lauantai 10. huhtikuuta 2010

10.4. Leistilänjärvi - kp - Preiviikinlahti

Aamun keli ei innostanut meristaijiin ja rauhallista oli Kallioholmassa kuulemma ollutkin. Aamupuhteeksi valittiin kevään ensivisiitti Leistilänjärvelle. Keskitielle ei ole tällä hetkellä tavallisella autolla menemistä.


Pelloilla oli komiat tulvat ja lintujakin ihan mukavasti. Perushanhet hyvin edustettuina, mielenkiintoisimpana yhden lyhytnokkahanhen parina liikkunut tundrametsähanhi.


Tulvat hallitsi mukavasti pohjoispuolen asfaltilta. Ajoittaisesta tihkusateesta huolimatta mm. pikkujoutsen ja metsäviklo kepitettiin vuosilistoille.


Luvian pellot olivat yllättävän tyhjät, päätimmekin käydä katsomassa Santakankaan lokkimassaa. Pohjoispuolen hiekkatie oli hyvässä kunnossa, mutta lokkeja ei kaatiksella ollut jostain syystä ainuttakaan. Pieniä argariparvia kuitenkin tuli mereltä toteamaan tilanteen, mutta kääntyivät Lattomeren suuntaan. Yhdessä pikkupotissa oli mukana ad fuscus (selkälokki) sekä väritykseltään 2-kv isolokin kaltainen, mutta harmaalokkia pienempi yksilö... Mikä lie? Käytiin haeskelemassa vaaleeta vielä Lattomeren suunnalta, josta löytyikin parin sadan argarin partti, mutta ilman haluttua yksilöä.


Pellot vaikuttivat siinä määrin putkimiesten ja -naisten kansoittamilta, jotta suunnistimme Preiviikinlahden maisemiin. Etelärannan lavalta on hyvä tehdä yleiskatsaus; jään seassa vain muutama knöölin (kyhmyjoutsen) ja plättärän (sinisorsa) mentävä sula.


Jokunen merihanhi lenteli lahdella, seuranaan kaksi lyhtynokkaa. Montaa hetkeä ei lahden aukeamiseen mene, sitä odotellessa siirryimme Lietteiden puolelle.


Yyterin uusin nähtävyys, ötökäntorjuntahakkuu piti käydä toteamassa. Lullulaa (kangaskiuru) ei tällä kertaa yhytetty, yksinäinen teerikukko ja pari käpylintua kuitenkin.


Lietteiden pitkos on pysynyt yllättävän hyvin aloillaan.


Lahti oli Lietteidenkin edustalta jäässä, ainut sula Riitsaran suulla. Niitty sen sijaan oli sula ja lietettäkin näkyi yllättävän paljon - avointa rantaa hyödynsivät mm. 41 tylliä, etelänsuosirri ja punakuiripari. Ilmeisesti vuoden ensimmäiset kuirit Suomessa.


Merihanhia suihki suuntaan jos toiseen, faboja ei ensimmäistäkään.


Ristisorsia laskettiin 36 yksilöä, anaksia vain pari pläidää.


Petoja oli liikkeellä mukavasti, kahdessa tunnissa laskettiin pari kymmentä lagoa (piekana - kuvassa) ja kymmenisen hihaa (hiirihaukka) sekä 15 nisseä (varpushaukka). Peukaloinen ja laulurastas säestivät staijia metsänreunasta.


Huomenissa luvassa saman sorttista ilmaa, vuorossa isohaarahaukan odotusta Suiston puolella...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti