maanantai 7. syyskuuta 2009

6.9. Suohaukkoja

Sunnuntai aamulla vauvanvahtivuoron jälkeen ajattelin lähteä Fleiviikiin komppaamaan. Sieltä tuli kuitenkin tieto peräti viidestä isokirvisestä, joten päättelin niityn kompatuksi.
Aina mielenkiintoisia suohaukkoja teki mieli nähdä, keli oli kuitenkin tukkoinen joten suunnistin Nakkilaan Leistilänjärvellä paikallisfaunaa tarkastamaan. Aukeelta löytyikin 3"/1"/3 sinisuota ja 1"/ ruskis. Leistilässä vielä yksi sisu nuorukainen lisää.


Pinomäen kautta kaatopaikkalintuja katsomaan Santakankaalle. Yksilömäärä taas messevä, lähinnä harmaalokkeja.


Käsivarascouppi jännimmästä argarista.


Pilvipeite rakoili ja kannusti petostaijiin, kohteeksi valitsin Toukarin rengastuslaboratorion. ABC pulttaili tornissa rautiaisia ja kerttuja (aamun saldo >150 yksilöä), lauantaina oli tullut vielä myöhäinen viitakerttunenkin.
Sää pysyi pedoille suotuisana kolmisen tuntia, reilut 70 yksilöä ynnättiin tuona aikana. Suohaukkoja päästiin katselemaan kiitettävästi; 11 sini-, 2 rusko- ja sokerina 2 arosuohaukkaa havaittiin. Lisäksi määrittämätön sirosuo ja cmp. Staijia piristi myös kaksi muuttohaukkaa.

Suohaukkoja olis kelvannut kuvata jos omistais oikean kameran. Jotain tarttui kuitenkin kortille.
Vasen yläkulma; sulkiva vanha sinisuohaukka naaras, huomaa vain kolme "sormea" (yksi puuttuu).
Vasen alakulma; nuori arosuohaukka, huomaa lyhyt p6 ja solakka, kapea ruumis, varsinkin lantio sekä suhteellisen tasaisesti kärkeä kohti kapeneva siipi.
Oikea alakulma; nuori sinisuohaukka, huomaa pitkä p6 ja leveä ruumis sekä melko tasapaksut, siiventaipeen kohdalta leveimmillään olevat siivet.


Tämän päiväisiä suohaukkakuvia, siitä sit arvailemaan ;)
a)

b)


c)

d)

e)

Arosuohaukkaparvi, vanha naaras ja nuori lintu muuttivat komiasti mäkeä pitkin ja tornin päältä kaarrellen. Sen verran olivat kuitenkin korkealla, että kuvat jäivät spedekalustolla kehnoiksi.


Suohaukat on:
a) sinisuo Toukarilta
b) sinisuo Toukarilta
c) sinisuo Leistilänjärveltä
d) arosuo Toukarilta
e) arosuo Toukarilta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti