tiistai 16. kesäkuuta 2009

Kirjorastas!

Seppo Pudas kuuli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä outoa linnun ääntä Kalajoen Vihaspauhassa, määrityskonsultaation jälkeen ääni vaikutti sopivan vain kirjorastaaseen Zoothera dauma. Lintu saatiin äänitettyä ja äänitys sopi japanilaisiin kirjorastasäänityksiin. Maanantain vastaisena yönä kello 00.20 tuli Bongariliiton Lintutiedotukseen viesti laulavasta zuutterasta.
Maanataina kello 18.00. suoriuduin itsekin paikalle. Lintu oli ollut muutaman kerran lyhyesti äänessä päivällä, noin 50 toiveikasta odotteli tähtivieraan esitystä.


Muutaman tunnin odottelun jälkeen käväisimme alkuperäisellä löytöpaikalla Vihaspauhassa, josta lintu oli siis yön aikana liikkunut 3,2 kilometriä läheisen omakotitaloalueen talousmännikköön.
Vihaspauhassa piilotteli salaperäinen sateenvarjomies.


22.30. osa noin 150 hengen porukasta kuuli linnun, tunnelma oli odottava ja osin kireäkin, kun äänen lähdettä spekuloitiin.Noin. 23.00. lintu aloitti aktiivisen viheltelyn ja hymyt olivat herkässä.RK:n mies vielä neuvotteli kuulohavainnon ja äänitteen riittävyydestä näin kovan harvinaisuuden sata prosenttiseen määrittämiseen. Onneksi lintu teki pian ohilennon näyttäen siipien alapintojen bravuurituntomerkkinsä, valitettavasti oma porukkamme oli tällöin jo kotimatkalla.


Mika Ilari ja sormi jokaiselle sadalle, 400:n maagisen rajan katkaisi kirjorastaalla ainakin viisi henkilöä - onnittelut!


Harry Lehdon äänite linnusta ja Suomen edelliset kolme havaintoa kirjorastaasta löytyvät Tarsigerista. Mikko Ala-Kojolan kuvaama video bongaustilanteesta.

Oli se vaan Gomia :)

4 kommenttia:

 1. onko tässä enää mitään laitaa...vai?
  mites pullat!?

  VastaaPoista
 2. Morjes,

  on niin erikoinen ääni, että uskaltaisin väittää kuunnelleeni sitä täällä Tampereella perjantaiaamuna. Mitään liikettä ei näkynyt missään, ensin luulin pikkupoikien pillileikiksi. Ääni lakkasi, kun liikuin, ja alkoi taas kun pysähdyin. Paikka oli omakotialueen laitamilla, mistä alkaa sekametsä.

  Te kun seurailette näiden liikkeitä, ajattelin, että voisi kiinnostaa.

  Harri Siirtola
  Tampere
  harri.siirtola@vtt.fi

  VastaaPoista
 3. Jos pääset rastaan kanssa puheväleihin, niin pyydäppä sitä pyrähtämään joku ilta Kuuselan pihapuihin. ;-)

  VastaaPoista
 4. Dementille tiedoksi, jotta eeliskaffeet ja pullat, tahi rasvapiirakat nassutettiin vasta Lapväärttissä! Ehdimme näet nauttia hieman viinerbröödiä Kajajojen Shellillä juuri ennen illan kliimaksia.

  Ja Pekalle tiedoksi, jotta rastas uhkaili yömuuttavansa Porin yli, joten lienee paree käväistä Kalajoelle, vielä kun ehtii...

  VastaaPoista