keskiviikko 19. elokuuta 2009

8.-11.8. Kittilän kulmilta

8. elokuuta aamulla Lukalaiset suunnistivat kohti etelää. Minä sen sijaan suunnistin Utsjoelle tankkaamaan ja siitä kohti Kittilää. Poikkesin Mantojärven Kirkkotupien "perinteisellä" myrskylintupaikalla. Yllättäen järven pohjoispäädyssä lenteli nuori pikkukajava, ihan hyvä havis Suomen puolelta. Muuten päivä ei ihmeitä tuottanut, lukuisista korentoräme-pysähdyksistä huolimatta.
9. päivä oli sateinen, illalla lorotuksen tauottua käväisimme Kolarissa, Ylläksen Varkaankurussa. Mimosakin pääsi messiin kantorepussa.


Varkaankurun metsät olivat komiat.


Elis synnyttävästä koivusta!


Kurun purolla on perinteisesti näkynyt virtavästäräkkejä, nyt "vain" Matleena. Luontokeskuksen parkkiksella nähtiin pohjantikka, tilhiä lenteli vähän joka puolella.


10. päivän ohjelmassa oli, sateen tauottua, Särestönniemen sivistysmatka. Upea paikka - suosittelen!


Suomuurainruoste vaivasi Särestöniemen ja ilmeisesti koko Lapin kuusia, kuulemma kolmatta vuotta peräkkäin. Monin paikoin kuuset olivatkin pikemmin ruskeita kuin vihreitä, pääasiassa kuitenkin vain uudet vuosikasvaimet.


Särestöniemestä jatkoimme Ylläslompolon lintutorniin.


Järvellä mm. 120 tavia, 90 tukkasotkaa ja 11 uiveloa. Sokerina tornia vastapäätä lietteellä vanha virtavästäräkki tava-väiskien seurassa!


Näkymät vähän toisenlaiset kuin etelän torneista, taustalla Ylläs.


11. elokuuta oli yllättäen sateinen ja sumuinen. Läksimme kuitenkin Matin kanssa Pallakselle, jossa kapusimme Palkaskerolle.
Pilvet roikkuivat selvästi tuntureiden alapuolella.


Laelta oli hienot näkymät, mä ainakin tykkään sumusta :)


Kiirunat piristivät mieltä, molemmin puolin lakea viiden linnun parvet. Retken toinen virtaväiski, vanha lintu sekin, lensi vastaan puronvartta pitkin Palkakselle kavutessamme.


Kiirunan suojaväri kivikossa on kyllä uskomaton, huomaamatta olis jäänyt, elleivät olisi erehtyneet polulle.


Laella alkoi sataa toden teolla ja puolen tunnin laskeutumisen jälkeen parkkiksella olo oli kuin vaatteet päällä olis ollut uimassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti