perjantai 30. heinäkuuta 2010

29.7. Arokana!

Lappeenrannasta kajahti ennätyslämpimän päivän aamuna: AROKANA paikallisena Toikansuon kaatiksella. Pienen epäuskokohtauksen jälkeen kamat kasaan, Matti + Jaska föliin ja suunta kohti Mongolian arojen legendaarista kasvattia.


Arokana, nykyään arokyyhky voisi olla yhtä hyvin vaikkapa arokurmitsa. Lennossa lintu toi hyvinkin mieleen kyyhkyn kuin myös kapustarinnan, maassa töpötellessään Syrrhaptes sai ajatukset kääntymään riekon suuntaan :)
Lintu oli löytynyt alueen turkoosinsinisten lampien reunalta, josta se oli kadonnut hälyä tehtäessä, vain loittonevan äänen kuuluessa taivaalta. Onneksi ensiaallon bongarit löysivät arvovieraan uudelleen vajaan kahden tunnin kuluttua sen laskeutuessa taustalla näkyvälle rudelle.


Kanan löytäminen rudelta ei ollut aivan yksinkertainen tehtävä. Pikku paniikissa ja elohopean kohotessa +36 celsiukseen alkoi yhdellä jos toisellakin hieman keittää :) Kaatiksen kukkulalla kuultiinkin mm. "NYT NÄKYY HIENOSTI... se on uuttukyyhky..."


Levotonta tunnelmaa ylläpiti monilta matkasta unohtuneet vesipullot sekä sitkeät huhut tummien möttien pinnakelpoisuudesta. Kaikkien helpotukseksi lintu antoi itsensä ilmi nousten vilkkaasti äännellen rudikselta (n.100 metriä viimeisestä mötistä, jonka selkähöyhenet kuulemma olivat oikean väriset ;) ja laskeutuen avoimesti näkyviin lammen rannalle.


Pallasin hiekkateeri nähtävissä kuvan keskellä. Oli se vaan niiiiiiiiiiiiin gomia!!! Unelma laji kerrassaan! Ainakin omissa kirjoissani vuoden kovin havis jättäen taakseen niin amerikanpässin, munkkikorpparin kuin hietatiirankin.


Onnittelut ja kiitokset linnun löytäjälle, Matti Vanhapellolle sekä kaikille linnun bongausta edistäneille!

Saman sorttista tarinaa linnusta
käpykaartin sivuilla
Jänden blogissa

Suomen ja WP:n aiemmat havainnot lajista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti