keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

13.4. Rusorintakerttu!

Tiistaina päivällä soitti lintutiedotus kummia säveliä; rusorintakerttu Helsingin Viikissä! Epäusko oli melkoinen viestiä lukiessa, aprillipäivä oli kuitenkin jo ohitettu, mutta mitä ihmettä tollanen täällä tekee tähän aikaan? Kyseessä on Suomen kaikkien aikojen aikaisin havainto minkään sortin muutto-Sylviasta.
Olen hiukan säästellyt lajia, saariretkeilyä tulee kuitenkin harjoitettua suhteellisen paljon, joten spondekin on ehkä ennen eläkepäiviä odotettavissa. Myöhemmin lintua epäiltiin kuitenkin itäisen Välimeren alueen yksilöksi (moltoni), joka saattaa saada tulevaisuudessa lajiaseman iberiantiltaltti-tyyliin (verikoe pakkaseen ja toivotaan parasta) - läksimmekin Aalon Veikon kanssa toiviobongaukseen.
Punaisen ladon vierestä sen oli määrä löytyä.


Ja kyllä löytyikin, oikein gomia koiras! Vuoden ensimmäinen elis, vaikkakin ehkä helpoin puute omalla listallani.


Maailman elistä lajista ei nassahtanut (ellei splittikirves heilahda), mutta paremmin oli näytillä kuin Portugalin serkkunsa viime syksynä.


Tämän ojan pientareilla ja pajuissa lintu viihtyi koko läsnäolonsa ajan, ajoittain vain kymmenen metrin etäisyydellä esiintyen, vieläpä mustaleppälinnun laulun säestämänä.


Porukkaa paikalla runsaasti ja trafiikki melkoista. Kerttuoja kuvassa oikealla.


Alalajin määritys jäänee ikuisesti hämärän peittoon, sillä lintua ei pyydystetty, eikä ääntä ilmeisesti saatu taltioitua ja 14.4. lintua ei enää löytynyt. Kutsu-/varoitusääni on ykkös maastotuntomerkki cantillanksen rotuja määritettäessä.
Havainnon ajankohta on erittäin poikkeuksellinen Pohjois-Euroopankin mittakaavassa, 23:sta Suomessa aiemmin tavatusta rusorintakertusta 22 on keväältä, näistä toiseksi aikaisin on tavattu 6.5. ja kolmanneksi aikaisin 7.5. Suurin osa on nähty toukokuun jälkimmäisellä puoliskolla ja kesäkuun alussa. Ruotsistakaan ei ole huhtikuisia havaintoja kuin muutama, nekin aivan kuun lopulta.
Ehkäpä Briteissä 10.4. tavattu huippuaikainen punapäälepinkäinen, Välimeren saarien badius-rotuinen, on tullut samalta alueelta ja samassa lämpöputkessa Viikin kertun kanssa...

Kiitokset linnun löytäjillä vielä toiseen kertaan!

2 kommenttia:

  1. ggomia oli!

    Kuten eräs puheliaisuudestaan tunnettu pirkanmaalainen totesi: "Nyt on nähty niin hyvin ettei voi paremmin nähdä, mennään äkkiä pois. Jaa mitä hä, missä? Kato joo, valkoposkihanhia, hei tulkaa kattomaan!"

    VastaaPoista
  2. Tänään (26.4) Tampereella.Pihalla pensasaidassa (orapihlaja) n. 15 m päässä ikkunasta.Pitkään sai kiikarin kanssa seurata.Eipä löytynyt kotimaan lintuoppaista;onneksi on netti!!

    VastaaPoista