torstai 26. elokuuta 2010

26.8. Rantoja, peltoja ja kaatis

Pitkästä aikaa oli mahdollista tehdä koko päivän retki Porissa. Suuntasin aamuvarhain Lietteille, heti Mäntyluodontieltä käännyttyäni nousi Huhtalanraitilta lentoon kehrääjä. Tismalleen samalta paikalta nassahti laji vuodariksi toukokuussa.
Aikaisehko herätys kannatti, sillä sain korkata lietteet, Liljan Tatti (kukas muukaan) tosin liittyi seuraan vasta pitkosten päästä poistuttuani.


Lintuja oli liikenteessä todella monipuolisesti mm. reilut sata keltaväiskiä, 1,5k anaksia, perussirrit ja vielä kolme limicolaakin. Hathurusta nousi komea pääskyjen yöpymisparvi luhtakana-trion säestämänä. Lapinkirvisiä pääsi katselemaan niiden ruokaillessa avoimesti mulloksella, ääniäkin kuului tuon tuosta. Yhteensä cervinuksia oli vähintään 12, niittykirvisiä sen sijaan vasta kuusi!


Lietteiden jälkeen tarkastamaan Porin muut kahluripaikat. Kirrin altaan reunalle noustessani pelotti ampuhaukka kahlaajat ilmaan sopivasti edeltäni, ainoastaa kolme pikkusirriä ja jokunen suokukko tipahti takaisin.


Karhuluodon koirabeachin parkkiksen maisemat on muuttuneet radikaalisti sitten cantillanksen. Samalla on häipynyt hyvät hysypuskat kita-biotoopin tieltä.


Koirarannalla reilut 50 pikkukahlaajaa, saman verran Surffirannassa joka oli seuraava kohde.


Levon lammet tuli tsekattua oikein tornista käsin liejukanan toivossa.


Minkään sortin kanoja ei löytynyt, keilabooltsiahan ei lasketa. Reilut sata vessua kuitenkin, muassaan mulle syksyn eka (ja varmaan myös vika) heinätavi.


Kirrin altaat piti tarkastaa uudemman kerran kun kuulin PE:n havaitsemasta oudosta lapinsirristä. Paikalta löytyikin kumman näköinen temminkkii jonka skj oli huomiota herättävän voimakas ja rintavyö taasen olematon. Mihinkään muuhun lajiin sitä ei valitettavasti saanut sovitettua. Kahlurit olivat reilussa tunnissa vaihtuneet tyystin ja kuvan nuori pikkutiirakin oli ilmaantunut altaille saalistelemaan.


Ihmeen vähälintuisten Riitsaran, Enäjärven ja Etelärannan kautta peltoilemaan. Pinomäessä hienosti tuulihaukkoja (vähintään 16 yks.) ja jokunen circus, mutta ei mitään ihmeempää. Päivän päätteksi vielä parin tunnin lokkisessiot kaatiksella. Erimoisia harmaalokkeja taas paikalla kosolti (n.1,5k).


Selkälokkeja tällä kertaa vain yksi. Paremmat argarit tuntuu motittaneen Santakankaan (Turussa, Tampereella, Forssassa ja Espoossa lähipäivinä cacet), joten täytyy jatkaa etsintöjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti