maanantai 19. huhtikuuta 2010

2.4. Phuket - opastetulla retkellä

Huhtikuun tokana lähdin aamuvarhaisella opastetulle linturetkelle, reissun ainoalle laatuaan. Kuvassa oikealla lintuopas Punjapa Games, keskellä Thaimaalaistunut britti Ian Dugdale ja vasemmalla autonkuljettajamme. Oppaisiin saa helpoimmin yhteyden täältä


Yhdeksän tunnin retken hinta oli varsin inhimillinen ja anti erinomainen. Näimme pienellä ajamisella noin 70 lajia, joista reilut kolmekymmentä mulle eliksiä. Ensin heiluttiin suojellussa sademetsässä, latvuston lintuja katsellessa oli niska koetuksella!
Parkkipaikalla lauleskellut metsävästäräkki oli omia suosikeitani, vaikkakin yleisimpiä lajeja paikalla. Pikkuviherlehvi lieni paremmasta päästä, samoin kuin pari seppä-lajia.Toinen kohde oli niinikään metsämaalla - liki pitäen kaikki luvatut lajit hoituivat, vain yksi etukäteen epävarmaksi tiedetty tikka jäi näkemättä.


Hienoja korentojakin tarttui muistikortille.


Viidakosta yhytettiin tiikerilepinkäinen, alapuolen väritystä kummasteltiin - kirjan mukaan ois pitäny olla vitivalkoinen.


Tämmösiä pikkutikan sukulaisia - ruskolakkitikkasia - nähtiin peräti kolme yksilöä, kiitos erinomaisen oppaan.


Tikkaa katsellessa hoidettiin myös mm. oranssirastas, paksunokkakyyhky ja töyhtölintuhaukka.


Päivällinen nautittiin tälläisessä paikassa, samalla hoitui pari elistä; aasianrilli ja malesiankeijumaluri - molemmat saatiin atrapilla esiin.


Otsikkolintu jora on upea ilmestys, kuhankeittäjien sukulainen.


Mangrovepöheikölle käppäillessä kulki reitti laitumen reunaa. Laitumelta hoitui kaunis indonesianmehiläissyöjä, läpimuuttaja Phuketissa.


Jaavanmaina ajoi paikallisen kottaraisen virkaa, elis siitäkin.


Mangrovemetsässä ei oikein omatoimiretkeily olisi onnistunut. Ms. Gamesin skarppius lähenteli onneksi maagisuuden rajoja - sellaiseen tahtiin löytyi tiheikön kätköistä lajeja spudeen. Videolta saa melko hyvän käsityksen "mangrovebirdingistä", äänimaailmasta vastaa ruhtinaskalastaja. Yllättävämpi havis oli näkösälle tullut punakalastaja, joka oli retkiseurallekin Phuketinpinna. Lapinuunilintujen kiikarointi oli hauskaa puuhaa oudossa ympäristössä - laulun säkeitäkin kuului aika ajoin.


Autolle päin mangroveilta steppaillessa vilisti näkyville viiriäispyyjuoksijoita! Itselleni havis oli täydellinen yllätys, en ollut ajatellut tämän suvun lajien olevan edes mahdollisuuksien rajoissa lyhyellä retkellä. Joten en ollut niitten perään osannut kyselläkään. Laji on tummapyyjuoksija ja paikalla kuulemma peruskauraa - aika huono nimi lajilla mielestäni, ei mitenkään tumman oloinen.


Kalastajia havaittiin päivän aikana viisi lajia, yllä mainittujen lisäksi kuvan turkoosikalastaja sekä smyrna ja tavakunkku.


Retken viimoinen kohde oli jonkin hotellialueen lammet - kuvan intianviheltäjäsorsia nähtiin liki 100 lintua. Parhaasta päästä taisi olla näkemämme seitsemän aasiankääpiösorsan parvi, laji on kait vaikea hoitaa koko Thaimaassa. Paikallinen, vasta splitattu sulttaanikana nähtiin, kuin myös keltasilmäisiä poggei-pikku-uikkuja. Suippopyrstökurppia, mustakulma- ja idänrastaskerttusia oli mukava katsella. Viime hetkellä plakkaroitiin vielä safiirimehiläissyöjä elislistalle.


Hieno retki kaikkiaan - suosittelen ehdottomasti, varsinkin perhelomalaisille, joilla ei monen päivän retkiin ole aikaa. Ms. Games vaikutti erittäin pätevältä sekä löytämään lintuja, että määrittämään niitä - myös englanti taittui kiitettävästi. Jos toistamiseen saan etelä-Thaimaassa vierailla, tulee varmasti käytettyä saman firman palveluksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti