tiistai 8. joulukuuta 2009

5.12. Miss Teppo - Porin talviralli

Perinteikäs Porin talviralli kisailtiin taas joulukuun ensimmäisenä lauantaina, 5.12. tällä kertaa. Joukkueemme Miss Teppo (Teppo Lehtola, Risto Vilen ja mä) lähti kinkereihin dudetyyliin 7.05. Ensimmäinen kohde oli illalla Tiira-pohjustettu hiiripöllö Metallinkylästä. Surnia ei suvainnut näyttäytyä, mutta pläidä (sinisorsa) kirjattiin ensimmäiseksi lajiksi Sampolan taviojasta kello 7.28. Tavia sen sijaan ei näkynyt, vaikka sekin on joskus jo pimeässä hoidettu äänestä.
Pöllöilyä jatkettiin Pinomäkeen, missä sumu teki yritykset turhiksi. Kebabkyyhkyjen aamutorkkujakaan ei onnistuttu häiritsemään, eikä Toukarikaan tuottanut yölaulajia. Meritiellä pysähdeltiin useaan otteeseen viheltelemään letkajenkkaa ja popcornia - aamuvirkut urpiaiset lensivät itsensä toiseksi lajiksi.


Alun perin oli tarkoitus kuvata kaikki rallin aikana käydyt kohteet, mutta loppujen lopuksi tämä jäi ainoaksi kuvaksi; Miss Teppo ja Mister Risto korvat höröllään varpuspöllön varalta.

Räpsööseen saavuttiin hämärissä ennen yhdeksää, sahalta hylsyttiin pohjustettu ardea (harmaahaikara), purussa kävi ilmi, jotta olivat siirtyneet Tyrnikarin tietämille. Sahalta lajit 3.-9.; talitintti, harmaa- ja merilokki, kyhmäri, isokossu, harakka ja varis - huimaa!
Riitakalliolle kavuttiin aamustaijiin klo 9.10. ja jatkettiin aina puoli 11 saakka. Heti osui okulaariin paikallinen pilkkasiipi ja pikimmiten muutama mustalintu. Merimetsoja tuntui olevan joka suunnassa ja Teppo skarppasi ekan allin. Särttiä ja hippiäinen olivat äänessä, kaksi ylimuuttanutta tilheä piristi tunnelmaa. Pieni takaisku koettiin, kun löytämääni silkkiuikun näköistä lintua ei saatu naulattua. Sen sijaan aallonmurtajan edessä köllinyttä kuikkaa veikkailtiin jopa ässän arvoiseksi havainnoksi (ei ollut), havis oli mulle rallihistorian ensimmäinen. Telkkä, hali ja kalalokki jouduttivat lukemat kahteen kymmeneen läksiessämme kohti Ketaraa.
Nokikanoja ei löytynyt ja Corvuksen näkemän merulankin (mustarastas) onnistuimme mähertämään. Sinitintti ja pulu kuitenkin listalle > 22.
Kirrisannan altailla pysähdyttiin pikaisesti; tolpalla päivystävä isolanttu, ylilentänyt kottarainen, ruovikon timaliparvi ja laulujoutsenperhe nostivat lukeman 26:n.
Levon putken käppäily tuotti hömö- ja töyhtötintin sekä käpytikan lisäksi spinarin (vihervarpunen), joka puuttui yllättäen jopa voittajaporukalta tyystin. Toiviolistalle jäivät sen sijaan pyy ja pyrstötiainen. Purussa selvisi että putkelta oli kepitetty paljon parempiakin lajeja päivän aikana...
Levolta jatkoimme kohti Uniluotoa, Mäntyluodon tullin kohdalla lensi auton ikkunaa hipoen punakylkirastas joka jäi tullirakennuksen pihaan paikalliseksi - joukkueemme ainut ässälaji, gomiaa :) Vauhdissa hoidettiin varpunen, klooris (viherpeippo) ja naakka (ei pohjustettu!). Passitimme Riston samoilemaan Uniluodon katuja ja menimme Tepon kanssa hoitamaan Kloban ympäristön kovat lajit. Useimmissa ralleissa siitä on jotain onnistuttu nuijamaan, tällä kertaa meni tavallaan paremmin, koska kukaan muukaan ei siinä mitään havainnut.
Kipin kapin Etelärannan lavalta tarkastamaan, josko viime päivien pikkupakkaset olisivat muuttaneet vessutarjontaa meidän eduksemme. Eipä olleet, Etelärannan lava on muuten ollut mun joukkeelle aina täysin turhan päiväinen poikkeama reittiin. Tällä kertaa hoitui sentään korppi ja pasi (pajusirkku - 36. laji), mutta molemmat nähtiin myöhemmin muuallakin.
Päätimme yrittää Aholan Heikin ruokinnalta peippoja ja hapätiä ennen kaupunkiin painumista. Kohdelajeja ei löytynyt, mutta päivän ainoat laatuaan; musta- ja räkättirastas kelpasivat meille. Kuusitintti ja kelli (keltasirkku) rastitettiin pois kuleksimasta (40.)
Tuorsniemen läpiajo tuotti tinnun (tuulihaukka), mutta Pinomäellä onnistuimme nuijaamaan kaikki paremmat lajit (kana- ja hiirihaukka, piekana, taivaanvuohi, vuorihemppo jne.). Rähminä listalle tulkku, pikkuvarpunen ja fasaani (44.).
Nopea päivän toinen surniahylsy Metallinkylästä ja mustavarikset plakkariin Sampolasta. Turkinkyyhky (46.) päätettiin hoitaa Hyvelästä, sitten olikin jo kiire Preiviikinlahden suuntaan.
Toinen pysäys Aholan ruokinnalla kannatti, peippo ja närhi (48.) plakkaroitiin kivuttomasti. Järri sen sijaan pysyi piilossa. Preiviikissä tipautimme Riston taas jalkamieheksi, mutta hää ei onnistunut sen paremmin kuin me Tepon kanssa rannassa. Kolme pajusirkkua yrittivät piristää läsnäolollaan, mutta uusia lajeja ei herunut. Vauhdista hoidettu varpuspöllö nosti lajimäärän kuitenkin 49:n, minipöllöjä nähtiin hetimmiten vielä kaksi lisää.
Kuuminaisten keikka tuntui tässä vaiheessa (klo 13.40.) ainoalta järkevältä idealta, muualla ei olisi potentiaalia yhtä moneen lisälajiin. Puomilta hoidettiin palokärki, mutta vessupuoli vaikutti pelottavan köyhältä. Kärjestä kepitettiin ainoastaan haahka (51.), eikä yleistenkään lajien yksilömäärissä ollut hurraamista. Esim. yhtään varpuslintua ei havaittu!
Kuuminaisten jälkeen toilailtiin Preiviikin peltojen kautta Toukarille, onnenkantamoisia acceja tai tikliä metsästämään. Lopun hyytyminen ei oikein innostanut pöllöjahtiin enää iltahämärissä. Velvollisuuden tunnosta hylsysimme kuitenkin surnian vielä kolmanteen kertaan. That's it.

Purkutilaisuus toi valoa tulokseen, sillä yllättäin sijoituimme kolmanneksi. Korkeammille palleille ei kyllä ollut mitään jakoa.
Kiitokset Matti Sillanpäälle purkutilaisuuden tirehtöröinnistä ja Pasi Alangolle atk-puolen puuhista! Ja tietysti onnittelut voittajille!

Ens vuonna sitten paremmilla pohjilla...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti