat vielä välistä. Mufloneita päästiin näkemään pariin otteeseen ja jokunen sammakko sekä rantakäärmekin vielä.


Illanvietto oli enimmäkseen rauhallista, Tringalaisedustuksen osalta myös hieman levotonta ;) Varsinkin tokana iltana ratkennut saarenpinnakisan voitto nosti suupielet korviin.


Ensi vuonna uudestaan, ehkäpä jo kesäkuun alkupuolella?

KSS!

Lisää kuvia kurssilta Taru Sunisen kuvasivuilla.

1 kommentti: