lauantai 24. lokakuuta 2009

24.10. Bongo-bongo!

Lauantai pyhitettiin bongaamiselle, vuoden neljäs reissu mulle. Keräilyerään mukaan lähtivä Lagge, Matti ja Vastamäki.

Hailuotoon saavuttiin 7.30. lautalla. Suunnistimme Tömpän tienhaaraan, jossa tapasimme Oulusta polkupyörällä saapuneen Esa Aallon, jonka kanssa vaihdoimme puhelinnummeroita - onneksi, sillä Tömpän laajoille rannoille päästyämme puhelin soi ja parin kilsan taivaltamisen jälkeen katselimmekin gomiaa dominicaa Riisinnokalta.


Päätähti, jo viikon paikalla viihtynyt Suomen ensimmäinen amerikankurmitsa.


Lintu viihtyi Isomatalan puolella viiden tundrakurmitsan, isosirrin ja 11 suosirrin kera. Kotvan kurmua nokalta katseltuamme siirryimme matalan puolelle.


Tässä se oli, saman moista rantaa piisasi molempiin suuntiin enemmän kuin tarpeeksi - gomiat maastot, mitä täältä löytyisikään isommalla retkeilijämäärällä?


Dominicaa kylliksi ihailtuamme päätimme lähteä Kalajoen suuntaan yrittämään bonuslajia. Lauttaa odoteltiin hyvissä tunnelmissa.


Kalajoelle (paikallismurteella Kajajojelle) saavuttuamme hakeuduimme Ämmän lintutornin parkkikselle, jossa oli havaittu kaksi valkopäätiaista. Rannikon Kari oli juuri lähdössä ja huikkasi jotta ajakaa perässä jos haluatte nähdä tintit. Teimme työtä käskettyä ja pian löysimme itsemme Vaajakarista läheltä Pyhäjoen rajaa.


Pesolan Antti oli jollakin ilveellä löytänyt vapätit kahdeksan kilometriä Ämmästä pohjoiseen - kiitos ja kumarrus! Linnut esittäytyivät mainiosti vain muutaman metrin etäisyydeltä, aika ajoin äännellen.


Kerrassaan mahtava laji!


Aivan maanrajassa ruokailevia tinttejä oli vaikea havaita, muulloin kuin niiden vaihtaessa paikkaa, jolloin ne olivat yleensä avoimesti näytillä.


Näille tienoin vapätit jäivät, ainakin hyvää biotooppia riittäisi Satakunnassakin...


Sanomattakin lienee selvää, että kotimatka oli leppoisa!

Kiitokset vielä linnun löytäjille, nuotittajille ja muuten vain pinnapaikoilla avustaneille, sekä tietysti matkaseuralle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti