keskiviikko 12. elokuuta 2009

4.8. Ilmakkiaapa-Kaunispää-Kevo

Tiistaina aamiaisen jälkeen läksimme Sodankylästä kohti Utsjokea. Ensimmäinen välietappi oli Ilmakkiaapa ja -järvi.


Tornin pitkosten varrella lenteli useita pohjanukonkorentoja (kuva), muassaan muutama siniukko ja retken ainut pikkulampikorento. Järvellä lillui jouhisorsia, tukkasotkia, haapanoita ja taveja. Suomen puolella retken ainoaksi jäänyt hali (merikotka) rundaili järven takana.


Inarin Kaunispää - nimensä veroinen?


No ainakin Kaunispään kahvilasta oli mukavat näköalat, päällehän pääsee autolla, mukavasti asfalttitietä.


Tunturilajeja ei yhytetty, kivitaskujen (kuva) ja niittykirvisten lisäksi vain kapustarinnan vihellys. Kahvilan katolle laskeutui yksinäinen pohjanukkonaaras.


Parin mielestämme potentiaalisen kuutytönkorentopaikan tsekkauksen myötä jäimme Riston ja Tepon kanssa muusta porukasta jälkeen. Poikkesimme Utsjoen neljäntuulentuvalla kaffeella - ja kyllä kannatti. Kahvilan takapihalla on ympärivuotinen linturuokinta, jota voi dudetyyliin katsella munkkia nassuttaen sisätiloista.


Muuten melko vaikeasti löydettävissä oleva taviokuurna kuuluu paikan vakiolajistoon, nyt ruokinnalla visitoi ainakin kaksi yksilöä.


Talitintti nuorukaiset oli ilmeisesti ruokittu lintulaudan antimilla, siksi värittömiä olivat. Muita ruokavieraita olivat nelisenkymmentä kloorista (viherpeippo), muutama urpiainen ja järri (-peippo) sekä spinari (vihervarpunen).


Kevon tutkimusasemalle saavuttiin myöhään iltapäivällä. Komiat maisemat avautuivat mökin ikkunasta.


Sinirintoja pomppi tutkimusaseman alueella "jokapuskas".


Seuraavassa osassa Norjan eliskimara ja Pulmangin ihmeet...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti