tiistai 12. lokakuuta 2010

12.10. Porin eka kake


Vapaapäivä retkeilystä. Kuitenkin aamupäivällä Mimosaa kotipihalla ulkoiluttaessa tehtiin varsin mukava havainto; pikkujoutsen lensi yksinään etelään plusmiikasta kovasti haukkuen. Pyhäjärviseudulta oli kepitetty toinen yksilö samasta lajista.

Mimosan päivätorkkujen aikaan Liljan Tatti soitteli Hallavaarasta jossa oli PE:n seurassa katsomassa Kekin löytämää PLYn ekaa aroharmaalokkia, ei ollut kuulemma löytynyt ja sainkin kehotuksen käydä katsastamassa Santta Kankaan larusfaunan. Luppoaikaa oli sopivasti juuri tuollaiseen tehtävään, onhan kaatopaikka muutenkin mukava ja tervehenkinen paikka viettää vapaa-aikaansa.
Ajelinkin hetikohta kaatikselle jossa lokit olivat melko mukavasti hollilla kipissä. Tsekkailin parin tonnin massaa kolmisen varttia, ei ihmeitä. Kiikarilla yleisselausta suorittaessani huomasin hieman etäämmällä argareista pikkuisen erillään olevan pitkäjalkaisen, ruumiin- ja päänhöyhennykseltään valkoisen, nuoren puoleisen argari-tyyppisen laruksen. Spude käyttöön ja saman tien hoksasin katselevani PLYn ekaa ja nyt Porin ekaa kakea! Linnun vasemmassa siivessä törrötti sama vaihtunut kephi. Hartiahöyhenet kokonaan uusia ja ankkurikuvioisia, tumma, ohut ruotijuova ja hieman paksumpi U kärjessä. Jalat about 10-20% pidemmät kuin lähimmillä argareilla, käsisiiven ulottuma pitkähkö, nokka alanokan tyveä lukuun ottamatta musta ja kärkipullistumaton. Koitin scouppausta, en edes löytänyt lintua okulaariin - tyyny+spude+kamera ilman sovitetta ei kevyessä adrenaliini nousussa ollut hyvä yhdistelmä. Otinkin puhelimen käteen ja soitin takaisin Tatille "tääl ois". Katselin lintua vielä hetken spudella ja päätin mennä lähemmäs dokumentoimaan, otin kuitenin pari ruutua ilman scouppia kaukaa. Tämän jälkeen halikopteri tai joku puuttui peliin ja lokit olivat ilmassa ennen kuin ehdin käynnistää autoa, tai yhtään bongaria oli paikalla. Lennossa ehdin vielä todeta valkoiset siiven alapinnat ja valkoisen pyrstön ohuehkolla mustalla kärkivyöllä. Tavoistaan poiketen lokit suunnistivat suoraan länteen eikä ainuttakaan jäänyt paikalle...
Kuvassa Tatin Köyliössä ottama kuva vertailuksi (huomaa edistyneet kuvankäsittelykyvyt :).

2 kommenttia:

  1. Taitaa olla vasta toinen...

    http://www.ajl.fi/weblogit/2010/20101013_larcac/larcac.html

    VastaaPoista
  2. Eikös aiemmin havaittu olekaan ensimmäinen? Ja tuosta linkittämästäsi ei taida kaavaketta näkyä...

    VastaaPoista